MApN primeste o bucata serioasa din cascavalul bugetului de stat. Paradoxal, in conditile reducerii efectivelor Armatei Romane de la 300. 000, in 1990, la 60. 000, in 2007, a crescut suma alocata armatei.

In schimb, pentru a justifica ultimul banut cheltuit, generalii din MApN golesc punga umflata a ministerului pe aparate sofisticate de climatizare, alimente de prima calitate, aparatura medicala sau papetarie.

Armata Romana nu promoveaza, la momentul actual, un sistem dinamic si eficient in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala a carierelor cadrelor angajate in serviciul activ in acord cu normele etalate de UE.

Desi nu au fost trecute pe listele cu prioritati domenii importante, cum ar fi reabilitarea corpului subofiterilor sau transformarea acestora in pion principal si nu de sacrificiu al institutiei in cauza, generalii, membri ai PSD nu au avut resentimente in a-si angaja chiar si propriile familii in MApN.

De asemenea, reconversia profesionala, cat si plasarea personalului disponibilizat pe piata de munca civila au fost uitate, se pare, definitiv. Dar armata si cadrele care apartin acesteia cheltuie sume exorbitante, aparent justificabile pe hartie, pe produse care nu sunt, de regula, accesibile soldatului de rand din ziua de astazi.

In timp ce starea de lucruri se inrautateste de la o zi la alta pentru cel ce e obisnuit cu instructia, generalii si ofiterii practica un desfrau rafinat pe banii celor care contribuie la bunastarea institutiilor apartinatoare statului, adica pe banii cetateanului.

Desi banii care au fost primiti de catre Armata sunt intr-un cuantum nesatisfacator, exista, in prezent, tendinta de-a dreptul cinica a unor conducatori militari de a-si asigura traiul propriilor familii din banii pe care soldatul flamanzeste.

Devine inimaginabil, ca in listele cu anunturi de intentie, de participare si de aplicare a procedurii prin cerere-oferta de atribuire a contractului de achizitie publica a alimentelor necesare traiului soldatilor sa apara denumiri de delicatese culinare la care multi dintre ei doar viseaza & pulpa de vita fara os, ceafa afumata, muschi file afumat, salam sasesc, cremwursti sau pasta de mici, in timp ce hrana de baza a racanilor este compusa, invariabil, din varza, fasole si cartofi.

Modernizarea in cadrul fortelor armate a devenit si ea un scop in sine al reformei militare romanesti, precum si prerogativa alinierii, din acest punct de vedere, a Romaniei la standardele europene si intrnationale.

Dar intelesul pe care il are acest obiectiv a fost obturat totalmente in urma prezentei pe aceleasi liste mentionate a unor produse ce ar putea folosi mai degraba intr-o clinica de pediatrie, intr-o maternitate sau intr-un spital de boli cardiovasculare, decat pe terenul de aplicatii militare.

Am ramas stupefiati la citirea urmatoarelor& oxigenator pentru nou-nascuti, set administrare solutie cardiologica de caldura incorporat pentru copiii mici, set umbrela de inchidere defect septal interventricular , stent aortic pediatric si altele…

Sirul exemplelor nu se incheie aici, caci dotarile de ultima generatie in materie de aparate ultraperformante de aer conditionat, pe care orice roman ar dori sa-si poata permite sa le achizitioneze si mai apoi sa le plateasca in suma aferenta intretinerii se constituie ca una dintre ultimele file ale luxului de care se bucura cei care trebuie sa apere tara.

Raspandirea teritoriala a acestor focare ale desfraului organizat pe principiul& "omul de unde munceste, de acolo si traieste" este destul de vasta raportata fiind la teritoriul national.

Insa, ideea de baza e ca intr-un top al desfatarii militare urbane ar putea aparea orase cu renume in domeniu, precum Constanta, Craiova, Timisoara, Iasi si, nu in ultima instanta, punctul terminus unde se centralizeaza placerile conducatorilor nostri militari, capitala tarii, Bucurestiul.

Dintre acestea pot fi asezate in top unitatile militare 02030 si 22548 din Bucuresti, 02192, precum si Academia Navala din Constanta,sau U. M. 02444 din Negoiesti-Prahova.

Si asta, doar asa, pentru ca in cazul sistemului roma"esc totul, chiar si bunastarea armatei trebuie centralizata, fiindca asa se pastreaza mentalitatea inca dinainte de revolutia din 89.

Nici Clujul nu face exceptie de la lista cu solicitanti de produse aparent inutile sau incompatibile cu nevoile unei unitati militare.

Parca pentru a sublinia tendintele luxuriante ale ofiterilor MapN, ne putem aminti de episodul petrecut in data de 20 iunie, anul curent, cand, la licitatia deschisa organizata de catre MApN in vederea atribuirii unui contract privind asigurari RCA pentru o unitate militara din Bucuresti, scietatea-reprezentanta Ardaf din Cluj a castigat in detrimentul a inca patru participanti.

Pretul oferit de societatea clujeana numara suma incredibila de peste 3.000 de miliarde de lei.

Astfel ca, din bugetul de stat, prin intermediul MapN, se scot in fiecare an sume fabuloase care dispar fie in buzunarele propriilor angajati ai ministerului, fie in cele ale protejatilor acestora, daca nu chiar in cele ale guvernantilor cu influente ridicate in structurile de conducere, ori in partidele de la putere.

Aceasta situatie are ca echivoc abuzul in functie a anumitor demnitari in beneficiul unor apropiati, cum ar fi omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender, detinatorul pachetului majoritar de actiuni la Ardaf si protejat al PSD-ului in guvernarea Iliescu, care a reusit sa dea un tun grozav bugetului statului, mai exact celui alocat MapN. Si, implicit, cetateanului roman.