Evenimentele sangeroase din martie 1990 de la Targu-Mures revin din nou in atentie dupa ce in primavara acestui an faptele penale dintr-un dosar cu un mort si multe alte pagube s-au prescris.

Unele voci spun ca intreaga culpa ar apartine procurorului Liviu Moica, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, care, in momentul in care a plecat de la Parchetul Tribunalului Mures, unde avea cauza in supraveghere, a luat dosarul cu el si l-ar fi facut pierdut.

Altii sunt de parere ca vina apartine politistilor care au primit un dosar cu autor necunoscut si nu au mai facut nimic pentru aflarea adevarului si a vinovatilor de moartea unui om.

Procurorul Dan Olteanu, care a primit doar in acest an dosarul, trebuie sa dea solutie de prescriere a faptelor, dar acesta nu a facut inca demersul deoarece solutia trebuie motivata. Cert este ca in urma acestor discutii, un inspector de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost trimis la Targu-Mures pentru a face lumina.

Procurorul Dan Olteanu prins la mijloc intre CSM si pensionabilul Moica

Astfel, magistratul Liviu Moica este suspectat ca ar fi tergiversat solutionarea unuia din dosarele care vizau evenimentele din martie 1990.

Surse neoficiale din Ministerul Public sustin ca procurorul ar fi primit spre solutionare, pe vremea cand activa in cadrul Parchetului de pe langa Tribunal, un dosar pe care l-ar fi luat cu el odata ce a plecat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, fara a da, insa, vreo solutie.

Timpul a trecut, iar in primavara acestui an faptele penale din cauza respectiva, in care era vorba de incendierea unui autobuz, ranirea grava a circa 40 de persoane si moartea lui Simion Frandes, s-au prescris.

Cu acest prilej, un alt procuror de la Parchetul de pe langa Tribunal, Dan Olteanu, a primit cauza pentru a pune rezolutia de prescriere a faptelor penale, insa magistratul a constatat ca nu poate face acest demers deoarece dosarul este incomplet.

Astfel, in jurul acestui subiect s-a declansat un adevarat scandal care a adus la Targu-Mures un inspector din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ce a intreprins verificari timp de o saptamana, fara a da, insa, o solutie.

Procurorul general de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, Dan Petru, prieten apropiat al lui Liviu Moica, a afirmat ca magistratul nu ar avea nici o vina in ceea ce priveste prescrierea faptelor. "Aici, ca si in celelalte dosare, s-a facut o cercetare a locului faptei, s-au verificat autobuzele si s-au facut o serie de investigatii pentru descoperirea autorilor", a afirmat Petru.

Potrivit sursei citate, cum pana in septembrie 1990 aceste persoane nu au fost identificate, dosarul a fost trecut in evidenta celor cu autor necunoscut. "Dosarul a fost preluat de politie si verificat periodic", a adaugat seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel. El a completat ca Moica ar fi facut tot ceea ce i-a fost cu putinta pentru a solutiona speta care i-a fost incredintata.

"Ceea ce a incurcat treaba este faptul ca Politia a dat o adresa la solicitarea Parchetului de pe langa Tribunalul Mures cum ca dosarul nu ar fi la ei", a mai spus Dan Petru. Acesta a completat ca la Politie s-ar fi gasit doar o parte din actele dosarului respectiv.

Dan Petru a mentionat, totodata, ca, intr-o situatie transmisa de IPJ in 2003 figura si acest dosar ca existand in baza de date a Politiei. El a completat ca, odata reconstituit dosarul, procurorul va trebui sa dea solutia de prescriere a raspunderii penale.

Bilantul evenimentelor din martie '90 facut de procurori

Conflictele interetnice de la Targu-Mures din martie 1990 s-au soldat cu 278 de raniti si 5 morti, precum si 46 de autovehicule avariate. Tot atunci, doua unitati comerciale si sediile UDMR, UVR, PNL si PNTCD din oras au fost sparte.

In urma acestor incidente, organele de ancheta au inregistrat 169 de sesizari, procurorii intocmind un numar de 27 de dosare penale si dispunand arestarea a 21 de persoane.

Conform spuselor sefului Parchetului de pe langa Curtea de Apel, in 17 dosare au fost emise rechizitorii, fiind trimise in judecata 30 de persoane.

"Ca o satisfactie din punctul meu de vedere este faptul ca nici un dosar nu a fost restituit de instanta si nici nu au fost achitari", a spus Dan Petru. Potrivit procurorului, condamnarile date persoanelor gasite vinovate pentru evenimentele din martie '90 au fost cuprinse intre 4 si 10 ani de puscarie cu executare.

Dan Petru a adaugat, insa, ca in legatura cu acest conflict nu s-a inregistrat un dosar de ansamblu, ci cauze pentru fiecare fapta in parte. "Nu am avut date sau indicii ca cineva sau altcineva ar fi pus la cale planul", a mai afirmat magistratul.

Aceasta, in ciuda afirmatiilor facute atat de avocatul maghiar de la Targu-Mures, Kincses Elod, cat si de alte personalitati politice care reclama faptul ca in spatele conflictului nu se afla decat interesul guvernarii de la acea data de a reinfiinta Securitatea.