Primaria clujeana se confrunta deja, la modul grav, de un an de zile, cu problema constructiilor ilegale. Tema lansata de ZIUA de Cluj a fost preluata atat de autoritatile locale cat si de cele judetene. Angajatii Primariei spun ca s-au facut mereu controale si s-au aplicat amenzi, dar ca acest lucru nu ii opreste pe cei care doresc sa construiasca.

Nici legea in forma ei actuala nu este de prea mare folos. Cel gasit vinovat ca a ridicat o constructie ilegala e obligat la plata unor amenzi ridicole, de maxim 100 de milioane de lei vechi, si obligat sa intre in legalitate.

Acest lucru inseamna ca acel "intreprinzator" are deja in mare parte cladirea gata si abia acum isi va intocmi dosarul de acte pentru autorizatie, iar pentru ca legea e asa construita, primarul e obligat sa ii dea autorizatie de constructie, desi el a inceput ilegal lucrarea.

Legea nu permite demolarea constructiilor ilegale, decat daca primaria obtine in instanta o sentinta de demolare. De la inceputul acestui "razboi" cu constructiile ilegale nu s-a dat insa nici o astfel de sentinta. Nici nu credem ca se va da vreuna in viitorul apropiat.

In aceste conditii, 15 oameni ai Directiei de Control in domeniul urbanismului, care lucreaza pentru Primaria Cluj-Napoca, fac o munca ingrata: constata ilegalitatile in domeniu si abia daca pot aplica niste amenzi simbolice.

Campului, raiul constructiilor

O echipa de inspectori ai Primariei, insotita de mass-media, a pornit din nou la control. seful Politiei Primariei, Minodora Fritea, ne explica mecanismul de realizare a actiunii de control. "Suntem cinci echipe si ne impartim ca sa acoperim toata strada.

Verificam daca exista autorizatie de constructie, daca acolo unde e ridicata cladirea se respecta regimul de inaltime din proiect si autorizatie si daca exista contracte de salubrizare cu firmele abilitate", a spus Fritea. O pornim agale pe strada. Suntem inconjurati de cladiri noi, in culori vii. Ici colo, printre vile, se itesc si cateva blocuri.

"Pai acela respecta proiectul, ca apare ca demisol plus etajul unu si mansarda", ne spune Fritea despre o cladire care, pentru noi cei prezenti, arata insa ca un bloc cu cel putin doua etaje. Se invoca apoi cota terenului, in functie de care un demisol poate deveni un parter in toata regula. Trecem mai departe.

Gasim si un om binevoitor cu toate actele in regula si chiar cu un contract de salubrizare semnat si servicii platite la zi.

Sa moara capra vecinului

Romanul s-a nascut… carcotas. Pe strada Campului, in Cluj-Napoca, nu e cu nimic diferit decat altundeva in Romania, unde cetatenii de bine se "parasc" unii pe altii. "Eu sunt in regula cu toate actele, dar uitati acolo in spate vecinul meu construieste si a luat o bucata de teren ingusta si acum vrea sa inchida un drum de servitute. Va rog sa luati la cunostinta", spune Dan Suciu.

Directorul Politiei Primariei replica, insa, ca ar fi bine sa faca o adresa la Directia de Urbanism. "Nu, eu nu vreau sa fac nici o adresa, eu doar v-am spus", se retrage omul. O suta de metri mai incolo gasim alt binevoitor. "Pai sigur ca eu sunt in regula, cum altcumva. Dar avem acolo in spate un vecin", spune alt clujean de pe strada Campului.

Deja suna cunoscut: "un vecin e in neregula, eu sunt perfect in legalitate". si uite asa ne trezim in fata unui morman de gunoaie aduse de vecinul buclucas si depozitate pe terenul sau. Controlul continua in fata unui bloc la care mansarda seamana izbitor cu un etaj in toata regula. Proprietarul vine in tromba intr-o masina moderna si franeaza brusc, de efect langa ziaristi.

"Eu sunt proprietarul aici. De ce filmati?", spune suparat Adrian Tivadar. Acesta a inceput in 2003 un bloc. In 2004 a fost amendat pentru lipsa autorizatiei si i s-au sistat lucrarile. Apoi, acesta a obtinut autorizatie si, in prezent, unul din corpurile blocului este deja vandut.

Inspectorii Primariei au constatat ca lucrarile se desfasoara acum legal, dar au dat o amenda pentru lipsa contractului de salubrizare.

"Primaria vine sa amendeze"

Actiunea de control nu a fost lipsita de incidente. Vazand mai multa lume pe strada, un cetatean s-a apropiat si, vazand reprezentanti ai Primariei in zona, si-a manifestat nemultumirea ca strada Campului nu e asfaltata. "Cand vom avea si noi o strada buna? Ca am adus pietris pe banii nostri, am tras apa, gazul, curentul pe banii nostri", a spus suparat clujeanul.

Minodora Fritea i-a replicat ca strada face parte din programul pe anul viitor. "Asta am auzit eu si anul trecut. Deci Primaria vine doar sa amendeze, nu sa faca ceva bun. Foarte buna treaba face Primaria si noi sa tacem si sa ne platim impozitele. Iar daca avem o problema, ne trimiteti in audienta la domnul primar.

Eu am vrut sa merg si am dat telefon si mi s-a spus ca imi vine randul peste 2 ani", a continuat revoltat omul.

Nemultumita ca actiunea nu mergea chiar ca in grafic, Minodora Fritea l-a luat din scurt si i-a spus ca acest control nu are nici o legatura cu problema lui. Controlul a continuat pana la amiaza, desi amenzile aplicate au fost mai mult simbolice.

Constructiile la control

Actiunea de control s-a desfasurat pe strazile Campului, Negoiu, Balea, Eugen Lovinescu, Moricz Zsigmund, Groapa Mosului. Scopul a fost verificarea legalitatii lucrarilor de constructii, verificarea aspectelor privind respectarea legislatiei in domeniul protectiei mediului. Au fost verificate 118 constructii.

In 7 situatii s-a constatat lipsa autorizatiei de construire, proprietarii fiind sanctionati cu amenzi de la 1000 la 10.000 RON. S-a constatat un caz de nerespectare a proiectului vizat spre neschimbare, pentru care proprietarul risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 2000 si 7500 RON, urmand a se dispune prin procesul verbal sistarea lucrarilor.

Alti 65 de proprietari au primit invitatii sa se prezinte, maine, la Primarie cu documentatia.

La contractele de salubrizare au fost verificare 156 de locuinte si organizari de santier. Au fost aplicate 17 amenzi in valoare de 6 800 RON pentru lipsa contractelor de salubrizare si depozitari de deseuri in incinta santierelor. De asemenea, inspectorii Primariei au impartit 49 de invitatii de prezentare a proprietarilor la Primarie pentru verificarea contractelor de salubritate.