Doua aparate medicale folosite in cadrul clinicilor de cardiologie si urologie, care salveaza anual sute de vieti, zac nefolosite de cateva saptamani.

Consiliul Judetean a amanat alocarea sumei de 1,6 miliarde de lei in vederea achizitionarii pieselor de schimb pentru cele doua aparate, in favoarea unui sistem de alarma ce va fi instalat in Palatul Administrativ.

Directiunea Spitalului Judetean trebuie sa rezolve problema pana cand CJ va vota o noua rectificare de buget, desi legea prevede altfel. Intre timp, listele cu pacientii ce au nevoie de aceste aparate devin tot mai lungi

De mai bine de trei saptamani, atat aparatul de litotritie din cadrul Clinicii de Urologie, cat si coroscopul de la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures sunt neutilizabile, din cauza unor defectiuni a partilor componente.

Achizitionarea unor noi subansambluri inseamna costuri ridicate, care ajung la 1,6 miliarde de lei. Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures a inaintat o cerere catre Consiliul Judetean, in vederea alocarii sumelor necesare.

Conform legii, pentru astfel de investitii spitalul poate sa solicite fonduri atat de la CJAS, cat si de la CJ. In cadrul sedintei ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, consilierii au decis amanarea alocarii fondurilor solicitate, in ciuda faptului ca cele doua aparate sunt extrem de necesare.

Spre exemplu, aparatul de litotritie extracorporala are o vechime de peste 15 ani, fiind utilizat pentru spargerea calculilor renali. "Efectuam 8-10 tratamente zilnic. Cu acest aparat se pot sparge pietrele de la rinichi, fara a fi necesara interventie chirurgicala.

Un subansamblu al aparatului respectiv s-a stricat de vreo trei saptamani, iar achizitionarea unei noi parti componente costa intre 300-500 milioane de lei.

Avand in vedere natura partii defectate, achizitionarea acesteia va implica multa birocratie si necesita avizul NATO", a declarat medicul urolog Virgil Osan, de la Clinica de Urologie.

De asemenea, coroscopul utilizat in cadrul Clinicii de cardiologie este utilizat pentru efectuarea de angiografii, cu ajutorul acestuia fiind analizate si rezolvate cazurile de extrema urgenta (cum ar fi urgenta in cazul infarctului miocardic).

Alarma vs. sanatate

Desi cele doua aparate si-au dovedit eficienta in rezolvarea cazurilor de urgenta, CJ a preferat sa apeleze la o masura de compromis.

Astfel, consilierii au decis sa amane alocarea a 1,6 miliarde de lei in favoarea achizitionarii unui sistem de alarma ce se va instala in Palatul Administrativ, o mai veche dorinta de-a alesilor. "In cadrul sedintei am cerut parerea contabilului spitalului, Ioan Nistor, daca unitatea dispune de suma de 1,6 miliarde de lei.

Cum spitalul dispune de aceasta suma, am stabilit ca la aceasta sedinta sa amanam proiectul de hotarare ce priveste sanatatea si sa dam 1,7 miliarde de lei pentru sistemul de alarma, ca umbla tot felul de persoane in institutie.

De asemenea, am stabilit ca la urmatoarea rectificare de buget, care va fi, probabil, la sfarsitul lunii noiembrie, prima hotarare sa fie pentru spital", a explicat consilierul UDMR Szalkay Jozsef.

Directorul administrativ al spitalului, Florin Buicu, afirma ca, deocamdata, nu stie cand se vor aloca sumele necesare, iar hotararea CJ nu a fost inca transmisa directiunii. Cert este ca pana cand cele doua subansambluri vor sosi in cele doua clinici, pacientii sunt trecuti pe liste interminabile de asteptare.

In cazul Clinicii de Cardiologie, situatia este insa mai complicata, deoarece aparatul care inlocuieste coroscopul defectat – si care este, deocamdata, utilizat pentru a putea rezolva cazurile urgente – nu are aceleasi performante. Vom reveni.