Data alegerilor? 21 noiembrie. "Voi apara fotbalul". Acesta este sloganul celebrului fost international care crede ca lui Mircea Sandu ii este pentru prima data teama ca isi va pierde postul.

Fostul capitan al nationalei Romaniei dar si a lui PSV Eindhoven, Barcelona, sau Galatasaray s-a intalnit cu conducatorii cluburilor de fotbal din judetul Bihor. Gica Popescu este optimist si crede ca va castiga.

"Baciul" a venit pregatit cu o platforma program extrem de directa ca exprimare si despre care a declarat ca o stie pe de rost, la fel cum cunoaste si problemele cu care se confrunta fotbalul romanesc.

La intalnirea cu ziaristii oradeni, unul dintre liderii "Generatiei de Aur" a facut fata cu brio tirului de intrebari.

- Gica, spune-ne cum a decurs discutia dintre tine si conducatorii de fotbal din Bihor.

- N-au avut ocazia sa ma cunoasca, asa cum sunt ca om. N-au avut ocazia sa-mi cunoasca proiectele si strategiile pe care le am. Mai putin nea Imi (n.r. Emeric Jenei) omul care m-a lansat in echipa nationala si care a avut un o contributie decisiva in cariera mea.

- "Nasul" si-a dres vocea prin Elevtia, fara sa faca mare tam tam in ceea ce priveste campania sa electorala…

- Pai el e foarte cunoscut, eu nu sunt. De aceea imi fac campanie. N-ati vazut ce-a spus? Ca el este destul de cunoscut, deci pe mine nu ma cunoaste nimeni, asa ca trebuie sa ma fac si eu cunoscut, nu-i asa?

- Bine, dar rezultatele obtinute de Generatia de Aur, asa cum a fost numita generatia dumneavoastra, au avut darul de a-l tine pe Mircea Sandu in functie!

- Eu cred ca Mircea Sandu mai presus de functia de presedinte FRF a fost un bun gestionar al rezultatelor echipei nationale a Romaniei. Practic el n-a gestionat decat banii din calificari!

- L-ati sprijinit la celelalte alegeri?

- Hai sa fim seriosi. Nici vorba pentru ca eu nici nu stiu cand au mai avut loc alegeri la FRF! Mircea Sandu era singurul candidat. De data aceasata insa exista o alternativa importanta la Mircea Sandu. Lucrurile sunt privite altcumva iar lupta este mult mai intensa. Acum are adversar.

- Cum apreciezi "executiile" lui Cristian Bivolaru si Ion Craciuneascu?

- Cred ca este interesant, atat pentru mine, cat si pentru dumneavoastra, ca astfel de oameni pozitivi, importanti, ca Bivolaru sau Craciuneascu sunt tratati astfel. Eliminarea lui Craciunescu are alt substrat, mult mai complex. In opinia mea Craciunescu a facut mult bine arbitrajului.

Adica a facut mai mult bine decat rau, totul este acum mult mai corect. Eu sunt un optimist din fire si imi place sa vad partea plina a paharului. Sub comanda lui s-au petrecut multe lucruri bune in arbitraj. Eliminarea lui Ion Craciunescu mi se pare o greseala deloc benefica fotbalului romanesc.

- Totusi, si Gica Popescu si Ion Craciunesc au legaturi cu Giovani Becali… Craciunescu a fost angajatul acestuia!

- Vreti sa va spun ceva? Daca vrei sa te certi pe viata cu Craciunescu incearca doar sa-i ceri un favor! In ceea ce ma priveste, eu am fost capitanul echipei Romaniei, al Barcelonei, al lui Eindhoven, al lui Galatasary. Am fost sef in vestiare mari! Pe mine nimeni nu ma poate conduce.

Nici macar tatal meu, daca e vorba despre lucruri negative. Daca vrei sa tremini cu mine incearca sa ma influentezi in luarea unei decizii si atunci sigur, dar sigur, am terminat eu cu tine!

- Nu se putea da totusi o derogare pentru Ionut Lupescu, pentru a putea candida la sefia FRF?

- De ce ma intrebati pe mine… intrebati-i pe cei de-acolo. Daca ar fi participat si Ionut la alegeri, lupta era si mai interesanta.

- Exita posibilitatea unei colaborari Gica Popescu – Ionut Lupescu in cazul in care vei fi ales?

- Nu stiu ce sa spun. Ionut vrea sa fie presedinte.

- Dar o sa-i faceti propunerea?

- I-am facut-o deja!

- Si?!! Care a fost raspunsul?

- Inca nu a venit Dar mie imi place sa lucram in echipa si de aceea am mizat pe o colaborare cu Ionut. Chiar si asa eu merg pe ideea de unitate de grup. De colaborare. Vom lucra exact ca o echipa.

- Unul din oamenii de baza din echipa lui Mircea Sandu este oradean, Bela Kassay. Cate voturi credeti ca veti lua din Bihor?

- Pe toate! Interesul personal sau cel prietenesc, n-au nici o legatura cu fotbalul.

- Se zice ca pe teren capitanul era Hagi, dar in vestiar erati dumneavoastra.

- Eu si cumnatul meu, Gica Hagi am fost doi din liderii acelei generatii. Noi am fost o echipa adevarata. La noi a invins unitatea de grup.

Daca nu era ea, nu existau nici rezultate, oricat de valorosi am fi fost! Ne sunam inainte de meciuri, cu ce venim, unde stam, ce avioane luam… Dupa jocuri, ieseam cu sotiile, prietenele, sau fiecare cu ce putea, la masa, la discoteca. Dar in grup. Numai in grup. Unitatea ne-a adus la acele rezultate.

- Care a fost cel mai frumos moment din viata dumneavoatra?

- Nasterea copiilor mei Nicola si Maria iar ca fotbalist castigarea Cupei UEFA cu Galata.

- Credeti ca lui Mircea Sandu ii este frica de Gica Popescu?

- Dupa ultimele evenimenet cred ca da!

- Cand ati vorbit ultima data cu Mircea Sandu?

- In ziua in care mi-am depus candidatura. Asa mi s-a parut si fair-play si barbateste. Sa-l anunt de intentia mea. Am vorbit despre o lupta cinstita pentru sefia FRF.

- Se apropie 21 noiembrie. Cam care ar fi mesajul pentru electorat?

- E simplu. Au de ales intre ceea ce vreau eu sa fac si Mircea Sandu.

CARTE DE VIZITA GICA POPESCU

- s-a nascut la data de 9 octombrie 1967 la Calafat (Dolj)

- a jucat in echipa Romaniei de 115 ori marcand 16 goluri

- postul: fundas central sau mijlocas defensiv (la inceput a jucat varf de atac!)

- Romania (Divizia A) 153 / 19 goluri "U" Craiova, Steaua si Dinamo

- Olanda (Eredivisie) 89 / 18 - Eindhoven

- Spania (Primera Division) 68 / 9 - CF Barcelona

- Anglia (Premier League) 23 / 3 - Totenham

- Turcia (Super Lig) 110 / 5 - Galalasaray

- Italia (Serie A) 22 / 2 – Lecce

- Germania (Bundesliga) 13 / 1 – Hanovra

- A castigat: Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Cupelor.

- Campionatul si Cupa Romaniei, Cupa Olandei, Cupa Spaniei, Cupa si Campionatul Turciei.