Inspectoratul Judetean de Politie Mures are datorii de p0este 2 miliarde de lei catre Institutul de Medicina Legala. Pentru ca, de mai bine de doua luni, angajatii IML nu si-au primit salariile, ei intentioneaza sa organizeze un protest.

Banii pentru activitati prestate in anii trecuti vin cu taraita si nu ajung nici pentru procurarea de consumabile. Medicii lucreaza cu aceeasi pereche de manusi la doua cadavre. IPJ Mures isi permite sa tina conferinte de presa cu vin si wisky. In scurt timp cadavrele vor fi depozitate in curtea politiei.

La sfarsitul lunii trecute, datoriile IPJ Mures catre IML erau de 234.277 RON. De mai bine de doua luni, angajatii IML nu si-au primit salariile. Acestia ameninta cu incetarea activitatii, lucru care ar duce la stagnarea dosarelor penale aflate in ancheta la IPJ.

Ultima plata facuta de IPJ Mures a fost de 250 de milioane de lei, bani care nu acopera nici macar consumabilele necesare.

"Daca am primi cele peste 2 miliarde si cei aproape un miliard - care sunt prevazuti pentru trimestrul IV al acestui an-, am putea sa ne desfasuram activitatea in conditii normale", a declarat contabilul-sef, Anca Papuc.

90 % din veniturile Institutului de Medicina Legala sunt obtinute din surse proprii, iar restul de 10% sunt subventii de la Ministerul Sanatatii. Cea mai mare suma este asigurata din expertizele medico-legale ale cazurilor de la IPJ, iar restul din eliberarea certificatelor medico-legale catre persoane fizice.

"Fiind o societate extrabugetara, banii primiti de la minister, care sunt foarte putini, nu ne ajung. Am ajuns la un moment in care nu avem din ce sa asiguram salarii si echipamente. Se lucreaza cu o pereche de manusi la doua cadavre, ceea ce este interzis, dar nu avem ce face.

Noi am facut o adresa catre Ministerul Sanatatii, adresa pe care am trimis-o si celor de la IPJ, si care va ajunge si la Ministerul de Interne. Acum asteptam sa vedem ce se va intampla", a incheiat Anca Papuc.

Varianta medico-legala

Conducerea Institutului de Medicina Legala spune ca IPJ Mures este singura institutie care are datorii catre ei. "Din cauza lor nu ne luam noi salariile. Si sunt activitati prestate in decurs de doi ani, care inca nu au fost platite", a declarat medicul Dacian Biris.

Surse oficiale din cadrul IML, contrariate de situatia la care s-a ajuns, au afirmat ca exista dosare penale de alcoolemie din 2003 -in care valoarea alcoolemiei este de 1/1000-, precum si rezultatele unor autopsii facute in urma cu doi ani, rezultate care nu au fost ridicate inca.

Intrebat de aceste dosare, seful politiei, comisarul sef Nicolae Cabulea, a infirmat existenta lor, spunand ca exista autopsii care nu au fost facute pentru ca nu s-au platit, dar ca aceste dosare "nu pot fi din 2003". Lucratorii de la IML sunt prinsi intre ciocan si nicovala.

Vor sa opreasca efectuarea autopsiilor pentru cazurile venite de la IPJ, lucru care s-a si intamplat vineri, dar pentru ca nu dispun de un sindicat, nu pot face nici un fel de protest.

"Atata timp cat IML nu are un sindicat, iar angajatii nu au un reprezentant legal, noi trebuie sa ne facem munca pentru ca, daca nu, vom fi sanctionati", a precizat Dacian Biris.

"Pe langa asta, la noi oamenii nu vin de placere. Vin pentru ca au un mort, trebuie sa rezolve o bataie, un viol, iar noi trebuie sa rezolvam aceste cazuri, fie ca suntem platiti, fie ca nu", a adaugat Lucian Croitorescu, medic in cadrul IML Mures.

Proteste iminente

Banii putini oferiti de IPJ sunt folositi in fiecare luna pentru cumparaturi, benzina sau pentru procurarea de reactivi pentru laboratoarele de toxicologie si bio-criminalistica. Pentru ca IML nu si-a platit datoriile catre CJAS si Casa de Pensii, banii aflati la Trezorerie nu pot fi atinsi.

"Se preconizeaza ca nu vom primi salariile nici in urmatoarele 4-5 luni, asa ca lucram pe gratis", spun surse din IML. Aceleasi surse, care doresc sa-si pastreze anonimatul, afirma ca tot ceea ce se intampla in prezent are legatura cu conflictele pe care directorul IML Mures, dr.

Hecser Laszo le care cu conducerea Institutului National Medico-Legal. Desi vineri a refuzat orice cadavru din partea IPJ, Hecser a dispus totusi efectuarea autopsiilor la cele sase cadavre care erau deja la IML.

"Vineri la amiaza am primit o hartie de la director, prin care ne anunta ca trebuie sa facem autopsie la cele 6 cazuri pe care intentionam sa le lasam fara examinare pentru a forta mana politiei", a afirmat o sursa din cadrul IML.

Lucratorii din institut au inceput demersurile pentru constituirea unui sindicat, pentru a putea intrerupe activitatea legal, fara a fi sanctionati. "Vom intra in greva, vom inchide sala de autopsie, iar toate cadavrele vor sta afara", ameninta angajatii IML.

Intrebat ce are de gand sa faca in aceasta situatie, seful Politiei Mures, Ioan Cabulea, a spus ca a cerut o marire a bugetului pentru a plati datoriile catre IML.

"Am facut demersuri la Inspectoratul General de Politie pentru a suplimenta fondurile de pe luna noiembrie, pentru a achita restul de 2,6 miliarde din datoria catre IML", a declarat Cabulea. Datoriile IPJ catre IML dateaza de doi ani, nici predecesorul lui Cabulea, Vasile Cotoara nereusind sa achite facturile restante.