Consiliul Judetean (CJ) a primit o oferta fara precedent din partea unei firmei conduse de evrei. Gadishrom, societate despre care motoarele de cautare de pe Internet nu afiseaza nici o informatie, s-a oferit sa construiasca doua noi magistrale de apa, de la Prut si Bucecea.

Acestea ar urma sa alimenteze jumatate din localitatile judetului, printre cele din prima sursa aflindu-se Draguseni, Havirna, Vorniceni, Draguseni si Ungureni, iar din a doua Virfu Cimpului, Sendriceni, Hanesti, Hudesti si Avrameni. Reprezentantii firmei s-au angajat sa faca singuri rost de o banca dispusa sa finanteze o asemenea investitie, nesolicitind pentru inceput vreun ban de la CJ.

Vicepresedintele CJ Marcela Lozneanu a participat la o intilnire cu sefii de la Gadishrom care a avut loc la Ministerul Finantelor Publice, iar acestia si-au explicat dorinta de a investi la Botosani prin faptul ca ar fi trait aici inainte de revolutie si vor sa faca ceva pentru acest judet.

Ei au argumentat necesitatea unei investitii de asemenea proportii si prin integrarea in Uniunea Europeana, care presupune inclusiv existenta unor sisteme de apa si canalizare in orasele si comunele ce au peste un anumit numar de locuitori.

Totodata, Har-Tal Shabtal, directorul societatii, sustine ca viitorul sistem, daca va avea cel putin 100.000 abonati, va duce la o scadere a tarifului la apa si canalizare, acesta urmind sa fie de aproximativ 14.500 lei/mc, fata de peste 20.000 lei/mc in prezent.

Valoarea totala a investitiei este de 68 milioane euro si ar fi astfel cea mai mare care s-a derulat in Botosani dupa Revolutie. Gadishrom ofera o perioada de gratie de patru ani in care CJ sa nu dea nici un euro, urmind ca apoi, timp de doua decenii, sa se ramburseze creditul.

"Trebuie intrat in detaliile ofertei, sa vedem exact ce cuprinde proiectul de contract, pentru ca nu-ti da nimeni ceva fara sa cistige. Noi trebuie sa fim receptivi la orice oferta a oricarui investitor ", afirma Marcela Lozneanu.

Conducerea societatii Apa Grup crede ca investitia este una ce nu poate fi suportata de Botosani. Desi banii ar urma sa fie returnati in 20 de ani si de catre CJ, societate si peste 30 de consilii locale, fiecare dintre acestea ar avea de platit lunar aproape 9.000 de euro, ceea ce pentru autoritatile de la Stiubeni sau Mileanca ar fi peste posibilitatile financiare.

In plus, Apa Grup are deja contractate doua programe in valoare de circa 40 milioane euro si de rambursat o parte a acestei sume. "Eu sint foarte incintat ca sint firme care doresc sa investeasca. Problema e ca sint foarte multe programe si nu stiu daca comunitatea are posibilitatea de a returna imprumuturile ", afirma Florin Nicolau, directorul general al furnizorului judetean de apa.

Acesta mai spune ca alaturi de cele 68 milioane euro sus mentionate, ar mai fi necesare alte zece milioane, ca si cheltuieli neeligibile ale programului.