Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA), Ion Agafitei, a dispus un control la Directia Sanitar-Veterinara din Arad, dupa ce conducerea acestei institutii a fost acuzata de acte de coruptie.

Controlul vine dupa ce si Departamentul National Anticoruptie (DNA) a declansat cercetarile impotriva sefului DSV, Viorel Agud, si a inca doi inspectori sanitar-veterinari din cadrul institutiei, Mihail Loboada si Gheorghe Veina.

Cei trei sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals material in inscrisuri oficiale. Seful ANSVSA a spus ca a declansat verificari pe linie sanitar-veterinara la directie, recunoscand ca s-a constatat ca au existat certificate de export pentru cabaline intocmite incorect. "Avem si noi greselile noastre", a afirmat Agafitei.

De altfel, una dintre acuzele aduse conducerii DSV de proprietarul unei ferme de animale este tocmai modul in care acesta a obtinut, in urma cu cativa ani, certificate de export in alb, contra sumei de 300.000 marci germane.

In acest caz, lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Arad, in colaborare cu procurori ai Parchetului de pe langa Tribunal au demarat cercetarile, dupa ce Saveta Matis a spus public ca a fost nevoit sa dea mita angajatilor DSV pentru obtinerea avizelor sanitare de export pentru animale.

Ulterior, politistii si-au declinat competenta, iar cazul a fost preluat de DNA, fiind vorba de mita data unui director de institutie. "Pot sa va asigur ca vom controla temeinic aceasta situatie si daca va fi cazul voi lua masuri foarte dure impotriva celor de la DSV Arad", a declarat Ion Agafitei.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca a declansat un control la Directia Sanitar-Veterinara, dupa ce a aflat de acuzatiile aduse conducerii acestei unitati. Demnitarul a luat aceasta decizie, afirmand ca are semnale ca DSV a fost implicata in mai multe exporturi dubioase de animale.

Presedintele ANSVSA a mai anuntat ca la Directia Sanitar-Veterinara va fi efectuat si un audit financiar. Unul dintre motivele declansarii acestui control este si modul in care a fost atribuita activitatea de dezinfectie din vamile Turnu si Curtici, imediat dupa aparitia focarelor de gripa aviara pe teritoriul Romaniei.