CIA detine in Romania si Polonia penitenciare unde ancheteaza posibili teroristi * Avioane americane cu prizonieri au pornit din Afganistan spre Europa de Est * CIA: "No comment" * Chiar si US Army critica manierele CIA * Politicienii romani nu cred in cele afirmate de presa americana.

Amenintarea terorista este tot mai simtita in lumea intreaga. Lupta impotriva teribilului flagel este dificila, avand in vedere faptul ca tot mai multe persoane sunt antrenate in aceste grupuri anarhiste. Cu totii am fost martorii unor adevarate carnagii, provocate de diverse grupari teroriste.

Seria atacurilor teroriste s-a dezlantuit dupa 11 septembrie 2001, cand turnurile World Trade Center, care reprezentau inima districtului financiar al New York-ului, au fost nimicite de cele doua avioane deturnate de membrii gruparii Al Qaeda. De atunci, s-a pornit o adevarata vanatoare impotriva teroristilor.

Multi dintre potentialii teroristi au ajuns astfel in inchisori speciale ale seviciilor secrete americane.

Departe de casa

In aceste conditii, americanii au penitenciare speciale pentru detinutii irakieni sau pentru cei care sunt suspectati ca fiind membri ai Al Qaeda. Acum cateva luni, lumea intreaga a fost zguduita de socantele imagini ale detinutilor maltratati de catre soldatii americani in inchisoarea Abu Ghraib (Irak) si Guatanamo (Cuba).

Secventele respective au starnit un teribil scandal in lumea americana, lasandu-se cu procese si demiteri. Acum, americanii si-au mutat locurile de detentie in Europa de Est.

In presa americana se vechiculeaza faptul ca pe teritoriul tarii noastre si pe cel al Poloniei serviciile secrete americane au infiintat penitenciare secrete, unde membrii Al Qaeda si ai altor grupari teroriste sunt tinuti ostatici si probabil maltratati pentru ca acestia sa furnizeze informatii legate de reteaua terorista din care fac parte.

Suntem ferm convinsi

De curand, Romania si Polonia au fost identificate ca fiind locatiile preferate din Europa de Est unde exista inchisori secrete, in care suspectii Al Qaeda sunt interogati de membrii Central Intelligence Agency (CIA). Se pare ca astfel de inchisori exista in mai multe tari, printre care si Thailanda sau Afganistan.

Existenta acestor penitenciare secrete nu a fost confirmata, dar, in cazul Poloniei, care a intrat de curand in Uniunea Europeana, daca se va certifica acest lucru, problema va fi una extrem de controversata.

Human Right Watch, un grup american de lobby, a afirmat in cursul saptamanii trecute ca detine probe - inclusiv inregistrari de zboruri secrete ale avioanelor CIA ce transportau prizonieri din Afganistan - potrivit carora Romania si Polonia au permis serviciilor secrete americane sa puna bazele unor penitenciare secrete pe teritoriul lor.

"Suntem ferm convinsi ca asemenea structuri exista cel putin in Romania si Polonia", a declarat Tom Malinowski, directorul unei organizatii americane pentru Apararea Drepturilor Omului. Daca aceste acuzatii se vor dovedi a fi adevarate, ele vor starni un adevarat "tsunami" in Europa de Est.

"No comment"

In ceea ce priveste situatia Romaniei, purtatorul de cuvant al Presedintiei nu a dorit sa comenteze in nici un fel afirmatiile de la Washington. La fel, si reprezentantii CIA au refuzat sa faca vreun comentariu.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Polonia, Leszek Laszak, a negat faptul ca pe teritoriul Poloniei ar exista suspecti de activitati teroriste tinuti captivi in baze militare, fie ca urmare a vreunei intelegeri cu serviciile secret sau cu insusi Guvernul american.

Stephen Hadley, sfatuitorul presedintelui american George W. Bush pe probleme de securitate, a declarat ca tot ceea ce doresc ei este sa lupte impotriva terorismului si sa iasa invingatori din acest razboi al terorii, respectand principiile si valorile noastre morale.

"In ceea ce priveste locatiile secrete, presupunand ca acestea exista… Stiti cum e… Se spune ca cea mai buna ocazie de a-ti testa principiile si valorile este atunci cand nimeni nu vede actiunile tale.

Oricum, presedintele Bush a insistat pentru mentinerea principiilor, indiferent daca este vorba de actiuni publice sau private", a spus Stephen Hadley.

Parerile sunt impartite vizavi de practicile serviciilor secrete americane in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului.

Astfel, organizatiile de aparare a drepturilor omului critica indelung practicile dure ale celor de la CIA vizavi de prizonierii care sunt incarcerati fie in tarile lor, fie in alte tari, unde isi continua detentia. Printre cei care critica CIA-ul se afla chiar si reprezentanti ai US Army.

Concluziile unor serii de investigatii purtate de US Army au criticat vehement faptul ca serviciile secrete americane continua sa ascunda Comitetului International al Crucii Rosii din Afganistan locatiile unor centre "fantoma" de detentie.

Presedintele Comitetului International al Crucii Rosii (ICRC), Jacob Kellenberger, s-a interesat in timpul unei vizite la Washington de date ce privesc arestarile referitoare la lupta antiterorista si de accesul in centrele secrete de detentie.

Cu toate ca acest lucru s-a intamplat la inceputul anului trecut, cei de la ICRC nu au primit inca nici un raspuns.

Americanii gresesc

In ceea ce priveste reactiile interne, majoritatea celor intervievati de GAZETA opineaza ca informatiile presei americane sunt eronate, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Camerei Deputatilor nedandu-le crezare. "Eu nu cred ca exista penitenciare CIA in Romania.

Probabil ca presa americana a interpretat gresit o serie de date. Daca ar fi existat astfel de locatii pe teritoriul tarii, cu siguranta ca s-ar fi aflat.

In prezent, lucrurile se petrec transparent, dar in acelasi timp si la vedere", a spus Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Camerei Deputatilor.

Aceeasi parere o are si un membru al Comisiei respective. "Eu consider ca presa americana este dezinformata in acest sens. Din informatiile pe care le detin in prezent, nu exista penitenciare CIA in Romania.

Probabil ca exista asemenea locatii in tari unde drepturile omului nu sunt respectate, lucru care nu este valabil pentru Romania", a declarat Marius Romeo Raicu, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Camerei Deputatilor.

Totusi, deputatul PD Daniel Buda are o cu totul alta parere. "Nu sunt eu in masura sa dau aceste informatii, insa nu vad nimic ilegal in existenta acestor penitenciare in Romania.

Este important ca detinutilor sa le fie respectate drepturile. Eu consider ca existenta acestor inchisori demonstreaza ca Statele Unite ale Americii au incredere in noi", a declarat Daniel Buda, deputat PD