Democratii hunedoreni l-au reincarcat pe vicepremierul Gheorghe Pogea cu "povara" unui nou mandat in fruntea organizatiei judetene. Sambata, in cadrul Consiliului de Coordonare al PD Hunedoara, el a fost ales presedinte pentru inca patru ani.

Dupa obiceiul instaurat inca din '47, vicepremierul a fost confirmat in functia politica neputand fi ales atata timp cat a fost singurul candidat. Totusi, Pogea a primit 434 de voturi "pentru", 27 de voturi "impotriva" si doua voturi anulate.

La sedinta au mai participat doi membri ai Guvernului: ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu, si ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler (UDMR), ambii hunedoreni de origine. De asemenea, a fost prezent si primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu.

Lucrarile au fost prezidate de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, primarul Capitalei si pana nu de mult patronul lui Pogea la firma "Marmosim".

Delegatii prezenti in numar mare in sala casei de cultura din Deva la alegerile din cadrul organizatiei judetene a PD aveau sentimentul ca participa la un spectacol de opereta, lucrurile in mare parte fiind aranjate din culise.

Pana si discursurile rostite de liderii democrati si invitati au facut referire mai mult la aspectele legate de problemele globale ale partidului si Aliantei "D.A." decat la cele locale.

Democratii vor pace

"Premierul nu are de ce sa demisioneze. Spun categoric acest lucru. S-a dovedit ca telefonul pe care i l-a dat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, n-a fost unul de influentare, ci de informare", a declarat presedintele executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu, in contradictie flagranta cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a dezaprobat gestul premierului.

Videanu a dat vina, pentru tensiunle din Alianta, pe modul defectuos in care cele doua formatiuni politice au reusit sa comunice intre ele si cu opinia publica. "Ar trebui sa luam exemplul PSD, care era extraordinar la prezentarea publica, desi in realitate nu facea absolut nimic", a mai spus liderul democrat.

La randul sau, vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat ca se afla in relatii foarte bune cu prim-ministrul Tariceanu si ca ar fi o prostie ca acesta sa demisioneze. "Provin dintr-o echipa care stie ce inseamna sa iti respecti capitanul", a caracterizat presedintele filialei PD relatia sa cu premierul.

Liberalul Mircia Muntean gandeste "retoric"

Invitat la lucrarile Consiliului de Conducere judetean al PD, presedintele PNL Hunedoara, Mircia Muntean, a surprins asistenta printr-un discurs pe cat de demagogic, pe atat de agramat. "Gandind retoric, trebuie sa subliniez ca am fost primul judet care a semnat protocolul de colaborare in cadrul Aliantei "D.A."", a afirmat acesta.

Muntean a mai vorbit despre bunele relatii existente intre cele doua partide la nivel judetean, "uitand" ca in urma cu cateva saptamani a declarat ca rupe alianta cu Partidul Democrat pe motiv ca aceasta formatiune politica nu isi respecta angajamentele luate. In final, liderul liberal l-a propus pe Traian Basescu drept candidat al Aliantei "D.A." pentru alegerile prezidentiale din anul 2009.

"Traian Basescu este singura noastra optiune pentru 2009. Regret ca PNL si PD nu au fuzionat. Este o greseala ce s-a intamplat. De altfel, toate neintelegerile dintre cele doua partide vin de la oamenii care sunt mai noi in partid, nu de la cei vechi, care inteleg ca cele doua formatiuni politice trebuie sa lucreze impreuna", a adaugat Muntean.

Un CV cu pete negre

Vicepremierul Gheorghe Pogea, reales presedinte al filialei democratilor, este un personaj politic controversat. Din biografia sa, prezentata oficial pe site-ul Guvernului, lipsesc cateva date foarte bine cunoscute de locuitorii municipiului Hunedoara si angajatii fostului combinat siderurgic.

"Petele" din biografia lui Pogea sunt legate de activitatea politica a acestuia inainte de 1989. Revolutia l-a prins pe actualul vicepremier in functia de secretar PCR cu probleme economice la nivelul municipiul Hunedoara, lucru omis din CV-ul oficial.

De asemenea, scoala de activisti PCR de la Timisoara, absolvita de Pogea, nu apare printre numeroasele cursuri postuniversitare si specializari trecute in CV. Intr-o emisiune televizata, in primele zile dupa numirea in functie la Guvern, el a declarat ca in 22 decembrie 1989 se afla in Combinatul Siderurgic de la Hunedoara.

Angajatii societatii confirma prezenta fostului activist PCR in mijlocul lor, dar au povestit cum acesta incerca sa-i lamureasca sa reia lucrul si sa "lase postiile cu revolutia".