O escrocherie de mari proportii se afla in atentia Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis, dupa ce comisarii Garzii Financiare din judet au descoperit itele unei afaceri de sute de miliarde de lei avand ca obiect comercializarea, prin intermediul unor "oameni de paie", a unor cantitati fabuloase de grane si utilaje agricole.

Sub pretextul acestor tranzactii, in numai cinci luni, "papusarii" afacerii au reusit sa ridice si sa arunce pe piata nu mai putin 400 de facturi fiscale, care nu se regasesc in evidentele contabile ale societatii emitente. Una peste alta, prejudiciul cauzat bugetului public a fost estimat de autoritati la peste 120 de miliarde lei.

Firma aflata in vizorul organelor de control fiscal se numeste "Romad Impex" SRL, infiintata la 3 decembrie 1992, cu sediul social in comuna timiseana Giroc si avandu-l ca asociat unic pe Daniel Mihai Pasca (28 ani), originar din Ineu, judetul Arad.

Dincolo de amploarea afacerii si a prejudiciului estimat, comisarii Garzii Financiare au realizat o conexiune incredibila intre cazul de fata si unul ceva mai vechi, care a facut mare valva in vestul tarii. Mai exact, s-a descoperit ca persoana juridica ce statea, de fapt, in spatele afacerii era "Vulcantim", firma condusa, cel putin pe hartie, de Marius Andras.

Acesta, desi declarat lipsit de discernamant (bolnav psihic), a reusit performanta de a rula intr-un singur an, prin SC "Reparatii Termice Vulcantim" SRL din Tomnatic, fabuloasa suma de 1.500 de miliarde lei fara a avea vreun angajat.

Legatura dintre cele doua firme - "Romad Impex" si "Vulcantim" - s-a realizat dupa ce echipele din cadrul Garzii Financiare au descoperit in contabilitatea unuia dintre partenerii de afaceri ai "Romad Impex" o factura dintr-un lot ridicat in 2003, in care, insa, in mod suspect, nu aparea titulatura acestei firmei, ci numele SC "Reparatii Termice Vulcantim" SRL. Adica firma lui Marius Andras.

Verificarile efectuate au scos la iveala ca Andras detinea, de fapt, o procura speciala din partea patronului "Romad", Daniel Pasca, autentificata la notariat, prin care acesta din urma il imputernicea ca administrator al societatii, document care nu a fost, insa, inregistrat si la Registrul Comertului.

Potrivit comisarilor Garzii Fianciare, facturile emise in numele societatii de catre Andras au fost semnate in alb de Daniel Pasca.

Luat la intrebari de autoritati, acesta din urma a declarat ca nu mai detine in prezent nici un fel de document fiscal, recunoscand ca in momentul predarii acestora lui Andras nu a fost intocmit nici un proces-verbal sau alt act de predare-primire a formularelor cu regim special.

Cu toate acestea, in numele "Romad Impex" au fost ridicate, in decurs de cinci luni, in intervalul mai-septembrie 2003, 400 de facturi fiscale in alb, asa cum reiese din situatia documentelor cu regim special a Biroului de gestionare formulare din cadrul DGFP Timis.

Din investigatii reiese ca o parte din aceste facturi a fost identificata in evidentele contabile ale unor parteneri de afaceri ai lui Pasca, insa, in mod ciudat, nici unul dintre aceste documente nu se regaseste si in contabilitatea emitentului, adica a firmei "Romad Imex" SRL Giroc. Prejudiciul adus bugetului public a fost estimat la 120,7 miliarde lei vechi.

"In acest caz am sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara", a declarat seful Garzii Financiare, Ionel Olari.

"Vulcantim", alta "teapa" de zeci de miliarde

Marius Andras (40 ani), originar din comuna Satu Mare, judetul Arad, a fost arestat, anul trecut, la numai o zi distanta de momentul in care urma sa se externeze dintr-o clinica de psihiatrie din Targu-Mures. Teoretic, el a reusit performanta de a pune pe picioare o afacere incredibila in care, intr-un singur an, fara a avea vreun angajat, s-au vehiculat nu mai putin de 1.500 de miliarde lei.

Nu este vorba despre vreo investitie strategica, ci de o afacere in care s-au castigat bani grei prin simpla manipulare a unor hartii. Dirijat de persoane din umbra, Andras cumpara de la importatori utilaje si instalatii pentru procesarea alcoolului, dupa care le revindea mai departe, la un pret mult mai mare. La fiecare tranzactie intermediarul castiga dintr-un foc cateva miliarde de lei.

Adaosul comercial, sustin anchetatorii, nu era fix, ci varia in functie de pretul utilajului sau modalitatea de plata. Astfel, intr-un singur an, castigul net a fost de peste 300 de miliarde lei. Potrivit oamenilor legii, firma "Reparatii Termice Vulcantim" a fost infiintata la inceputul anilor '90.

Sediul social al societatii a fost declarat intr-un imobil inchiriat in localitatea timiseana Tomnatic, insa in realitate firma nu a functionat nici macar o zi la acea adresa.

Principalul obiect de activitate era comertul cu instalatii si utilaje pentru procesarea alcoolului. Clientii erau cu precadere agenti economici din Hunedoara, Maramures si Ilfov. Andras achizitiona aceste instalatii numai din tara, de cele mai multe ori direct de la importator, dupa care le revindea mai scump.

Descinderea politistilor si a comisarilor Garzii Financiare Timis la pretinsul sediu social al firmei avea sa scoata la iveala fraude impresionante. S-a stabilit ca, intre 2001-2002, "Reparatii Termice Vulcantim" a avut o cifra de afaceri de peste 1.500 de miliarde lei, desi in evidentele societatii nu figura nici macar un angajat, cu exceptia contabilei.

Investigatiile releva ca aproape nici una dintre tranzactii nu a fost inregistrata in evidentele firmei, iar ca urmare statul a fost pagubit cu 64 de miliarde lei, la care se adauga penalitati de intarziere. In total, o frauda de 117 miliarde lei.