Ultimul eveniment a fost semnalat in urma cu trei zile, electricianul Dumitru Dorotean fiind cel care si-a pierdut viata intr-un mod misterios. Versiunea Politiei, apropiata de cea a Inspectiei Muncii, se bate cap in cap cu cea a Procuraturii din Dej si a conducerii ACI.

Politia municipiului Dej a fost anuntata, in dimineata zilei de 4 noiembrie, de catre conducerea societatii ACI Cluj ca un salariat a fost gasit decedat la locul de munca, la ora 7, de catre un coleg de serviciu. Corpul lui Dorotean era sub schela montata pe exteriorul Liceului „Alexandru Papiu Ilarian" Dej, unde ACI efectueaza lucrari de reabilitare.

Este vorba de acelasi santier unde, in luna septembrie, si-a pierdut viata un alt angajat al ACI. „Echipa operativa, insotita de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Dej, s-a deplasat la fata locului, constatand ca este vorba de un accident de munca. D.

Dumitru, de 53 ani, domiciliat in Dej, electrician, a cazut de pe o schela, in timp ce isi exercita atributiile de serviciu", a precizat Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj prin biroul mass-media.

Evenimentul tragic a fost prezentat intr-un mod cu totul diferit, ieri, de catre prim-procurorul de la Dej, Gabriel Ciceu. Contactat de ZIUA de Cluj, acesta a spus ca se pare ca incidentul a avut loc in afara orelor de program si ca Dorotean s-ar fi intors, probabil baut, la liceu in timpul noptii.

Ciceu presupune ca muncitorul a incercat sa intre in cladire pe schela de pe care a picat, pentru a se odihni.

Procurorul a declarat ca nu sunt indicii de fapta penala, adica sa fie vorba de un omor, urmele de incaltaminte si haine gasite pe perete aratand ca este vorba despre o cazatura. Fiind in afara orelor de program, procurorul nu crede ca societatea ar putea fi trasa la raspundere.

Conform Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), Dorotean a plecat spre casa, la ora 17:30, dupa terminarea orelor de lucru, impreuna cu alt electrician, de care s-a despartit dupa un kilometru. „Din motive necunoscute, se intoarce (Dorotean – n.red.) la punctul de lucru si cade de pe platforma schelei de la o inaltime de cca. opt metri, inaltime determinata cu ajutorul urmelor de pe peretele fatadei cladirii", precizeaza ITM.

Misterele „baladei" mesterilor ACI

Directorul ACI, Ioan Aschilean, este de parere ca accidentul de la sfarsitul saptamanii trecute a fost de-a dreptul stupid si ca nu poate fi vorba despre un accident de munca. Aschilean spune ca angajatul sau a fost gasit mort in incinta santierului, dar nu-si aminteste sa fi cazut de pe o schela. Parchetul nu a finalizat cercetarile.

Seful Institutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic, a declarat, ieri, pentru ZIUA de Cluj ca nu stie nimic despre cazul de la Dej si ca la institutie nu mai gasim pe nimeni care sa ne dea informatii.

Recentul caz vine dupa ce, in urma cu doua luni, zidarul Alexandru Lenesteanu, in varsta de 47 de ani, si-a pierdut viata in timp ce lucra pentru ACI la liceul din Dej, dupa ce a cazut de la o inaltime de 10 metri. Atunci, muncitorul a cazut de pe o scara in timpul programului de lucru. Accidentul a adus o umbra de indoiala asupra modului in care se lucreaza la ACI.

Procurorul Cristina Rascanu, de la Parchetul Judecatoriei Dej, a constatat ca victima, in timp ce mergea pe o scara, s-a sprijinit de o balustrada provizorie din scanduri, care s-a rupt, barbatul prabusindu-se in gol de la zece metri si murind pe loc.

Aschilean recunoaste ca e posibil ca societatea sa fi platit daune in urma accidentului din septembrie, insa afirma ca se presupune ca Lenesteanu s-a dezechilibrat, ca urmare a unei impiedicari sau ameteli, si nu spune nimic despre balustrada la care a facut referire procurorul.

Cu toate ca a fost clasificat ca "accident de munca obisnuit", ramane "in ceata" modul in care a fost montata acea balustrada si de ce a cedat.