Dimineata de ieri a inceput cu mai putina forfota decat celelalte. Unul dintre motivele diminetii linistite a fost, probabil, faptul ca in zilele de luni lumea nu prea are chef de vorba si se misca mai incet.

Un alt motiv ar fi greva generala declansata in scoli. Lipsa suvoaielor de elevi ce curg inspre unitatile de invatamant a adus acalmie in prima dimineata a saptamanii, facand-o sa semene cu o zi de vacanta.

Un elev ratacit dadea tarcoale, ieri dimineata, Scolii Gimnaziale „Corneliu Coposu" din Dumbrava Nord. Dupa cateva ture in jurul scolii, a venit in statia de autobuz si a plecat apoi, bucuros acasa.

Elevii din clasele primare au revenit din vacanta ieri, teoretic, pentru ca vacanta tocmai s-a prelungit pe termen nelimitat.

„Stimati parinti, Va comunicam ca salariatii din invatamantul salajean se gasesc in greva generala pe termen nelimitat, incepand din data de 07.11.2005, ora 8,00. Suntem convinsi ca veti fi alaturi de noi si veti da dovada de intelegere fata de solicitarile si actiunile noastre legitime. Va asiguram ca pregatirea copiilor dumneavoastra nu va avea de suferit si ca dupa solutionarea favorabila a revendicarilor noastre vom lua toate masurile pentru aceasta".

Aceste cuvinte erau scrise pe fluturasii lipiti pe portile si la afisierele tuturor unitatilor de invatamant din Zalau ieri. Pichetele de grevisti din scoli au fost organizate in schimburi pentru a asigura continuitatea pe toata durata desfasurarii protestului.

Rolul pichetelor de grevisti din scoli este acela de a anunta cadrele didactice care nu sunt in scoala cu privire la orice modificari care apar in programul stabilit. Nu s-au alaturat protestelor declansate ieri de catre dascali salajeni, cadrele didactice de la cele patru scoli gimnaziale aflate in inspectie scolara cu brigada complexa (RODIS) din localitatile Rus, Poiana Blenchii, Galgau si Letca.

Cadrele didactice de aici vor intra in greva de miercuri, daca va mai fi cazul. Din declaratiile inspectorului scolar general adjunct, Dorel Cozma, am aflat ca la alte doua unitati scolare, la Simisna si Carastelec, cadrele didactice au decis sa nu intre in greva generala.

Potrivit aceleiasi surse, mai sunt si alte scoli unde nu sunt toti profesorii in greva. La Napradea nu sunt decat sapte profesori in greva. In legatura cu aceste unitati de invatamant, presedintele Ligii Sindicatelor din invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, a declarat ca a fost informat ca nu s-a intrunit numarul de membrii pentru greva generala, jumatate plus unu, si, prin urmare, programul in scolile in cauza se va desfasura in mod normal.

Liderul de sindicat a mai spus ca se asteapta ca numarul scolilor in care cadrele didactice sa nu participe la greva sa fie mult mai mare, intrucat nu in toate scolile sunt membrii de sindicat.

„Redarea demnitatii profesorilor"

In sala profesorala de la Colegiul National „Silvania" din Zalau erau adunati ieri, o mana de profesori. Se discuta si se citeau ziarele. „Ce asteptati de la greva, ce credeti ca veti obtine?". „Vrem nu numai salarii mai mari, ci si conditii mai bune pentru elevi, si asta e foarte important", a declarat, o profesoara de limba romana de la CNS.

Profesoara sustine ca ar fi timpul sa cresca si bursele de merit pentru elevi, salariile pentru tinerii care intra in sistem si sa se schimbe mentalitatea pentru ca lumea vede, in general, numai timpul pe care un profesor il petrece cu elevul dar uita sa ia in considerare si pregatirea care se face pentru a putea sustine o ora la clasa.

