Incetarea mandatului primarului Adrian Lapadat, lasata la latitudinea juristilor Guvernului l Potrivit Legii administratiei publice, Lapadat ramane primar, deoarece numarul voturilor pentru a fost insuficient l Referendumul a fost puternic condimentat cu contestatii, acuze de frauda sau de suspect interes al primarului pentru comunitate l Disputa liberali – social-democrati a luat pe alocuri accente hilare

Comuna Vanatori a trecut duminica prin primul referendum din tara, organizat pentru incetarea mandatului primarului Adrian Lapadat inainte de termen.

Condimentat din plin cu contestatii ale PSD, care au acuzat fraudarea scrutinului, facute mai mult de dragul imaginii, dar si cu propaganda PNL, facuta inclusiv in ziua votului, referendumul din cele cinci sate ale comunei Vanatori a constituit un exercitiu democratic cel putin interesant.

Prezenta modesta in primele ore

Sositi in comuna Vanatori, am remarcat mai mult tumultul celor doua tabere implicate in referendum – PNL si PSD – decat cel al cetatenilor care, prin votul lor, puteau duminica sa fie autorii unui precedent cu implicatii complexe in administratia publica din Romania.

Primele ore ale referendumului pot fi caracterizate prin slaba prezenta la urne a celor cu drept de vot. Pana la ora 12 se prezentasera abia 15% din cei 2.780 de alegatori cu drept de vot (2.803, la final), stiut fiind faptul ca satenii incep sa se indrepte spre sectiile de votare dupa slujba de duminica.

Cu toate ca prezenta la vot pana la orele amiezii a fost slaba, delegatii PSD si-au intrat in rol inca de la deschiderea sectiilor, contestand aproape orice actiune a liberalilor considerata neconforma cu legea. Astfel, Cornel Briscaru, delegatul PSD in Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 97 Vanatori, a depus o prima contestatie putin dupa ora 8, solicitand interzicerea accesului liberalului Teodor Giurgea in sectiile de votare fara o imputernicire prealabila a presedintelui BEC, Doina Volanschi, judecator in cadrul Judecatoriei Sighisoara.

De asemenea, in aceeasi contestatie Briscaru a solicitat sanctionarea delegatului PNL, Victor Mora, membru in biroul electoral al Sectiei e votare nr. 3 Feleag, care nu s-a prezentat la ora 8 la sectie.

Contestatia a fost respinsa, deoarece delegatul Victor Mora a avut o pana de cauciuc, ajungand in sectie la 8:01, iar consilierul judetean Giurgea a fost prezent la Feleag tocmai pentru a anunta intarzierea colegului sau.

In ceea ce priveste prezenta sa in sectie fara autorizarea presedintelui BEC, situatia s-a remediat prin emiterea acreditarii.

Pana la ora 12 au mai fost depuse de catre delegatii PSD din sectiile de votare din satele Vanatori, Archita, Feleag si Soard contestatii care vizau distribuirea de alimente si bauturi votantilor de catre PNL, inscrierea pe liste a alegatorilor cu date de identificare incomplete, distribuirea de materiale electorale – fluturasi prin care electorii erau indemnati sa voteze DA xpentru referendum, precum si amplasarea unui banner cu acelasi mesaj, la mai putin de 500 de metri de sectia de votare. Politia a dispus indepartarea bannerului, iar restul contestatiilor amintite mai sus nu s-au confirmat, fiind respinse.

Exercitii de alarmare

Strategia PSD a fost de a contesta aproape orice amanunt, unele nesemnificative, care ridicau un semn de intrebare asupra respectarii legii sau care indicau o tentativa de fraudare a rezultatelor referendumului de catre liberali.

Asa s-a zvonit, spre exemplu, ca bucatarul Ghita (n.red. Gheorghe Tobias, batut in urma cu mai bine de o saptamana de catre rudele primarului Lapadat), angajat la restaurantul consilierului judetean liberal Ioan Tosa, imparte pachete cu mancare romilor din strada Valea, satul Vanatori.

Deplasandu-ne la fata locului, nu aveam decat sa constatam ca a fost o alarma falsa, deoarece Gheorghe Tobias nu era acasa de mai bine de o jumatate de ora. In schimb, am asistat, amuzati, la o scena de reclamatii adresate de populatia din zona, ciudata coincidenta, chiar senatorului PSD Cristian Georgescu.

Romii s-au plans ca primarul a refuzat sa le faca drumul (n. red. un drum de argila), iar ei reusesc cu greu, pe vreme ploioasa, sa se deplaseze pana in centrul comunei, aflat la cel mult 1 km.

De asemenea, senatorul Georgescu a trebuit sa asculte cuminte – mentionam ca nu a rostit nici macar o propozitie - si alte "capete de acuzare" care i s-au adus primarului: lipsa indelungata din primarie, neacordarea ajutorului social, neimplicarea in problemele comunitatii rome din zona etc.

Intreaga zi a fost marcata de asemenea incidente, semnalate prompt de PSD, dar care, de ce sa nu o recunoastem, au fost intens uzitate si de catre fostul partid de guvernamant.

De altfel, din aceasta cauza, cum s-a intamplat la Soard (n.red. reprezentantii PSD – Ovidiu Vasu si Marius Cerghizan – au apreciat ca referendumul a fost fraudat) sau cum a procedat Cornel Briscaru, delegatii PSD au refuzat sa semneze procesele verbale incheiate dupa numaratoarea votului.

La ora 20, cand s-au inchis urnele, Lapadat nu mai era primar. Cvorumul de prezenta era atins, chiar depasit binisor (52% din cetatenii cu drept de vot fiind prezenti la urne), iar numarul de voturi pentru incetarea mandatului primarului din cele valabil exprimate 90% erau DA.

Traznetul a cazut la ora 23, cand delegatul PSD in BEC, Cornel Briscaru, s-a agatat de o prevedere a legii administratiei publice prin care toti cei prezenti la vot ar fi trebuit sa voteze DA.

Dilema. Lapadat ramane in functie

Primul referendum pentru incetarea mandatului primarului inainte de termen se loveste astfel de contradictia intre doua legi, adoptate ambele de catre PSD, care prevad conditiile in care mandatul primarului poate inceta ca urmare a referendumului.

Astfel, Legea nr. 3/2000 privind referendumul prevede la art. 14 alin 2: "Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unitatii administrativ-teritoriale respective". Teoretic, conform acestei prevederi, referendumul este valabil, iar primarul Adrian Lapadat nu mai este in functie.

In schimb, art. 76 alin 2 din Legea 215/2001 (Legea administratiei publice locale) stabileste ca: "Mandatul primarului inceteaza inainte de termen daca s-a pronuntat in acest sens cel putin jumatate plus unul din numarul total al cetatenilor cu drept de vot".

Punctul nostru de vedere, care ar putea fi contestat insa de catre Guvern, este (in conditiile in care ambele legi sunt legi organice) ca, tinand cont ca Legea administratiei publice locale a intrat in vigoare in 2001, orice dispozitie contrara, deci si cele continute in Legea nr.3/2000, se abroga.

In concluzie, in aceasta situatie se aplica prevederile art 76 alin. 2 din Legea 215. Cum la Vanatori, procentul celor care au votat DA pentru schimbarea primarului Adrian Lapadat este de 47% (1.319 de voturi), putem aprecia ca acesta ramane in functie.

Ramane de vazut ce verdict vor da Guvernul, respectiv Curtea Constitutionala, pe care PSD Mures a anuntat ca o va sesiza.