Operatiunile de tipul "Bani pentru partid" au gasit, in judetul Timis, o noua resursa financiara majora: bugetul de stat. Aceasta pare sa fie concluzia datelor furnizate de directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), Dumitru Popovici, membru PNL.

Descoperirea acestei realitati se datoreaza, dupa cum sustine finantistul, intamplarii si verificarii felului in care s-a realizat executia bugetara pentru anul 2004.

In culpa ar fi 33 de primarii din judet, care au cheltuit cu 54 de miliarde lei vechi mai mult decat sumele programate.

Acuzele directorului DGFP se indreapta si spre Consiliul Judetean, condus la acea vreme de un reprezentant al PSD, pentru ca nu ar fi controlat felul in care sumele luate de la bugetul de stat au fost alocate, fara licitatie publica, pentru efectuarea unor lucrari pe raza judetului.

"Banii au fost dati catre clienti politici si financiari inaintea campaniei electorale de anul trecut", a acuzat, la randul sau, prefectul Ovidiu Draganescu (PNL). Totodata, liberalii din judet si directorul executiv al DGFP au lasat sa se inteleaga faptul ca sumele ar fi fost dirijate catre lucrari publice pentru drumuri si iluminat public, scopul fiind unul singur: castigarea voturilor.

Popovici a sugerat ca vinovati pentru toata aceasta poveste ar fi fostul director executiv al DGFP, Iulius Jichici (pus in functie de PSD) si sefa Trezoreriei, Zoia Popov. "Ei vor trebui sa raspunda pentru aceste operatiuni facute cu banii statului, pentru diferite partide. Vom sesiza organele de ancheta", a adaugat prefectul Draganescu.

Mecanismul a fost unul extrem de simplu: primarii "cu dedicatie" solicitau Trezoreriei bani pentru efectuarea lucrarilor, invocand rectificarea bugetara viitoare. Teoria ar fi fost perfecta, daca PSD ar fi castigat alegerile, pentru ca se intentiona ca banii sa fie pusi la loc.

Numai ca dupa ce scrutinul a fost castigat de Alianta "D.A.", rectificarea bugetara a insemnat, pentru autoritatile locale timisene nu bani de primit, ci de recuperat: peste 54 de miliarde lei, bani cheltuiti fara nici un fel de control.

Referatele au fost intocmite de trezorierul-sef si propuse lui Jichici, care le-ar fi aprobat, mai sustine seful DGFP, uneori fiind si doua-trei ordine de plata de miliarde de lei pe zi. "Lucrarile publice au fost efectuate de diferite firme, unele renumite, fara a se organiza licitatii, adjudecarea lucrarilor fiind facuta fara nici un Dumnezeu", a mai afirmat Popovici.