Suzana Ganta, inspector scolar general, este acuzata ca este naiva, incosecventa si moale

l In scandalul de la Papiu a dovedit ca este influentabila

l Inspectorului general i se reproseaza lipsa de vechime intr-o functie de conducere

Inca de la constituirea consiliului de coordonare al coalitiei la nivel judetean s-a stabilit ca postul de inspector scolar general revine PD, iar propunerile vehiculate numarau mai multe variante, printre care Maria Stetco - de la Deda, Suzana Ganta, Radu Ghetiu - din Tarnaveni, sau Ilie Stefan, presedintele filialei PD Sighisoara.

Pentru a avea liniste la Finante, liberalii nu au inaintat nici un nume pentru functia de inspector scolar general. Propunerile fiind facute, mai ramanea de convins fostul inspector scolar general, Stefan Somesan, ca ar fi elegant sa plece.

Daca nu vroia de buna voie, trebuia convins, fapt ce s-a si intamplat, dosarele de la PNA, campania in presa impotriva familiei sale etc., facand parte din arsenalul uzitat de coalitia de la guvernare pentru a-l determina sa demisioneze. Doar ca mult mai tarziu decat isi facusera planurile democratii, in primul rand.

Incapatanat, Somesan a renuntat doar atunci cand i s-a promis la schimb sefia Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian", pentru ca pe cea de la Unirea nu o mai dorea, tinand cont ca actualul director, Cristina Branea, este tot un invatacel de-al sau.

La sfarsitul lui septembrie, Somesan si-a inaintat demisia Ministerului Educatiei si Cercetarii, lasandu-i drum liber Susanei Ganta, optiunea democrata.

In 6 octombrie, in jurul orei 16, Somesan a fost eliberat din functie. Inainte insa emisese cele trei decizii privind eliberarea din functie a directorului de la Papiu, Florina Seuchea, numirea acesteia in functia de inspector pentru limbi moderne, respectiv numirea sa in functia de director la Papiu, decizii asupra carora vom reveni mai jos.

Ciudat este ca in decizia de eliberare a lui Somesan din functie nu se pomeneste nimic de succesiune, care avea sa vina abia a doua zi dupa amiaza.

Instalare la lasarea intunericului

Suzana Ganta a fost inscaunata in functia de inspector scolar general interimar, beneficiind chiar de o derogare, la caderea serii, ora 19, vineri, 7 octombrie. Din partea Prefecturii a fost prezent Marius Ichim, directorul de cabinet al prefectului Dobre, recent numit sef al Oficiului prefectural Sighisoara.

Spre deosebire de ceremonia de numire a lui Stefan Somesan, "aplaudacii" prezenti la transferul de putere dinspre PSD spre PD au fost Nicolae Neagu, inspector sef adjunct, respectiv Donath Adel, contabila ISJ.

De asemenea, colegii din PD sau din coalitie nu au fost mai interesati in a o inscauna cu o doza de autoritate nici cand noul inspector scolar general trebuia sa-si cunoasca inspectorii, mare parte membri sau simpatizanti PSD.

Susanei Ganta nu i-a ramas decat nefericita prezentare de una singura, din postura unei obscure profesoare-inginer de grup scolar de nivel mediu spre slabut.

Inscaunarea s-a facut intr-o atat de mare viteza pentru ca existau suspiciuni ca numirea sa putea fi anulata, deoarece in culise se lucra impotriva ei, iar uneltitorii erau din Coalitie.

Transferul Susanei Ganta s-a produs sub auspicii bune, tinand cont ca a avut loc la mai bine de o luna dupa inceperea anului scolar, cand titularizarea cadrelor didactice avusese loc, structurarea claselor, de asemenea, era incheiata, astfel ca mari dificultati nu puteau sa fie, decat cel mult cele cotidiene.

Necunoscuta de la ISJ

"Nu o cunosc ca persoana. Mi se pare o decizie fireasca, dupa ce domnul Somesan si-a inaintat demisia. Prima noastra cerinta este respectarea legalitatii si colaborarea onesta, respectand parteneriatul social", ne-a declarat presedintele SIP Mures, Cornel Crucean.

Nici presedintele Spiru Haret Mures, Ioan Sacarea, nu stia mai multe despre noul inspector. "Nu o cunosc pe doamna Ganta, dar este un lucru normal care se intampla la noi, o data la patru ani. Asteptam din partea noului inspector comunicare si o relatie profesionala deosebita, pentru ca multe lucruri se incurca aici, la nivel local.

Daca va exista respect si incredere de ambele parti, probabil lucrurile vor merge foarte bine", a declarat Ioan Sacarea.

Inginer de meserie, noul inspector general este profesor de specialitati tehnice la Grupul Scolar de Chimie Industriala din Targu Mures.

Adversarii

Numirea Susanei Ganta la sefia ISJ nu a fost privita cu ochi buni nici de reprezentanti din coalitia de la guvernare, UDMR, prin vocea liderului de Mures, deputatul Kelemen Attila aratand ca Suzi nu indeplineste criteriile legale, semn ca ungurii nu au uitat ca l-ar fi vrut la conducerea Inspectoratului pe Albertini Zoltan.

