Ultimul raport al Comisiei Europene evidentiaza faptul ca tara noastra se situeza pe ultimul loc privind eradicarea marii coruptii in randul tarilor in curs de aderare la UE.

In timp ce forurile europene cer cu insistenta Romaniei sa trimita in judecata dosare de mare coruptie si frauda, PNA si mai nou infiintatul DNA – activat in cadrul Parchetului General cu scopul de a ancheta membri ai parlamentului, bat pasul pe loc.

Conform unui raport al Inspectoratului General al Politiei, trimis ministrului MAI, Vasile Blaga, in primele opt luni ale anului 2005 s-au intocmit 83 de dosare penale pe numele unor primari, parlamentari si consilieri locali.

In plus, politistii au luat in vizor 371 functionari publici si 200 de directori de regii autonome, companii nationale si societati comerciale. Potrivit raportului mentionat, cauzele privesc infractiuni precum luare si dare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si fraude.

Totodata, 147 de dosare vizeaza marea coruptie si au fost trimise la DNA, conform IGP. La nivel national, dosarele in care sunt cercetati "pestii mari" sunt tergiversate si plimbate de la o instanta la alta.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj a informat cotidianul BZA ca politistii de la structurile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratului si a subunitatilor subordonate au constatatat 81 infractiuni complexe cu prejudicii de peste 2 miliarde de lei, de natura economico-financiara in ultimii doi ani.

In functie de valoarea prejudiciului aceste cauze au fost inaintate la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Potrivit comunicatului IPJ Cluj, in prezent, la structurile mentionate mai sunt in lucru 19 astfel de cauze.

De asemenea au fost constatate 162 infractiuni de coruptie, dintre care o mare parte o reprezinta luarea de mita (62) si traficul de influenta (61).

Lupta anticoruptie incepe de la Politie, institutie care intocmeste dosarele penale si propune inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Mai departe, dosarele sunt preluate de parchete, DIICOT, PNA sau DNA in functie de gravitatea infractiunilor.

De cele mai multe ori, demersurile politistilor raman suspendate pentru ca celelalte autoritati legiuitoare nu continua cercetarile, sau le tergiverseaza timp de ani de zile. Un motiv ar putea fi acela ca marii corupti au suficienta influenta pentru a-si musamaliza faptele penale prin oameni de legatura din cadrul organismelor amintite.

In acest fel se creeaza cercul vicios al coruptiei care nu a lasat neatins nici un sistem din Romania, fie el administrativ, politic, de afaceri sau judiciar. Cele mai complexe cazuri de fraude semnalate de IPJ Cluj in ultimii doi ani fac referire la infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala sau furt intelectual savarsite mai ales de oameni de afaceri.

Din motive legale (prezumptia de nevinovatie), in raportul IPJ nu sunt mentionate numele celor acuzati.

Redam, in continuare, informatiile primite de la Politie:

1. V. Attila Janos a fost cercetat pentru savarsirea unor infractiuni prevazute de Legea drepturilor de autor si alte drepturi conexe. Prejudiciul a fost evaluat la 6,7 mld. ROL. S-a dispus inceperea urmaririi penale la 22.07.2004, dosarul fiind inaintat la Parchet cu referat de terminare a urmaririi penale (16.06.2005)$

2. R. Vasile a fost cercetat pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune la calitatea marfurilor. Prejudiciul a fost evaluat la 3,3 mld. ROL. S-a dispus inceperea urmaririi penale la 27.04.2004, dosarul fiind inaintat la Parchet cu referat de terminare a urmaririi penale (11.03.2005)s

3. K. Daniela, P. Barbara au fost cercetati pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Prejudiciul a fost evaluat la 2,6 mld. ROL. S-a dispus inceperea urmaririi penale la 28.04.2004, dosarul fiind inaintat la Parchet cu referat de terminare a urmaririi penale (20.10.2005)$

4. N. Ovidiu Lucian a fost cercetat pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si fals intelectual. Prejudiciul a fost evaluat la 31,1 mld. ROL. Dosarul a fost inaintat la DIICOT Cluj cu declinare a competentei (28.06.2005)$

Infractiunea de coruptie implica persoane cu functii publice care faciliteaza obtinerea unor favoruri pentru oameni de afaceri, pentru cetateni certati cu legea, in schimbul unor sume de bani sau cadouri consistente. Coruptia este strans legata de traficul de influenta.

Potrivit IPJ Cluj, cazurile pe care le facem publice in randurile care urmeaza, sunt cele mai semnificative la nivelul judetului in cursul ultimilor doi ani.

