Pe numele lui Waleed exista un mandat de executare a unei pedepsei cu inchisoarea, iar Taisir a fost condamnat la detentie in urma cu doua zile. Arabii sunt dati in urmarire, dar exista informatii ca au fugit in Orient.

Cei doi erau administratori ai firmei Kancom din Cluj-Napoca (in acte inca mai sunt – n.red), ce avea ca obiect de activitate comertul cu cafea, iar 20% din societate apartine lui Maisa Al Shamali, pe adresa caruia a fost inregistrata firma.

In 2002 cei doi i-au propus agentului comercial Mihaly Pollak, angajat la societatea Interbrands Bucuresti, ce detine exclusivitate in livrarea cafelei Brasero, sa le livreze cafea fara documente legale.

Anchetatorii spun ca Pollak a fost convins sa intre in afacere dupa ce i s-au promis un milion de lei pe zi si, daca afacerea merge bine, un apartament si o masina. Iar apoi, conform lui Pollak, arabii l-au amenintat ca, daca nu le livreaza marfa, il vor reclama la Politie cu privire la modul in care vanduse marfa anterior.

Mecanismul consta in faptul ca facturile pentru marfa erau completate pe numele altor firme.

Pollak a povestit ca, la predarea marfii, erau intotdeauna de fata cei doi arabi, angajati de-ai lor, si ca, o data, a fost si fratele lui Walled, Jamal.

Acesta este administratorul Zemzem SRL din comuna Baciu si a fost invinuit in dosarul contrabandei cu cafea, dar a fost scos de sub urmarire penala deoarece „aspectele cunoscute de el sunt rezultatul discutiilor pe care le-a avut cu fratele sau".

Cafea facturata pe firmele lui Shaker

La inceput, Walled si Taisir au platit cafeaua livrata de Pollak, insa, din octombrie 2002, cei doi arabi au solicitat cantitati tot mai mari, intarziind cu plata.

Pollak le-a declarat anchetatorilor ca Taisir i-a inmanat bilete la ordin pe numele firmelor Part Dieu si Umbada din Cluj (firme controlate de asa- zisul lider al comunitatii arabe din Cluj, „Shaker", pe numele real Abdul Rahman Bazrkan).

Pollak urma sa prezinte cecurile la casieria Interbrands si sa le rupa cand primeste banii. Administratorii Part Dieu si Umbada, Ayman Aburok si El Tigani Abdalla au negat la Parchet orice legatura cu inculpatii. In noiembrie 2002, valoarea marfii neachitate a ajuns la peste doua miliarde de lei vechi, iar arabii l-au tot ignorat pe Pollak.

Societatea Interbrands a pornit o ancheta interna ce s-a finalizat cu o plangere penala la Politia Cluj. S-a descoperit ca Pollak a emis 91 de facturi fictive, in valoare de 3,3 miliarde de lei vechi, iar la casierie a fost depusa suma de 511 milioane de lei vechi. Distribuitorul a sustinut ca cei doi arabi l-au amenintat ca, daca vorbeste, il vor termina.

Pedepse ispasite doar de unii

Pe parcursul afacerii, Pollak l-a tras dupa el si pe colegul sau, Alin Danciu, caruia i-a facut „lipeala" cu firma KHS din Cluj. Danciu a recunoscut livrarile de 753 de milioane de lei vechi, insa administratorul KHS, sirianul Khairat Chikhess, s-a ales cu un NUP (neinceperea urmaririi penale), deoarece nu s-a putut dovedi ca au ajuns la el cantitatile de cafea.

Pollak si Danciu au fost condamnati la 7 ani si, repsectiv, 10 luni de inchisoare pentru fals, iar Waleed si Taisir au primit, de curand, in alt dosar, 4 ani si, respectiv, 3 ani si sase luni pentru instigare la fals si delapidare.

Toti au fost anchetati si judecati in stare de libertate. Distribuitorii nu au declarat apel si isi ispasesc pedeapsa. Judecatorii au emis pe numele lui Waleed mandat de executare a pedepsei, in baza caruia arabul trebuie adus la Penitenciarul Gherla.

Insa, din informatiile anchetatorilor, Waleed a parasit Romania in 31 mai 2003, dupa ce a fost audiat la Politie, si nu s-a mai intors pentru a aparea in fata magistratilor.

Taisir a atacat sentinta la Curtea de Apel Cluj, care i-a respins apelul in 26 octombrie 2005. Surse din magistratura spun ca si Taisir a plecat din tara, insa condamnarea sa nu este definitiva, el mai putand face recurs. ZIUA de Cluj a sunat la numarul de telefon al firmei Kancom.

Barbatul care ne-a raspuns si care nu a vrut sa-si deconspire numele a spus ca este prieten cu cei doi inculpati si ca acestia sunt la Bucuresti.

Acelasi „prieten" ne-a avertizat ca sentintele celor doi nu sunt definitive, desi in mandatul de executare a pedepsei lui Waleed scrie clar ca hotararea este definitiva prin neexercitarea caii de atac. Persoana care ne-a raspuns la telefon a afirmat ca firma Kancom nu mai functioneaza de doi ani si ca in locul ei este alta societate. Datele de la Finante arata insa altceva: Kancom a depus bilant pe anul trecut.