Animozitatile politice dintre reprezentantii diferitelor partide in institutiile cu atributii din industria de Aparare aduc prejudicii de zeci de milioane de euro fabricilor romanesti de armament, prin pierderea unor contracte cu parteneri externi.

Aceasta a fost una dintre concluziile desprinse in urma discutiilor dintre conducerea Prefecturii Alba si sindicate, care au degenerat in acuze din partea presedintelui Blocului National Sindical (BNS) Alba si al unui sindicat din cadrul Uzinei Mecanice (UM) Cugir.

Dialogul dintre sindicate si conducerea Prefecturii, prilejuit de pichetarea institutiei de catre cele mai importante confederatii sindicale s-a transformat intr-o serie de acuze la adresa autoritatilor, venite din partea liderului filialei BNS, Craciun Herlea, totodata sef al Sindicatului Liber de la fabrica din Cugir.

Acesta a vorbit despre situatia din industria de Aparare si a spus ca directorului de la UM Cugir, Ulise Toader, "i se pun bete in roate" pentru ca are o alta culoare politica.

De mentionat ca Ulise este membru al PC, pe cand seful "Romtehnica", Mihai Nicusor, este, ca si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, membru PNL. Acestia din urma au fost, si ei, pentru o perioada, directori ai uzinei.

Posturi create pentru clientii partidelor

Craciun Herlea le-a spus prefectului si subprefectului de Alba, Cosmin Covaciu respectiv Clement Negrut, ca firma din Cugir a livrat armament unei firme bulgare, iar acum nu poate vinde piesele de schimb solicitate de aceeasi societate din cauza unui embargo inexistent.

In realitate, a lasat sa se inteleaga Herlea, la mijloc ar fi vorba despre alte interese, politice si neintelegeri intre diferite institutii. El a adaugat ca s-au creat posturi speciale pentru clientii partidelor. Contractul amintit ar fi dat de lucru muncitorilor de la Cugir pentru inca 10 luni.

Herlea a mai afirmat public ca i-a inmanat prefectului Covaciu (PNL) o serie de documente, unele cu caracter secret, despre situatia in care se afla fabrica din, insa fara nici un rezultat. "V-am vorbit de sume de multe miliarde si nu s-a intamplat nimic. Eu nu doresc sa luati de buna ceea ce va spun. Veniti sa verificati. Nu exista preocupare la dumneavoastra", i-a spus acesta prefectului.

El a facut aluzie si la "sume care nu vin pentru activitatile pe care le prestam". Liderul filialei BNS a refuzat totusi sa fie mai clar si a spus ca nu poate detalia informatiile din cauza specificului acestora.

La randul sau, prefectul s-a aratat deranjat de acuzele aduse de Herlea si a afirmat ca documentele pe care le-a primit au fost trimise la Ministerul Economiei si Comertului si ca genul acela de probleme se pot rezolva doar la Bucuresti. In fruntea MEC este, insa, conservatorul Codrut Seres, deci membru al unui alt partid decat Covaciu.

Victimele jocurilor politice si ale grupurilor de interese din jurul industriei de armament sunt, in final, muncitorii. Industria care aducea anual, inainte de Revolutie, Statului Roman peste un miliard de euro din exporturi, a ajuns sa vanda armament in valoare de doar 40 de milioane.

Aceasta, in conditiile in care "Romtehnica" si "Romarm", doua structuri care au dreptul sa exporte tehnica militara si care au fost puse sub jurisdictia a doua ministere distincte, au ajuns sa se concureze pe piata.

Cu toate acestea, interesele din jurul industriei de armament au ramas mari din cauza faptului ca fondurile care se invart sunt necontrolabile si sunt aducatoare de comisioane "grase".