„Ar fi bine ca bursele de merit pentru elevi sa fie marite substantial. Nu numai 50.000 de lei cat iau sau au luat pana acum. (...) E grav ca dupa cinci ani de facultate, cu definitivat si doi ani vechime in invatamant , cum este colega mea, sa primesti 4,6 milioane de lei (n.r. lei vechi). Macar manualele sa fie gratuite... .

Ziua de munca nu se considera doar cele patru ore de la clasa, cum cred unii, mai avem lucrari de corectat si acasa, de pregatit ore. Trebuie luat si timpul in care te pregatesti pentru ore. Lucrezi la un proiect de lectie, uneori 15 minute, alteori si o ora. Toti am semnat pentru greva", a declarat Dora Popovici.

Ioan Jecan, liderul sindical de la CNS, a explicat fiecare revendicare a sindicalistilor. Sase la suta din PIB ar insemna motivarea profesorilor prin salarii mai bune, ridicarea nivelului calitativ al invatamantului si „redarea demnitatii profesorilor". „Sase la suta pentru invatamant ar mai insemna si ridicarea cuantumului burselor elevilor, in special a burselor de merit, si alocarea unui buget pentru organizarea olimpiadelor nationale pentru ca elevii sa nu fie obligati sa-si plateasca din bani proprii deplasarea si premiile", a afirmat Ioan Jecan.

Elaborarea proiectului Legii salarizarii in sistemul bugetar a fost argumentat de liderul sindical de la CNS prin necesitatea unei legi a salarizarii care sa stipuleze maririle salariale in sectorul bugetar. Din personalul didactic si auxiliar de la CNS numai sase persoane nu au semnat Referendumul cu privire la optiunile membrilor de sindicat privind formele de lupta sindicala. „Noi speram ca greva va fi cat mai scurta si negocierile sa conduca la rezolvarea revendicarilor noastre.

Toate guvernele post-decembriste au ignorat problema invatamantului care este prioritate doar pe hartie", a concluzionat Ioan Jecan.

Directorii lucreaza

In curtea Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu" din Zalau doar trei copii bateau mingea pe terenul de fotbal. Un lucrator din echipa de „mesteri" a scolii repara gardul. „Azi si maine nu facem ore. E greva.

Au spus sa ne uitam la televizor sa vedem cand mergem la scoala", a spus Gabi Gabor, unul dintre copiii cu mingea. Onita Man, profesoara la Scoala „Simion Barnutiu" tocmai iesea din „tura". Alte cadre didactice au ramas in pichetul de greva din scoala. Directorul general al scolii, Maria Lupse, impreuna cu directorul adjunct, Vasile Szabou, lucrau. Directorii nu sunt in greva. „Mie imi pare rau ca nu s-a ajuns la o intelegere si a trebuit sa sacrificam din ore", a afirmat directorul adjunct.

Dezorientare

La intrarea in Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar", trei elevi asteptau, cam nelamuriti, venirea colegilor. in mod normal, ar fi trebuit sa inceapa orele la amiaza.

Pe langa personalul didactic e in greva si personalul nedidactic. La

Gradinita nr.5 nu gasim pe liderul de sindicat, plecat sa plateasca ceva la banca dar oameni responsabili de curatenia din unitate si de intretinere isi spun problemele care se rezuma, in mare, la salarii.

„2.800.000 nu are nici o femeie de serviciu. Pune masa, strange masa, spala copiii, e greu. Speram ca vom obtine ceva prin aceasta greva", a declarat unul dintre angajatii gradinitei. Alta persoana, tot personal nedidactic, afirma ca se cam fac discriminari cand se acorda vreo marire de salariu, „De obicei, la majorari, de personalul nedidactic se cam uita".

