Dupa cum declara in urma cu numai cateva luni, atunci cand, pe Aleea Stelelor de Mare, dr. Raed Arafat a primit o dala care ii poarta numele, primarul Zamfir Iorgus s-a tinut de cuvant si a reusit sa il convinga pe „parintele" SMURD-ului sa infiinteze o filiala a organizatiei sale si in municipiul de la malul marii.

Astfel ca, in urma unor prime runde de discutii intre Consiliul Local, conducerea statiei de Pompieri locale si Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare s-a decis infiintarea acestei filiale la Mangalia, sediul sau urmand sa fie la Spitalul Municipal din localitate.

„Serviciul de Ambulanta nu face fata nici ca personal, dar nici ca dotari unor perioade in care frecventa apelurilor este foarte mare", a aratat dr. Laura Condur, consilier local, cea care se va ocupa de coordonarea activitatii de infiintare a SMURD la Mangalia.

„Pe timpul sezonului estival, mai ales, sudul litoralului este „descoperit" in aceasta privinta, multe vieti putand fi mai usor fi salvate cu ajutorul noului serviciu".

Consilierii locali au hotarat astfel ca, in bugetul local pe anul viitor, sa includa la capitolul investitii achizitionarea unei ambulante ultramoderne, „conectata" la Serviciul de Urgenta al Spitalului Municipal, o masina de descarcerare, dar si mai multe... salupe, intrucat se urmareste ca noul Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare sa colaboreze indeaproape si cu salvamarii. SMURD Mangalia va avea, pentru inceput, 12 angajati, din care patru conducatori auto, ce vor fi „prinsi" in structura pompierilor din localitate, iar pe ambulanta va lucra, permanent, o echipa de cate trei persoane.

Surprinzator, dupa model occidental, angajatii SMURD nu vor fi cadre medicale de specialitate, ci „paramedici". „Angajatii vor urma cursuri de pregatire de trei luni, la sediul central al SMURD, urmand sa fie examinati chiar de catre dr. Arafat. Persoanele angajate nu trebuie decat sa acorde primul ajutor, nefiind nevoite sa administreze nici un algocalmin.

Victima este ulterior transportata la Modulul de Urgente al Spitalului Mangalia", afirma dr. Laura Condur, care a declarat ca, de la 1 mai 2006, filiala va fi functionala. Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, al carui initiator si medic coordonator este dr.

Raed Arafat, va interveni astfel in marea majoritate a cazurilor considerate „urgente" – accidente rutiere, explozii, accidente de munca sau casnice (electrocutare sau caderea de la inaltime), stop cardiorespirator si infarct, dar si accidente cu victime multiple.