Contrabanda cu produse petroliere, documentata de cercetarile penale facute publice pentru vestul Romaniei, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 100 de miliarde lei numai in ultimii patru ani.

Majoritatea "creierelor" care s-au aflat in spatele afacerilor ilegale nu au stat dupa gratii nici macar o zi, pentru ca au apucat sa dispara inainte ca autoritatile sa dispuna de probe suficiente pentru a emite mandate de arestare.

Manoperele frauduloase s-au derulat pe cateva "retete de succes" care au implicat firme in principal din Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, dar si din Prahova si Buzau.

Paguba de 38 de miliarde lei in doar doua cazuri

Cel mai mare prejudiciu din afaceri ilegale cu produse petroliere, inregistrat in ultimii ani in partea de vest a Romaniei, este de 21 miliarde lei. "Artizanul" acestei realizari, Mircea Maghici, a fost arestat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara in martie 2003.

Administrator al SC "Petrom" SRL Nadlac (judetul Arad), acesta a produs paguba la bugetul statului prin vanzarea drept motorina a unor substituenti si neinregistrarea operatiunilor comerciale in contabilitate, in perioada anilor 2001-2002. El a cazut in plasa politistilor din cauza arestarii unui patron din Alexandria, care ii furniza marfa.

Locul secund este ocupat de paguba de 17 miliarde lei la bugetul statului care a constituit obiectul unui dosar penal supranumit "Petrolul "upgradat"".

Administratorul firmei "Activ Old Generation", Gelu Moldovan, din localitatea timiseana Bacova, si actionar al firmei "Lunexim" SRL din Timisoara, a realizat aceasta "performanta" prin activitati derulate in doar patru luni, din iunie pana in septembrie 2002.

Reteta a fost aceeasi: prin firma din Bacova s-au cumparat produsi derivati din petrol, care au ajuns apoi la societatea din Timisoara, devenind intre timp carburanti auto. Ulterior, au fost vanduti mai departe unor firme din Timis, Arad si Ploiesti.

Autorul a fost initial dat in urmarire generala, dar politistii au reusit in cele din urma sa-i dea de urma, in noiembrie 2003 el fiind deja arestat.

Filiera maghiara - "teapa" de 20 de miliarde lei

In primavara anului 2002, Garda Financiara Timis semnala aparitia unei noi retele de tip mafiot implicata in traficul cu produse petroliere.

Concret, au fost desoperite mai multe firme-fantoma infiintate de cetateni maghiari, care au cumparat de la rafinariile romanesti produse petroliere destinate agriculturii (fara accize sau taxe de drum), le-au revandut cu preturi inzecite unor statii de benzina, nu au platit nici un leu impozit sau TVA la buget si au disparut apoi fara urma.

"Recordmanul" la aceasta categorie este cetateanul maghiar Peter Potordi, care, in doar trei luni, prin intermediul unui SRL pe care l-a deschis la Arad, a reusit sa cauzeze bugetului de stat un prejudiciu estimat la 15 miliarde lei.

El a putut sa-si asigure complicitatea fostului sef al Serviciului Desfacere de la Rafinaria "Vega" Ploiesti, Ioan Rauta, si sa cumpere 100 de cisterne de motorina fara taxe, pe care le-a vandut ulterior cu un profit estimat de anchetatori la 125-150 milioane de lei la o cisterna.

Nici cetateanul maghiar, nici complicele sau roman nu au de ce sa se teama. Primul a disparut la momentul potrivit, iar al doilea tocmai a reusit sa-si transfere averea catre nevasta, in urma unui divort cat se poate de oportun, inainte de a fi arestat de procurorii timisoreni, in aprilie 2002.

Retete de succes, folosite in contrabanda cu combustibil

Tot disparut fara urma a fost si un alt cetatean maghiar, in august 2002, cand politistii au finalizat cercetarile intr-un alt dosar de acelasi gen.

Homoki Laszlo, asociat si administrator al firmei "Transilvania Impex" SRL din Arad, a aplicat aceeasi reteta ca Peter Potordi: a cumparat produse derivate din petrol pe care l-a vandut ca motorina, reusind sa prejudicieze bugetul statului cu 4,5 miliarde lei, inainte sa dispara fara urma.

Sebastian Gabriel Dare, asociat si administrator la societatea "Gajo Dilo Company" SRL din Timisoara, este autorul unui prejudiciu estimat de anchetatori la 10 miliarde lei.

Barbatul a folosit aceeasi "rete-ta": cumpararea unor produse derivate petroliere si revanzarea lor ca produse petroliere finite, fara a fi evidentiate in actele contabile ale firmei.

10.000 de tone de benzina prin filiera Belarus

Un alt timisorean, Pompiliu Ristin, administratorul firmei "Alcapo Oil" SRL, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel pentru un prejudiciu estimat in noiembrie 2003 la 7 miliarde lei.

In acelasi dosar mai sunt cercetate inca alte trei persoane, prejudiciul cauzat fiind estimat la 21 de miliarde lei. Manoperele s-au realizat pornind de la 10.000 de tone de benzina cumparata din Belarus, care urma sa fie aditivata in Romania si reexportata, dar a fost, in cele din urma, vanduta pe piata romaneasca.

Alte sase miliarde lei prejudiciu au creat Gheorghe Isfan si Antonio Allsaid Isfan, prin vanzarea produselor petroliere fara inregistrarea operatiunilor in contabilitatea firmei "Holding Group Star" SRL Timisoara, in perioada februarie 2001 - februarie 2002.

Prin aceeasi firma, Octavian Bloanca a reusit sa fraudeze bugetul cu circa trei miliarde lei.