Parintii dau dreptate profesorilor

Parintii recunosc si ei ca profesorii sunt cam prost platiti si spera intr-o imbunatatire a situatiei invatamantului pentru a mai usura din presiunea financiara exercitata asupra lor. Elena Voinea, mama a unei eleve in clasa a VII-a a declarat ca nu i se par iesite din comun revendicarile profesorilor, cu conditia respectarii bunei-cuviinte. „Nu mi se par iesite din comun solicitarile, dar trebuie sa tinem cont si de contextul actual. Sigur, au si ei dreptate pentru ca nu e corect ca dupa o viata petrecuta in invatamant sa primesti sapte milioane de lei. Si apoi nu e corect nici fata de noi, ca parinti. Bani pentru fondul scolii, bani pentru fondul clasei. Stiti si dumneavoastra".

MEdC ramas pe din afara

Ieri, directorul Directiei de Comunicare si Relatii Publice a Ministerului Educatiei si Cercetarii a cerut intr-un comunicat de presa ca membrii personalului din invatamant sa continue toate activitatile procesului instructiv-educativ, conform programului. El a spus ca MEdC nu a primit o notificare oficiala din partea federatiilor sindicale cu privire la revendicarile in legatura cu care a fost declansata greva generala din invatamant si ca potrivit Contractului colectiv de munca, din momentul primirii notificarii de catre MEdC si pana la finalizarea negocierilor, federatiile sindicale sunt obligate sa nu declanseze nici un fel de conflicte de interese, dupa cum prevede si Legea 168/1999. Tot ieri, a fost propus in functia de ministru al Educatiei, prefectul de Cluj Mihail Hardau, sustinut, conform unor surse din PD citate de presa centrala, de presedintele PD, Emil Boc.

Astazi, au fost convocati la Bucuresti liderii de sindicat din toate judetele tarii. Pe parcursul discutiilor care vor avea loc in Parlament, pe tema bugetului pentru 2006, cadre didactice si studenti vor picheta Palatul Parlamentului. Decizia de incetare a grevei generale apartine Consiliului National al Federatiilor Sindicale.

Revendicarile sindicalistilor din invatamant mentionate in „Referendumul cu privire la optiunile membrilor de sindicat privind formele de lupta sindicala"

1. Alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a unui procent de 6 la suta din PIB pentru invatamant;

2. Elaborarea proiectului Legii salarizarii in sistemul bugetar prin sa se asigure dublarea salariilor pana la 1 ianuarie 2007;

3. Negocierea strategiei de descentralizare a invatamantului preuniversitar cu federatiile sindicale reprezentative.

4. Mentinerea titularizarii in invatamant;

5. Anularea OUG nr.63/2005 si acordarea premiului lunar de 2 la suta si a celorlalte premii;

6. Acordarea tichetelor de masa si a unui fond pentru carte de specialitate.

Fragment din scrisoarea adresata cadrelor didactice in campania electorala de catre Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei

„Stimate domnule profesor,

M-am gandit bine ce responsabilitate imi asum prin candidatura mea la Presedintia Romaniei. (...)

Un guvern, daca doreste cu adevarat, poate gasi resursele necesare pentru a aloca invatamantului ceea ce i se cuvine de drept.

(...) Astazi, a fi profesor in Romania este mai curand un motiv de compatimire decat un orgoliu. Asa ceva nu trebuie sa se mai intample! (...)

Pentru aceasta va asigur ca niciodata Educatia nu va fi «cenusareasa» bugetelor de stat. Acum este nevoie, mai mult ca oricand, sa eliminam haosul din invatamantul romanesc. Este timpul ca banii Educatiei sa nu mai fie furati, pentru a acoperi pierderile din sectoarele nerentabile ale economiei. Este vremea sa nu mai toleram acest sistem bolnav care incearca sa se consolideze. (...)

Ca presedinte, voi avea o relatie de parteneriat institutional cu primul-ministru, domnul Calin Popescu Tariceanu. Voi avea grija ca problemele dumneavoastra sa se regaseasca pe agenda institutiilor guvernamentale. Voi cere rezolvarea lor si impreuna vom gasi solutii.

Va asigur ca veti gasi in mine un sustinator al Educatiei si invatamantului.

Cu sinceritate,

Traian Basescu"