Batalia care se duce in prezent pe activele SC "Cupru Min" SA Abrud are la baza un contract mai mult decat dubios incheiat, in anul 2003, intre exploatarea minera de stat si firma privata "Cupru Sind" SA Abrud.

Societatea privata administreaza mai multe bunuri apartinand SC "Cupru Min" SA, cedate in baza contractului de asociere, de pe urma carora a obtinut in ultimii doi ani profituri de miliarde de lei.

"Cupru Sind" SA ii are ca actionari majoritari pe liderul sindical din cadrul "Cupru Min", Viorel Hutuleac, si pe Florian Victor Popescu, cei doi detinand pachetul de control de 66 la suta din actiuni. Restul actiunilor sunt impartite intre salariatii societatii private.

Asocierea cu "Cupru Min" SA a fost deosebit de profitabila pentru Hutuleac si Popescu, cei doi impartindu-si cea mai mare parte a dividendelor rezultate din activitatea societatii in 2003, cand a avut profit de 2,4 miliarde lei, si in 2004, an in care profitul societatii s-a cifrat la 2,5 miliarde lei.

Sumele respective provin, de fapt, de la "Cupru Min" SA, care a platit serviciile efectuate de firma privata. De aici rezulta si semnele de intrebare pe care le ridica respectivul contract.

Reprezentantii "Cupru Min", care exploateaza zacamantul de cupru de la Rosia Poieni, au cedat firmei private activitatea de transport a muncitorilor la si de la locul de munca, cantina din incinta uzinei, hotelul din Abrud, precum si alte bunuri aflate in proprietatea exploatarii miniere.

Ulterior, desi era proprietarul bunurilor, le-a inchiriat de la "Cupru Sind" si a platit diverse sume de bani firmei private, situatie fara precedent in economia romaneasca.

In prezent, Hutuleac a initiat o veritabila campanie pentru a obtine dreptul de proprietate asupra bunurilor care fac obiectul asocierii la o valoare foarte mica, oferind ca si motivatie investitiile efectuate in modernizarea acestora. De mentionat, insa, ca banii cu care s-au facut investitiile provin, in cea mai mare parte, de la "Cupru Min" SA.

In plus, Hutuleac mai solicita si cariera de piatra a exploatarii miniere. Motivul este foarte simplu. Cariera de piatra va beneficia de un program al Bancii Mondiale in valoare de aproape 5 milioane de dolari.

Prevederi contractuale contradictorii

Contractul de asociere in participatie a fost incheiat in 24 aprilie 2003 si este valabil de la 1 mai 2003 pana la 1 mai 2006.

La art. 3 din contract se precizeaza: "Prezentul contract nu da nastere unei persoane juridice noi si nu are existenta fata de tertele persoane, producand efecte doar intre asociati, nu are firma, sediu, capital social si semnatura proprie in banca, nu are existenta juridica distincta de cea a asociatilor si deci nici un patrimoniu distinct decat cel al asociatilor".

Articolul 5 al contractului reconfirma prevederile, consacrand "independenta comerciala si juridica a fiecarui asociat".

Aceste prevederi sunt, insa, "rasturnate" la capitolul VIII: "Raspunderea contractuala", art. 22, prevazand ca "in relatiile cu tertii, raspunderea pentru obligatiile contractuale revine asociatului SC "Cupru-Sind" SA Abrud, intrucat actele de comert si juridice se incheie in numele acestuia".

Altfel spus, asocierea dintre SC "Cupru Min" SA (aport 90 la suta) si SC "Cupru-Sind" SA (aport 10 la suta) nu are existenta fata de tertele persoane (conform articolului 3), dar, in aceste conditii, firma lui Hutuleac isi aroga dreptul de a incheia acte de comert si juridice cu tertii (conform articolului 17).

Cele doua prevederi sunt contradictorii, mai ales ca dreptul de a incheia raporturi in numele partilor contractante revine firmei cu aportul cel mai mic, de 10 la suta. La data intrarii in vigoare a contractului nu aparuse inca Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic.

Cu toate acestea, unul dintre principiile dupa care functiona noua asociatie era "asistenta comerciala, financiara, manageriala si juridica acordata reciproc".

