Cei 14 care semneaza urmatorul comunicat sunt Gabi Balint, Miodrag Belodedici, Anton Dobos, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Hagi, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Dan Petrescu, Gheorghe Popescu, Florin Raducioiu, Iosif Rotariu, Ioan Sabau, Tibor Selymes si Bogdan Stelea. „Deceniul 1990-2000 a fost, prin echipa nationala cel mai plin de succese din intreaga istorie a fotbalului romanesc.

Ni s-a spus Generatia de Aur. Am calificat prima reprezentativa la 3 Campionate Mondiale si la 2 Campionate Europene. In numeroase randuri, dupa marile calificari, dar si dupa marile victorii de la turneele finale, am scos sute de mii de oameni in strada ca sa-si cante bucuria. In vremuri neclare din punct de vedere politic si social, romanii si-au putut manifesta fericirea datorita fotbalului.

Totodata, rezultatele obtinute de noi au facut sa se vorbeasca la superlativ despre Romania. In 1994, am dus echipa nationala pe locul 5 in lume, performanta maxima pana atunci si neegalata pana astazi.

In toti acesti ani insa, cei mai multi dintre conducatorii fotbalului nostru au batut pasul pe loc. Cei responsabili cu destinele si viitorul fotbalului romanesc s-au ascuns in umbra rezultatelor noastre, fara sa construiasca nimic durabil. Anii s-au adunat si peste noi.

Asa incat, fara sa se fi cladit nimic in spatele nostru, retragerea Generatiei de Aur a insemnat si prabusirea echipei nationale. In ultimii 5 ani am avut parte doar de deceptii in planul rezultatelor, iar microbistii doar de dezamagiri. Nici chiar in aceasta perioada, cand actuala stare de lucruri devenea o realitate pe zi ce trecea, nu -sa construit nimic.

In aceste conditii de degradare continua, suporterii si sponsorii s-au indepartat de fenomenul fotbalistic. Dupa intoarcerea acasa, mai multi dintre noi am fi vrut sa punem umarul la reconstructia fotbalului romanesc. Experienta, credibilitatea si entuziasmul ne-ar fi permis-o. Cu putine exceptii, am fost ocoliti si refuzati permanent.

Echipele de club au inregistrat in cupele europene rezultate notabile in ultimul timp, dar pasii sunt deocamdata firavi. La aceasta ora, fotbalul romanesc se confrunta cu un alt pericol major: violenta de pe stadioane.

Incidentele de la partidele din campionatul intern au facut ca echipe precum Steaua, Dinamo, Rapid sau Universitatea Craiova sa dispute mai multe partide de pe teren propriu cu portile inchise. De asemenea, fenomenul a ajuns chiar in atentia forurilor internationale, Steaua fiind sanctionata cu disputarea unei partide in cupele europene in afara Bucurestiului, din cauza manifestarilor rasiste.

Ca in atatea alte randuri, oamenii responsabili din conducerea fotbalului romanesc prefera sa asiste nepasatori la degradarea continua a celui mai iubit dintre sporturi.

Dupa cum stiti, pe 21 noiembrie vor avea alegeri pentru presedintia Fr de Fotbal. Este un moment deosebit de important pentru fotbalul nostru si pentru viitorul sau. La aceasta ora, actualii conducatori ai Frf decurg la orice fel de metode, inclusiv cele pe care le credeam uitate odata cu sfarsitul perioadei comuniste.

Asupra celor care vor vota la scrutinul de pe 21 noiembrie se fac tot felul de presiuni. La sfarsitul saptamanii trecute, la o sedinta a Comitetului Executiv, for de conducere al FRF, presedintele Mircea Sandu a avut o iesire deosebit de violenta, in limbaj si comportament, la adresa domnului Ion Craciunescu, fostul presedinte al Comisiei Centrale de Arbitri.

O iesire de neimaginat pentru conducatorul unui fotbal ce provine dintr-o tara care se pregateste sa adere la Uniunea Europeana. Fotbalul este un fenomen complex, cu un puternic accent la nivelul a milioane si milioane de suporteri din tara noastra. El poate oferi satisfactii pe plan intern si imagine pe plan international.

Totodata, ca fenomen social, el poate fi considerat si un factor educativ mai ales in randurile generatiilor tinere.

De aceea, credem ca actuala stare de lucruri nu mai poate continua. Acest mesaj este totodata forma noastra publica de protest pentru ca fotbalul romanesc sa devina modern si credibil, puternic si civilizat. Vrem ca fotbalul nostru sa capete cu adevarat culoarea si imaginea Generatiei de Aur", se afirma in comunicatul celor 14 fosti internationali.

Desi nu se spune concret, comuncicatul il sprijina clar pe Gheorghe Popescu in lupta contra lui Mircea Sandu pentru sefia FRF.