Secretarul de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Jozsef Koto, care reprezinta UDMR, a lansat, astazi, o ipoteza care agita spiritele in lumea academica: transformarea Universitatii private "Sapientia" intr-una de stat. "Romania libera" a relatat, inca din 25 octombrie, despre culisele acestei miscari politice.

De fapt, liderii Uniunii s-au folosit de protestele radicalilor, care au cerut reinfiintarea Universitatii "Bolyai" prin separarea sectiilor maghiare din Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, pentru a pune pe tapet chestiunea transformarii "Sapientia" in acea universitate maghiara de stat care a fost unul dintre punctele principale ale revendicarilor sustinute de UDMR dupa anul 1990.

In prezent, "Sapientia" este finantata de Guvernul maghiar, dar aceasta finantare va inceta dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Miza actiunilor politice care urmaresc divizarea UBB tintesc, dincolo de aspectele politice si etnice, si aspecte financiare. Si asta, pentru ca universitatea clujeana are un patrimoniu imens, care face cu ochiul multor lideri politici.

Potrivit unor date de la Directia Generala a Finantelor Publice, in anul 2003, UBB avea venituri proprii de 512 miliarde lei. In principal, veniturile proprii ale universitatii provin din taxele percepute de la studenti. De asemenea, UBB avea in proprietate 136 de imobile cu o valoare de piata incredibila.

Totodata, institutia de invatamant superior are in prezent 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi, fiind din acest punct de vedere cea mai mare din Romania. Cei mai multi dintre acestia isi platesc studiile. Sumele percepute au crescut constant. Initial, ele au fost fixate in lei, iar atunci cand dolarul a crescut pe piata valutara, au fost convertite in dolari.

In momentul in care moneda europeana a devenit mai puternica, taxele au fost trecute in euro.

In acest context, agitatia organizata de liderii radicalilor maghiari pentru divizarea UBB si pentru reinfiintarea vechii Universitati "Bolyai" poate fi privita intr-o lumina noua. O eventuala universitate maghiara de stat ar prelua o buna parte din patrimoniul universitatii clujene, precum si cei mai multi dintre studenti.

In paralel, ar fi marita autonomia functionala de care se bucura linia maghiara de studiu.