Este faimos, destept, dedicat muncii lui si, in plus, burlac. Dr. Dorin Dorobantu putea sa aleaga intre o cariera de succes la Bucuresti sau sa ramana in orasul natal pentru a dezvolta un domeniu prea putin cunoscut: chirurgia plastica.

Dorin Dorobantu s-a pregatit la Bucuresti, la Spitalul de Urgenta Floreasca, cu profesorul Ioan Lascar, dupa care s-a intors in Targu Mures. De mai mult de un an, in cadrul Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Mures functioneaza o sectie de chirurgie plastica, vitala unui spital atat de important pentru intreaga regiune.

Nu ii place sa isi faca publicitate si este de parere ca o operatie bine facuta si un pacient multumit conteaza mai mult decat orice declaratie pentru presa. Face cam 400-500 de interventii in fiecare an. Chirugia estetica se rezuma la 15-20 de interventii. Spera ca, in cativa ani, renumele si nu pretul redus va aduce strainii in Romania.

"A fost o ambitie personala sa fac chirurgie plastica in Targu Mures. De atunci ma chinui sa le demonstrez colegilor si pacientilor ce este chirurgia plastica. De trei ani incercam sa ne dezvoltam, sa explicam la ce e buna chirurgia plastica, unde si cand ar trebui sa se aplice.

Pana sa ajungem noi sa facem chirurgie plastica, interventiile mai erau facute si de alti specialisti, de chirurgi generalisti, ortopezi s.a. Cand am ajuns la Targu Mures am constat ca nici macar unii dintre colegii mei nu stiu ce e aia chirurgie plastica.

Specialitatea are o parte frumoasa, vazuta de toti, cea care implica avantaje materiale", a spus Dorin Dorobantu.

O moda costisitoare

Foarte multa lume asociaza chirurgia plastica cu operatiile estetice. Foarte multi medici castiga extraordinar din acest gen de interventii.

"Operatiile cosmetice sunt operatii pe care sistemul de stat nu le suporta, ci le suporta pacientul. Deci, pacientul plateste, in cazul nostru la spital. In mod oficial, ar trebui sa existe o clinica particulara, unde pretul sa depinda de cel care detine clinica.

Operatiile obisnuite de chirurgie plastica si reconstructiva se efectueaza si ele in spital, pacientilor cu asigurare medicala. Toate costurile operatiilor de chirurgie plastica si reparatorie sunt suportate de CJAS.

In Targu Mures sunt patru medici de chirurgie plastica, doi dintre ei lucreaza in cadrul Spitalului Municipal, iar eu si colegul meu la Spitalul de Urgenta", explica medicul.

Vestile bune si cele proaste circula repede. Despre doctorii Dorobantu si Negovan circula numai vesti bune. Sunt renumiti in domeniu chiar daca nu au o clinica de lux. Dorin Dorobantu regreta ca nu are banii pentru o astfel de investitie.

Profesionistul…

"Am avut cazuri de operatii cosmetice. Operam practic in spital, altundeva nu avem conditii. Exista o taxa care se plateste la spital, iar operatiile se efectueaza in conditii normale. Exista o perioada dedicata pregatirilor preoperatorii.

Suntem medici relativ tineri si fara un renume, ca altii din tara, si nu avem la dispozitie o clinica moderna, de aceea avem, practic, unele dintre cele mai mici preturi din tara. Pregatirile pentru o astfel de operatie incep cu consultatiile premergatoare acestui tip de interventii.

Eu discut cu pacientul, vad ce vrea el sa obtina, dar si ce crede ca poate obtine printr-o operatie cosmetica si ajungem, de comun acord, la decizia de a realiza interventia. Realizez o operatie cosmetica in momentul in care consider ca pacientul meu va fi multumit de rezultate.

Daca am cea mai mica senzatie ca rezultatul nu va fi cel dorit, nu ii fac operatia, pentru ca risc sa am un pacient nemultumit", mai spune tanarul medic.

Pentru el, etica profesionala este foarte importanta, chiar mai mult decat banii. De asemenea, este preocupat de chirurgia plastica de urgenta, iar chirurgia reconstructiva o considera o mare provocare.

…si omul

Colegii si pacientii il considera un om deosebit, poate mult prea dedicat profesiei. Dorin Dorobantu are 35 de ani si se poate spune ca ascensiunea lui de-abia a inceput. Este demn de apreciat faptul ca a ramas in oras si ca, in ciuda multor neajunsuri, se lupta se faca lucruri de calitate.

Lucreaza 10-12 ore pe zi, dar tot gaseste una sau doua ore pentru a studia. Are un caine caruia ii dedica o parte a timpului liber, joaca tenis si asculta toate genurile de muzica. Din cand in cand iese la un local. A ramas, deocamdata, burlac, tocmai din cauza ca nu a avut prea mult timp.

Este unul dintre tinerii de care este nevoie pentru a demonstra ca generatia asteptata va schimba fundamental imaginea jalnica pe care o are acum tara.

Viitorul medicinei muresene

Conf. Dr. Rodica Toganel, seful Clincii de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica

O premiera medicala care a fost salutata de toata Romania, infiintarea clinicii a fost realizata de Rodica Toganel, cu ajutorul prof. Dr. Radu Deac. Apreciata de toti medicii mureseni, Rodica Toganel a obtinut in acest an titlul de conferentiar.

Dr. Carmen Crisan, coordonatorul programului de diabet din judetul Mures

De un an de cand a preluat coordonarea acestui program, nici un diabetic nu a avut de suferit din cauza lipsei medicatiei. In plus, Cristina Crisan este cunoscuta ca fiind un foarte bun nutritionist.

Dr. Horatiu Suciu, chirurgie

Apreciat ca fiind un demn urmas al prof. Dr. Radu Deac, Horatiu Suciu nu putea lipsi din topul nostru.

Dr. Rodica Balasa - neurolog

Fiica profesorului Ion Pascu, Rodica Balasa este acum seful Clinicii Neurologie II si preda cu succes la UMF Targu Mures

Senin Negovan, chirurgie plastica

Adrian Tudor, chirurgie

Adrian Muresan, chirurgie

Florin Sorlea, chirurgie

Horatiu Popoviciu, reumatologie

Monica Miron, psihiatrie

Horia Gozar, chirurgie pediatrica

Ionut Hosu, nefrologie

Ovidiu Garbovan, ginecologie

Claudiu Marginean, ginecologie

Lucian Marginean, radiologie

Florina Floristeanu, sanatate publica si management sanitar

Claudiu Molnar, ginecologie

Radu Ungureanu, medicina veterinara

Nu in ultimul rand, marea speranta a revolutiei medicinei de urgenta, toata echipa SMURD si Raed Arafat, sufletul intregului sistem.