Ministrul Sanatatii a declarat ca vrea sa inchida toate spitalele neacreditate din tara. In judetul Bihor, nici un spital nu este acreditat, astfel ca toate sunt amenintate cu inchiderea. Banii pentru Sanatate sunt putini si, din aceasta cauza, conditiile din unitatile sanitare sunt mizere.

Declaratia facuta recent de Eugen Nicolaescu a starnit indignare in cercurile medicale.

Intrati cu o boala, iesiti cu doua

Ministrul Sanatatii a declarat recent ca nu va mai permite ca pacientii sa se interneze cu o boala si sa iasa cu doua, facand referire la infectiile din spitalele romanesti, pe care bolnavii internati pentru tratament le contracteaza adesea. Numai in 2004, 288 de bihoreni internati in spitalele din Bihor s-au imbolnavit datorita conditiilor mizere din unitatile sanitare. Conform statisticilor, numai in primele sase luni din 2005, 257 de pacienti au contractat o infectie sau o alta afectiune in spitale, alta pentru care s-au internasera sa se trateze.

Lista lui Nicolaescu

In Bihor, situatia spitalelor este de-a dreptul dramatica. Nici un spital din cele saisprezece nu are acreditare. Iar in ce priveste autorizatia de functionare, doar doua treimi din unitatile sanitare din judet detin un astfel de document, valabil pe o perioada de cinci ani.

Putinele spitale autorizate sunt Spitalul de Copii, cel de Obstretica-Ginecologie (Maternitatea), Spitalul de Neuropsihiatrie, Spitalul de Pneumologie, Spitalul Marghita, cel din

Salonta si unele sectii de la Spitalul de Psihiatrie Nucet.

Pentru indeplinirea conditiilor de autorizare si acreditare a spitalelor este necesara o suma de bani foarte mare, care e foarte putin probabil ca va fi alocata in viitorul apropiat de Guvern. In ciuda celor de mai sus, oficialii Sanatatii bihorene nu se arata prea ingrijorati.

Explicatii si dezvinovatiri in loc de solutii

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Bihor, doctorul Dorel Tart, ofera explicatii care nu tin loc de dezinfectante sau acreditari ci incearca sa ascunda in spatele vorbelor mizeria, lipsa de materiale sanitare si medicamente. Aceasta stare de lucruri pare sa convina conducerii DSP Bihor.

„Vorbim de doua notiuni distincte, respectiv acreditarea si autorizarea.

Exista notiunea de acreditare, care nu o are nici un spital din Romania, respectiv de spital acreditat - si exista notiunea de acreditare sanitara, care inseamna ca respectiva unitate indeplineste normele legale privind dotarea si conditiile care sunt oferite pacientilor.

In judetul Bihor, din datele pe care la are la dispozitie DSP, din 16 unitati spitalicesti, inclusiv centrele de sanatate, sunt autorizate douasprezece. Cele mai multe sunt in curs de intocmire a documentatiei de acreditare sanitara, concomitent cu realizarea circuitelor si structurilor aferente.

Sunt in curs de conformare toate si nu dorim sa se inchida spitalele din judet! Am facut si vom face demersuri pentru o sustinere a lor, pentru a putea indeplini conditiile de autorizare sanitara. DSP Bihor a discutat cu directorii de spitale despre prioritatea autorizarii sanitare. Acreditarea se realizeaza de catre o comisie nationala care isi desemneaza reprezentanti care vin sa viziteze spitalul.

DSP Bihor poate influenta autorizatia sanitara, in sensul ca a informat directorii si personalul de specialitate, atat Directia de Sanatate Publica de la Epidemiologie cat si de la

Inspectia Sanitara de Stat sprijina spitale in indeplinirea conditiilor care sunt necesare pentru autorizarea sanitara. Am comunicat Ministerului Operativ datele privind autorizarea sanitara a spitalelor. DSP Bihor poate sa ia masuri impreuna cu autoritatile locale, nu suntem singurii raspunzatori de functionarea spitalelor. Vom informa autoritatile in legatura cu sumele care sunt necesare si conditiile care se impun pentru autorizarea spitalelor si vom sprijini managerii de spitale pentru a ameliora performantele tuturor acestor unitati"– ne-a declarat reprezentantul DSP Bihor, care nu a pomenit nimic despre sutele de pacienti imbolnaviti prin spitale, starea deplorabila a aparaturii medicale sau a cladirilor care adapostesc unele unitati sanitare.

„Banii la control!"

Doctorul Dan Serban, medic chirurg la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, sustine ca membrii Colegiului Medicilor din Romania se opun proiectului de lege al spitalelor initiat de ministrul Nicolaescu pentru ca directorii vor fi controlati cu privire la felul in care cheltuiesc banii de la buget. Actuala lege si cele anterioare nu au permis nici un fel de control.

„Prin spitale se scurg 70% din banii asiguratilor si sunt necontrolati. De 15 ani, dupa revolutie, nimeni nu i-a controlat fiindca legea n-a permis niciodata sa-i controleze", a declarat medicul Dan Serban.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este de parere ca medicii se opun noii legi pentru ca viitorii manageri vor da concurs din trei in trei ani si vor fi evaluati anual de consiliul de administratie numit in fiecare spital, din care va face parte si un reprezentant al ministerului.

„Consiliile de administratie au interese, evident, si nu fac nimic. Ele au functionat din 1990 si au furat ca-n codru si fura in continuare ca-n codru si n-a raspuns nimeni niciodata" – sustine ministrul Nicolaescu. Colegiul Medicilor din Romania ameninta cu greva generala daca Legea Colegiului Medicilor va fi adoptata in actuala forma. Deci, spitalele si bolnavii raman in mizerie, in timp ce ministrul se razboieste cu directorii acestora.

Miza o constituie banii alocati pentru functionarea spitalelor, care au umplut pana acum buzunarele si conturile celor pusi sa-i gestioneze.