Reactia unor reprezentanti ai comunitatii maghiare din Transilvania vine in urma unui sir de articole care au culminat in editia de ieri a ziarului cu doua editoriale, pe editia nationala si cea locala, in care am avut curajul de a deschide un subiect considerat tabu de majoritatea presei romanesti l De teama de a fi etichetati drept extremisti sau ultra-nationalisti, majoritatea comentatorilor politici lasa ca problema autonomiei si a drepturilor minoritatilor sa fie un subiect confiscat doar de liderii PRM si PSD, respectiv UDMR l In editia de maine veti putea citi ambele editoriale care au nascut atatea pasiuni si discutii

ZIUA de Cluj a primit, ieri seara, un mesaj de amenintare, trimis de pe un cont de e-mail ce a fost accesat de la Universitatea Sapientia! Aseara, pe mailul redactiei (ziuadecluj@ziua.ro), a sosit mesajul urmator: „Szewa. Anyadnak a rohadt budos picsaja, te geci! Cum poti sa fii asa de stupid si nebun. De ce ti-e teama de maghiari? Hai sa-ti dam portia la Ciuc!!! FUCK YOU!!!!! Sanyi"

Mesajul, potrivit proprietatilor afisate de clientul de e-mail folosit de ZIUA de Cluj, arata ca a fost trimis de pe o adresa a serviciului Yahoo, sanyi17@yahoo.com. Partea interesanta este, insa, ca acest cont de mail a fost accesat de la un calculator apartinand retelei Universitatii maghiare Sapientia din Targu Mures.

Dovada sta IP-ul de pe care a fost accesat acest mail, si anume 193.16.218.61, in data de 31 octombrie 2005. IP-ul apartine, potrivit serviciului on-line www.DNSstuff.com, universitatii Sapientia.

Precizam ca aceasta este o institutie de invatamant superior privata, maghiara, infiintata la initiativa bisericilor maghiare traditionale si finantata, pana in 2004, de guvernul de la Budapesta. Astazi, fundatia cu acelasi nume traieste din banii primiti in anii trecuti, din sponsorizarile venite din partea comunitatii maghiare din Transilvania si din taxele de scolarizare percepute studentilor.

Sapientia este cunoscuta ca un pilon important in lupta pentru autonomie a maghiarilor din Ardeal. Pe de alta parte, ZIUA de Cluj si-a atras antipatia extremistilor maghiari si a celor romani, atragand in repetate randuri atentia asupra pericolului escaladarii sentimentelor ultra-nationaliste, de ambele parti.

De asemenea, ZIUA de Cluj a fost printre putinele cotidiene care au semnalat pozitia duplicitara in care s-a aflat UDMR in politica post-decembrista si au dat in vileag afacerile mai putin curate ale unora dintre liderii Uniunii.

Speram ca aceste amenintari reprezinta doar un incident izolat, ce nu caracterizeaza in nici un fel pozitia maghiarimii si a Universitatii Sapientia fata de presa de limba romana din Ardeal.