Ca de obicei azi dimineata am deschis calculatorul si am citit mesajele de pe listele de discutii la care sunt abonat. Mi-a atras atentia unul care se refera la Valcea in special, este vorba de un grup de turisti care au decis sa petreca cateva zile linistiti pe Cozia.

Excursia lor a avut insa un destin tragic, cainele lui Bogdan Dudau a fost impuscat in mod brutal in timp ce acestia se aflau in drumetie.

Acum cateva minute am discutat cu Bogdan Dudau si mi s-a confirmat cele auzite, pare incredibil nu mi-a venit sa cred ca poate fi adevarat, ca cineva in padure poate sa aiba arma si sa impuste asa aiurea. Folosirea armei in afara vanatorii si asta oraganizte dupa cate stiu eu este infractiune.

Dupa ce am terminat de vorbit am sunat Politia din Ramnicu Valcea, mi-a raspuns nustiucine, am cerut sa vorbesc cu comisarul Marin caruia i-a fost incredintat acest caz (domnul Bogdan Duda a facut o plangere la politia din Ramnicu Valcea), dar surprize surprize, Marin nu e, ca e plecat la un curs la Bucuresti, am rugat persoana de la capatul receptorului sa ma puna in contact cu cineva care este la curent cu acest caz...tot nimic, mi s-a spus sa revin si sa vorbesc cu purtatorul de cuvant...dar domnilor politisti de de acest caz cine se ocupa? sau se incerca o musamalizare pentru ca neleguitii sa poata sa impuste in paduri si unde vor ei pe oricine si oricum.

Sper ca in cel mai scurt timp sa avem o pozitie oficiala a Politiei din Ramnicu Valcea vizavi de acest caz foarte grav.

Mai multe fotografi despre acesta caz gasiti la urmatorul link:

http://pg.photos.yahoo.com/ph/evalcea/album?.dir=/b038&.src=ph&.tok=phNMh3DBmloVYBBD

Va redau textul care a aparut pe lista de discutii:

Weekendul trecut am hotarat sa ma preumblu prin Cozia impreuna cu un grup de 3 amici. Duminica, impreuna cu acestia si cu catelul meu Ceachi (un husky Siberian de 2 ani), am pornit-o pe un traseu turistic, marcat cu cruce rosie, ce pleaca din satul Pripoare (comuna Perisani) in partea de nord a masivului.

Dupa mai putin de 2 ore de mers, ajunsi la capatul unui urcus mai sustinut, intr-o poiana in care am vazut pt prima oara soarele in acea zi, ne-am oprit pentru un popas. Vazand ca tovarasii mei o cam lungeau cu masa si odihna, si nevrand sa "ma racesc", am pornit-o inainte. Catelul ma urma dandu-mi tarcoale, abatandu-se cum ii obiceiul in stanga si-n dreapta.

La nici 150 m de locul despartirii, inainte cu cativa metri de a urca o "coama de deal" ce dadea intr-o alta poiana foarte aproape de mine am auzit o puternica bubuitura provenita de la un foc de arma. Catelul se afla undeva inaintea mea dincolo de coama de care ma desparteau cam 5 metri. Imediat a urmat o a doua bubuitura insotita de schelalaiturile disperate ale catelului.

Am trecut imediat de coama si am vazut catelul plin de sange in zona membrelor inferioare. La cca 50-70m in josul poienii l-am zarit pe cel care a tras. Era insotit de un copil. Am aruncat rucsacul jos si m-am repezit inspre acesta. A incercat sa fuga dar, luind decizia prea tarziu, l-am ajuns si m-am aruncat peste el. A urmat o lupta de 3-4 minute care al carui mobil era posesia armei.

Pustiu, ba imi sarea in spate, ba ma mai altoia cu un par; tac-su mai scapa, il ajungeam la limita, prin niste placaje disperate etc.

Molul asta rulant s-a transformat intr-o batalie surda la sol in clipa cand a venit prietena mea care l-a anihilat pe pusti.

Pusca, care in timpul imbulzelilor trecuse de cateva ori de la mine la braconier si chiar si pe la pusti, mi-a revenit definitiv in clipa in care, unul din amici, Gabi a ajuns intr-un tarziu la locul disputei (tovarasii mei au incercat sa opreasca catelul care fugea chelalaind, nestiind ca eu ma luptam cu braconierul).

Imediat ce m-am vazut cu pusca in mana, am izbit-o cu o deosebita furie in primul bolovan iesit in cale.

Doua lovituri maiestrias tintite au fost de ajuns pentru a spulbera patul de lemn al armei si a indoi serios tevile pustii, care astfel i-a dat biletul in alb pt fiare vechi.

M-am dus la caine care sangera abundent din piciorul stang unde avea o plaga impuscata, sus, la nivelul "umarului". I-am improvizat un garou din cordelina si l-am luat pe umeri. Rucsacul meu, impreuna cu pusca vandalizata, le-am dat celuilalt amic Horia. Pe Gabi l-am trimis inainte, in sat, sa anunte politia.

Pe drum, braconierul se ruga de mine sa cadem la pace spunandu-mi ca "imi plateste" cainele (?!). I-am spus sa ma lase in pace ca pana nu salvez animalul nu discut nimic cu el. La un moment dat, profitand de faptul ca Horia era foarte incarcat si, evident, neatent i-a smuls pusca si-a rupt-o a vale in goana mare.

Noi am coborat cu cainele, i-am instiintat pe policmanii locali si am sters-o degraba cu cainele la Valcea. Dupa ce l-am stabilizat am mers la Politia Judeteana unde am depus o plangere.

Astfel s-a incheiat un weekend de neuitat in Parcul National Cozia.

RUGAMINTE: Daca printre listasi este cineva care poate interveni la Politia Judeteana Valcea pt a nu se musamaliza cazul i-as fi deosebit de ecunoscator.

Comenteaza acest articol