1. L. Minodora Susana, functionar public, a fost cercetata pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul a fost inaintat la PNA cu declinare a competentei (15.02.2005)$

2. S. Horatiu Petru, director societate comerciala, a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu declinare a competentei (04.03.2005)$

3. M. Dorin Ioan, functionar vamal, a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu declinare a competentei (04.04.2005)$

4. P. Ionut, functionar public cu statut special, a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu declinare a competentei (11.03.2005)$

5. D. Ioan, medic, a fost cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu declinare a competentei (27.06.2005)$

Potrivit legii, solutiile in dosarele penale instrumentate de politie sunt date de procurorii care exercita supravegherea activitatii de cercetare penala - inclusiv solutia de neincepere a urmaririi penale).

Organele de cercetare penala ale politiei sunt abilitate sa propuna una dintre solutiile prevazute de Codul de procedura penala, care poate fi insusita sau nu de catre procuror. Daca Politia clujeana lucreaza de zor, potrivit raportului ajuns la redactia BZA, Departamentul National Anticoruptie Cluj nu a dat dovada de aceeasi performanta.

Ineficientul DNA Cluj

Departamentul National Anticoruptie Cluj a reusit performanta de a nu intocmi in acest an nici macar un rechizitoriu, cu toate ca un numar de cinci dosare de coruptie sunt instrumentate la aceasta data de catre procurorii DNA Cluj. Documentarea in cel putin unul dintre cazuri a inceput doar in urma cu doua luni.

Ineficienta DNA Cluj l-a determinat pe procurorul clujean Daniel Morar, seful DNA, sa-l schimbe din functie pe Ioan Irimie, care acum este procuror simplu in DNA Cluj.

Seful institutiei, Crin Bologa, a refuzat sa arate care sunt persoanele incriminate in cele cinci dosare, din cauza ca toate dosarele sunt "in stadii premergatoare" si pentru ca, potrivit lui Bologa, nici una dintre persoanele cercetate nu a fost inca pusa sub acuzare. "Ne taiem singuri probele de sub picioare", a declarat Bologa.

Unul dintre cele cinci dosare se refera la adjunctul sefului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, Chivu Papita, care se presupune ca a acceptat mita pentru a favoriza ancheta in cazul unei persoane. Papita a fost denuntat de catre fostul sef de cabinet al deputatului Valentin Paduroiu, Valeria Stan.

Stan este inculpata la randul sau in trei dosare de trafic de influenta, instrumentate de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. Semnalam ca Stan a identificat in autodenuntul sau ca a fost ajutata de un procuror "inalt si carunt", descriere care corespunde procurorului general al Parchetului Salaj, Mircea Marincas.

Marincas este cel care cel putin coordoneaza acum, daca nu instrumenteaza cele trei cazuri de trafic de influenta in care este implicata Valeria Stan.

Dosarul privind presupusa luare de mita a lui Papita a luat drumul DNA Cluj, din cauza statutului de magistrat al fostului adjunct al Parchetului Salaj. Dosarul este instrumentat de fostul sef al DNA Cluj, procurorul Ioan Irimie.

Papita a facut mai multe presiuni asupra conducerii Casei Judetene de Pensii Salaj pentru a se pensiona inainte de termen, insa pana la aceasta data fostul adjunct al Parchetului Salaj nu a primit derogarea pentru a-i fi aprobat dosarul de pensionare. Dupa ce concediul de odihna a expirat, Papita este acum in concediu medical.

"Dupa ce a mers in concediu de odihna (in luna august-n.red.) nu l-am mai vazut pe aici", a declarat un angajat al Parchetului Salaj. Papita ne-a confirmat ieri ca este in concediu medical, insa in momentul cand a fost intrebat ce anume este scris in certificatul de concediu medical, Papita a inchis telefonul.

"Sufar de multe boli", a declarat totusi Papita, care se odihnea ieri pe veranda casei de pe strada Crasnei din Zalau atunci cand a fost deranjat.

Alte trei dosare cu inculpati din Cluj sunt instrumentate la aceasta data de procurorii DNA Cluj iar un al patrulea se refera la coruptia din Bistrita Nasaud. Bologa a refuzat sa detalieze cazurile, dar a asigurat ca "pana la sfarsitul anului vom avea rezultate" in cel putin unul dintre dosare.

Bologa a lasat sa se inteleaga ca probele stranse in toate dosarele instrumentate la Cluj nu sunt inca suficiente pentru trimiterea in judecata a inculpatilor.