Cabinetele de planing familial sunt cele in sarcina carora intra cea mai mare parte din responsabilitatile privind serviciile de sanatatea reproducerii.

Programul pe 2005 al Ministerului Sanatatii, punctul 1.1, supravegherea si controlul bolilor transmisibile, prevede achizitionarea de contraceptive prin licitatie publica la nivel national.

Acestea sunt cumparate de catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti din fondurile alocate Programului de sanatate a femeii si copilului se acorda fara plata prin cabinetele de planificare familiala, prin cabinetele medicilor de familie inclusi in program urmatoarelor categorii de persoane: somere, eleve si studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil in mediul rural, femei care efectueaza un avort la cerere, intr-o unitate sanitara publica, precum si alte persoane fara venituri care dau declaratie pe propria raspundere in acest sens.

In Cluj exista 4 cabinete de planing familial de stat si unul non-guvernamental. ,,La noi vin in medie cam 700-800 de persoane lunar. Seviciile sunt gratuite, iar accesul este neingradit. Vin persoane ce intra in categoriile desemnate de minister ca fiind beneficiari ai gratuitatilor.

Elevele sau studentele se pot legitima cu carnetul, iar ceilalti dau declaratie pe propria raspundere. Cei care nu au venituri intra in aceasta ultima categorie. Nu avem intotdeauna timpul necesar sa le verificam. Nu toate contraceptivele sunt gratuite. Tin sa precizez ca sunt gratuite doar Marvelonul si Lo-femenalul, dintre pilule.

Avem insa si contraceptive injectabile gratuite, prezervative, sterilete. Venirea la cabinet nu este conditionata de un bilet de trimitere", a declarat dr. Cristina Botusan, de la cabinetul de planificare familiala de pe Clinicilor nr.3-5.

Cele patru cabinete sunt la Ginecologie I, la Policlinica Studenteasca, pe Motilor la Centrul de Diagnostic si Tratament si la Clujeana. Produsele vin de la Ministerul Sanatatii care primeste comenzile prin intermediul Directiei de Sanatate Publica Cluj, in urma comenzilor efectuate de catre cabinete.

Programul se desfasoara si prin intermediul medicilor de familie, in mediul rural. Acesti medici au urmat un program de pregatire in activitatea de planificare familiala.

Activitatile pe care le presupune programul se refera la instruirea si perfectionarea personalului medical din asistenta medicala primara si de specialitate, imbunatatirea comunicarii national-local-furnizori prin intalniri periodice, procurare si distributie de contraceptive, implementarea sistemului informational privind distributia, utilizarea si raportarea consumului de contraceptive, tiparirea si distributia de fise si formulare de contraceptie, monitorizarea si evaluarea programului. Totodata se are in vedere promovarea metodelor moderne de contraceptie.

In cazul cabinetului non-guvernamental de planificare familiala, SECS, situatie se prezinta un pic diferit. Toate serviciile se fac contra cost. ,,Preturile sunt la indemana oricui. Pe zi avem cam 70 de persoane care apeleaza la noi. Sunt persoane de toate varstele. Contraceptivele sunt fara adaos comercial.

O consultatie costa 120.000 lei, facem si testul Babes-Papanicolau cu 90.000 de lei, fata de 290.000 lei cat este la spital. Un consult complet, cu examen de secretie cu tot costa cam 300.000 lei", a declarat dr. Corina Corosariu.

Ministerul Sanatatii a alocat pe 2005 pentru intreg programul de sanatate 1 suma de 1.487.051.900.000 lei, iar pentru partea 1.1 din acest program suma de 310.992.200.000 lei, bani ce vin din bugetul sanatatii.

Daca ne gandim ca la farmacie, cu adaos si TVA, un prezervativ costa cam 20.000 lei, iar o cutie de anticonceptionale in jur de 134.000 lei, putem sa ne dam seama cam cate persoane fac sex protejat pe banii contribuabililor. In medie, daca privim cifrele de la cabinetele de planificare, ar fi vorba de 100 de persoane.

Daca achizitioneaza anticonceptionale, vorbim de aproximativ 1 milion pe zi, iar daca intra in discutie si prezervativele, cifrele cresc considerabil. Astfel, unii se protejeaza din banii publici, in timp ce restul lumii, pentru o viata sexuala sanatoasa, trebuie sa scoata banii din buzunar. Sau sa se mute la tara, pentru a beneficia de gratuitate!