Fostul director general al SC "Electrica" SA, Lucian Boghiu, inculpat in cea mai mare cauza de coruptie din sistemul energetic romanesc, a adresat recent Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) o cerere de stramutare a dosarului, de la Tribunalul Timis, la o alta instanta egala in grad din tara.

Mai multi inculpati din acest dosar au acuzat existenta unor presiuni locale in solutionarea procesului, in ciuda faptului ca in urma cu circa doua saptamani intregul lot de inculpati arestati in acest dosar a fost pus in libertate dintr-o greseala de procedura.

Solicitarea inaintata de Boghiu urmeaza sa fie pusa in discutie de magistratii curtii supreme la 14 noiembrie.

Surse din Justitie sustin ca demersul ar putea fi solutionat favorabil, in conditiile in care, de curand, o alta cauza de coruptie din Banat, supranumita "Mita de la Finante", a primit "unda verde" din partea ICCJ pentru a fi stramutata la o alta instanta decat cea din Timisoara, motivele invocate fiind aceleasi: presiunile locale.

In dosarul "Electrica Banat", procurorii DNA Timisoara au pus sub acuzare 44 de persoane, dintre care 24 au fost trimise deja in judecata. Potrivit anchetatorilor, intre 2003-2004, mai multe sucursale "Electrica" din tara au achizitionat, cu sprijinul ex-directorului Boghiu, produse electrice contrafacute la preturi supraevaluate.

Pentru a inchide ochii, atat conducerea centrala cat si cea din teritoriu a societatii, a fost mituita cu masini de lux si bani. Numai la filiala banatena a societatii "Electrica" prejudiciul creat atinge 21 de miliarde de lei.