Afacerea coapta de responsabilii din domeniul energetic din Transilvania, prin care mai multe societati din acest domeniu urmau sa se unifice intr-o structura unica, mai usor de controlat si in care urmau sa se topeasca datoriile acestora, a cazut deocamdata.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca proiectul a fost oprit pentru moment, dupa ce a constatat ca un secretar de stat din subordinea sa si-a depasit atributiile.

"Fiindca fata de ceea ce am indicat, secretarul de stat Ionel Mantog si-a depasit atributiile si a adaugat in constructia Complexului Energetic si unele unitati hidro, inainte de a avea o curatare de datorii, a "Mintiei" Deva, respectiv a termocentralei si a minelor, nu cred ca este necesar ca dintr-o data sa aglomeram anumite entitati economice sub aceeasi umbrela, ci mai degraba sa avem o restructurare, o diminuare a costurilor, o conversie a datoriilor in actiuni sau un plan de reorganizare judiciara si abia dupa aceea sa adaugam entitati curate din punct de vedere economic, astfel incat datoriile unora sa nu greveze performantelor celuilalt" a declarat Codrut Seres.

Proiectul de hotarare prevedea infiintarea "Complexului Energetic Hunedoara" prin fuziunea SC "Electrocentrale Deva" (filiala a "Termoelectrica" SA Bucuresti), a SE "Paroseni", cu o parte insemnata din patrimoniul Companiei Nationale a Huilei Petrosani SA (respectiv cel aferent exploatarilor miniere de la Petrila, Uricani, Lonea, Lupeni, Paroseni, Livezeni, Vulcan si Barbateni) si cu o parte din patrimoniul SC "Hidroelectrica" SA, mai precis cel al sucursalelor Hidrocentrale Sebes si Hateg si a "Termoserv" Deva SA. Capitalul social al noii firme ar urma sa fie detinut in intregime de Statul Roman.

In nota de fundamentare a proiectului de hotarare, ce urma sa ajunga pe masa Guvernului, se preciza ca fuziunea era necesara, printre altele, "pentru a avea un control direct asupra costului huilei extrase si utilizate in centralele de producere a energiei electrice si termice" si pentru "evitarea cheltuielilor neeconomicoase si a celor de transport a huilei la termocentrale".

In realitate, insa, unul dintre adevaratele motive ale fuziunii era ca datoriile societatilor comerciale amintite, care fuzioneaza cu entitati din cadrul CNH Petrosani, sa se stinga reciproc.

Astfel, exploatarile miniere, cu datorii de mii de miliarde de lei, ar fi fost "spalate" dintr-un foc, iar urma afacerilor dubioase derulate pana acum s-ar fi pierdut pe parcurs. Ministrul Seres a anuntat ca, intre timp, au aparut doua companii interesate sa preia termocentrala de la Deva, insa fara minele de carbune in structura.

"Mergem deocamdata pe varianta de a furniza date acestor intreprinzatori privati si in momentul in care planul nostru privind reorganizarea la Deva si la Compania Nationala a Huilei va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, vom lua o decizie" a adaugat demnitarul.