Pe la jumatatea lui octombrie 2005, muzeul satesc "Dacia" din comuna Fratesti a fost spart pentru a treia oara in mai putin de patru luni de zile. Printre bunurile furate se numara o moneda dacica din argint si un vas de lut din timpul domnitorului Mircea cel Batran, ambele descoperite pe raza judetului Giurgiu de profesorul Dumitru Burlacu, intemeietorul institutiei amintite.

Institutie care, structurata pe sectiile: paleontologie, arheologie, didactica si etnografie, detine vestigii importante pentru istoria locala.

Muzeul din casa popii Duma

"Dacia" a luat fiinta in anul 1967, initial ca muzeu scolar, in urma demersurilor facute de Dumitru Burlacu, actualmente pensionar, fost profesor de geografie la Scoala Generala din Fratesti in perioada 1966-2003. Situat in partea de Nord a comunei, muzeul isi are sediul intr-o cladire care a apartinut preotului Duma, al doilea invatator al satului.

Construit din caramida, pe la jumatatea secolului al XIX-lea, imobilul este declarat monument istoric, actualmente fiind cea mai veche casa de locuit din Fratesti. Dupa moartea preotului Duma, locuinta si curtea acesteia (aproximativ 400 mp) au trecut in proprietatea fiului sau Marin Popescu, absolvent al Scolii Normale "Carol I" din Campulung Muscel, primul dascal calificat din sat.

Odata cu venirea la putere a comunistilor, imobilul a fost preluat de stat, care i-a dat diverse intrebuintari. Actualmente muzeul este administrat de Primaria comunei Fratesti. Cladirea are temelia si zidurile fisurate, acoperisul subrezit, iar in curte sunt gramezi de gunoi.

Banuieli

In urma spargerii de luna trecuta, muzeul a fost devalizat de importante obiecte, unele destul de pretioase pentru patrimoniul local.

Din declaratiile profesorului Dumitru Burlacu: "Au fost furate bancnote si monezi, printre acestea o moneda dacica din argint, un pistol american datat sfarsitul secolului XIX, o statueta de bronz reprezentand un cerb (peste 10 kilograme), o calimara tot din bronz, fabricata la finele secolului XVIII, un vas de lut de pe vremea domnitorului Mircea cel Batran, reconstituit integral in cadrul muzeului.

Hotii au incercat sa fure si alte obiecte. Dovada faptul ca, pe hol, am gasit scoase din expozitie si abandonate, un iatagan turcesc, o fructiera dacica si o strachina medievala. Nu pot arunca vina asupra elevilor care au acces in muzeu intrucat, vreme de aproximativ 38 de ani, nici un elev din generatiile care au contribuit la dezvoltarea colectiilor nu a furat din exponate.

Dupa amprenta lasata de incaltamintea hotului pe holul de la intrare, cred ca este vorba de o persoana mai varstnica. Ciudat este ca, pentru a intra in cladire, faptasii au folosit chei potrivite. Am anuntat imediat Politia care a inceput cercetarile. Pentru a evita pe viitor asemenea evenimente solicit sprijinul Primariei din localitate pentru securizarea si paza cladirii."

Seria devalizarilor muzeului a inceput in luna iulie a.c. cand a fost furata si distrusa o harta istorica a localitatii, bucati din ea fiind gasite pe holul de la intrare. Urmatorul jaf a avut loc pe 25 august, in ziua cand profesorul Burlacu implinea 66 de ani.

Atunci, din muzeu au fost sustrase piese numismatice, arme albe si o stampila a primariei Fratesti, dinaintea Primului Razboi Mondial, cu emblema "Trei Stejari" a judetului Vlasca.

Ingrijorare

Prezent luni, 31 octombrie a.c., la muzeul din Fratesti, Adrian Nicolae, directorul executiv al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Judetului Giurgiu a declarat: "Am luat act cu ingrijorare de ceea ce s-a intamplat la Muzeul ?Dacia? din Fratesti.

In urma discutiilor purtate cu domnul primar am convingerea ca, intr-o prima etapa, se va asigura securitatea muzeului, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa fie reabilitata cladirea.?

Sprijin

Pentru ca evenimente similare sa nu mai aiba loc, autoritatile locale l-au asigurat pe profesorul Dumitru Burlacu de sprijinul lor. "Incepand cu luna noiembrie, prin Serviciul de Gospodarire Comunala va fi asigurata si paza muzeului. De asemenea, vom confectiona grilaj pentru usa de la intrare.

In acelasi timp, vom vedea daca este posibil transferul cladirii catre Muzeul Judetean Giurgiu."a declarat Marian Carateanu, primarul comunei Fratesti.

La randul sau, adjunctul sefului de post din localitate, agent principal Marius Moise a precizat: ?Pentru a preveni alte spargeri la muzeu vom intensifica patrulele in zona. Am luat deja legatura cu Primaria pentru infiintarea pazei obstesti pe raza comunei si pentru confectionarea de grilaje pentru protectia usii si ferestrelor muzeului.?

In prezent, politistii giurgiuveni ii cauta pe autorii celor trei infractiuni.