Asistenta juridica la acel moment nu se putea acorda decat fie de un avocat (sau cabinet de avocatura), fie de un consilier juridic angajat, Registrul Comertului refuzand sa inscrie firme cu obiect de activitate consultanta juridica (clasificare CAEN 7411).

Practic, folosindu-se de faptul ca noua asociatie nu era inscrisa la Registrul Comertului, cele doua parti desfasurau activitati care in mod normal ar fi trebuit autorizate (consultanta in afaceri si management, asistenta juridica).

Act aditional incheiat in aceeasi zi cu contractul

In aceeasi zi in care a fost incheiat contractul, printr-un act aditional a fost modificat unul dintre articolele importante, referitoare chiar la obiectul acestuia.

La litera "d" din contractul initial se prevedea ca partile vor desfasura activitati rentabile avand ca obiect activitatea de paza din cadrul SC "Cupru Min" SA la urmatoarele puncte de lucru: bariera Musca, bariera Ghergheleu, poarta acces uzina de preparare, poarta acces incinta Dealul Tofului, depozit explozivi Varsii Mici, depozit materiale Bistra, depozit carburanti Musca.

In noua forma, se prevede doar activitatea de paza din cadrul SC "Cupru Min" SA la punctul de lucru depozit carburanti Musca.

Mai mult, dispar activitati din contractul initial, respectiv activitatea de prevenire si stingere a incendiilor din cadrul SC "Cupru Min" SA si activitatea de intretinere drumuri si deszapezire din cadrul SC "Cupru Min" SA pe traseul Corna - Obiectiv - Musca. Dar, o noua modificare a contractului, prin actul aditional nr. 2624 din 1 iulie 2003 a reintrodus o parte din aceste activitati in acord.

Asa se face ca printr-o notificare adresata Consiliului de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor de la SC "Cupru Min" SA, reprezentantii SC "Cupru-Sind" SA au cerut, la 25 aprilie 2005, predarea autobasculantelor de acelasi tip existente in patrimoniul firmei de stat. Motivul invocat este ca, pastrandu-si activele proprii, "Cupru Min" ar prejudicia asociatia.

Dar, situatia inversa nu este valabila, printr-o adresa din aceeasi data SC "Cupru-Sind" afirmand ca "modul in care SC "Cupru Min" SA isi reinvesteste profitul obtinut nu trebuie sa primeasca aviz de la SC "Cupru Min" SA".

Incetarea asocierii poate avea loc fie prin hotararea comuna a partilor asociate, fiind necesar avizul AGA din partea ambelor, fie la expirarea contractului, in caz de dizolvare sau faliment a unei parti si in cazul in care asociatia creata nu este rentabila. Ultimul motiv de incetare a asociatiei este "neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a vreuneia din clauzele prevazute la art. 1-37 ale prezentului contract".

In mod ciudat, art. 37 prevede ca "presedintele Consiliului de Administrare si conducere al asociatiei este reprezentantul SC "Cupru-Sind" SA Abrud, administrator ing. Viorel Hutuleac-Todan". Aceasta insemna ca, in cazul revocarii presedintelui, asocierea dintre cele doua parti si-ar inceta efectele.

Trebuie spus ca Hutuleac se regaseste si in postura de lider sindical la SC "Cipru Min" SA, respectiv de inginer angajat al exploatarii miniere.

Masini luxoase pe banii minerilor

Faptul ca SC "Cupru Min" SA participa in procent de 90 la suta la veniturile si cheltuielile asociatiei a dus la aparitia unor situatii de-a dreptul hilare. Exploatarea miniera de stat a ajuns sa plateasca cheltuieli in care sunt incluse si ratele de leasing pentru autoturismele de lux cumparate de "Cupru Sind" SA.

Nu mai putin decat trei autoturisme (Audi All Road, Renault Laguna si Seat Toledo) au fost achizitionate in acest mod.

Efervescenta cu care Hutuleac revendica "dreptul de preemtiune" asupra bunurilor detinute de "Cupru Min" SA este motivata de faptul ca asocierea dintre cele doua parti expira la 1 mai 2006, iar conducerea exploatarii miniere nu mai este interesata de prelungirea intelegerii cu "Cupru Sind" SA.