In acelasi timp, deputatul PRM Adrian Moisoiu a afirmat ca democratii au nominalizat intentionat un candidat care sa nu indeplineasca criteriile, astfel ca UDMR sa poata sa isi numeasca aici propriul om.

Veriga slaba a PD

Cum a ajuns PD sa o desemneze pe Suzana Ganta in fruntea ISJ, avand urmatoarele coordonate: nu a avut o activitate didactica deosebita, nu a condus in viata ei o cresa, daramite peste 10.000 de cadre didactice si nedidactice, este de o naivitate inexplicabila - o prada sigura in mana rechinilor-inspectori din ISJ? Daca Dinu Socotar, presedintele PD, si-ar

fi facut 5 minute timp pentru a ne raspunde, am fi avut un punct de vedere din interior. Asa ca nu putem decat sa opinam ca democratii au ales-o fie pentru ca nu aveau o varianta mai buna, fie pentru ca aveau nevoie in fruntea Inspectoratului de o marioneta pe care sa o manevreze dupa cum dicteaza ei.

Prioritati jenante

Inspectorul scolar general abia instalat este deja acuzat ca, in loc sa se preocupe de problemele grave cu care se confrunta cadrele didactice, si ne referim de la salarizarea jenanta la mediul in care multe cadre didactice isi fac meseria, se preocupa de reclamatii, pornind o adevarata actiune de dezgropare a trecutului.

De asemenea, i se reproseaza ca nu si-a format propria echipa, lucrand in continuare cu inspectorii adjuncti, vulpi batrane, care spera sa o mai imbarlige inca 6 luni pana le expira mandatul, dar pana atunci sa isi aranjeze ploile.

De altfel, despre relatia cu inspectorii, Suzana Ganta s-a plans in anumite medii, si chiar unor fosti colegi de partid, afirmand ca inspectorii nu colaboreaza cu ea, respectiv ca nu poate sa-si exercite functia din cauza PSD.

Pentru ca il consideram un raspuns de bun simt cel primit de la un fost coleg de partid, intre timp trecut in barca PSD, raspuns pe care Ganta l-ar putea lejer adopta, il consemnam: "eu cand sunt sofer nu ascult de pasageri".

In rest, asa cum ne-a declarat, prioritatea sa este "o relatie transparenta intre ISJ si scoli".

Dictatura Ludusului

Suzana Ganta a dovedit o crasa incosecventa in scandalul din culise de la Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian", pe care a demonstrat ca nu il poate controla, iar in al doilea rand ca este influentabila, aplecand urechea la diversiunile create atat in cadrul colegiului, dar si in Inspectorat.

Astfel, Florina Seuchea si-a depus, in 29 septembrie, demisia din functia de director al Colegiului Papiu, demisie care a fost remisa Ministerului spre aprobare.

De altfel, Florina Seuchea, cu toate ca acum neaga, era interesata sa scape de meciurile si scandalurile pe care le are cu o parte din cadrele didactice din corpul profesoral, iar functia de inspector ii venea ca o manta de vreme rea.

In 6 octombrie, asa cum aratam mai sus, si in mare viteza, Somesan a aprobat demisia Florinei Seuchea si a numit-o inspector de limbi moderne in cadrul ISJ. Pe el s-a inscaunat la carma Colegiului Papiu in al 12-lea ceas, asa cum convenise cu reprezentantii coalitiei.

Din 6 octombrie urma sa se aplice numirea in functie la Papiu a lui Somesan, doar ca, prin telefon, a fost decisa retragerea numirii.

In acel moment si-a intrat in rol Calin Vlas, profesor de matematica la Papiu, lider sindical pentru o fractiune din cadrele didactice, sindicat afiliat la FSLI, condus de Cornel Crucean. Acesta i-a solicitat directoarei Seuchea sa nu isi mai depuna demisia, desi aceasta o inregistrase de mai bine de o saptamana.

Vlas s-a infiintat chiar la prefect, prin care a solicitat blocarea numirii lui Somesan, dar - cum aveam sa aflam - profesorul de matematica, aflat in conflict cu madam Seuchea, nu a facut-o chiar dezinteresat.

Astfel, Vlas a forta mana Susanei Ganta - originari ambii, din Ludus- pentru a fi numit la carma Colegiului Papiu. Decizia de numire a fost in vigoare doar o singura zi, dupa care a fost anulata tot sub semnatura Susanei Ganta.

Momentan, la Papiu, din cauza degringoladei gestionate de la nivelul conducerii ISJ, director este Florina Seuchea.

Cele sesizate mai sus sunt doar cateva din aspectele remarcate de catre persoane care activeaza in mediul didactic.

Poate in loc de prioritatile de transparenta pe care si le-a stabilit inspectorul scolar general, ar fi interesant sa studieze o problema deosebit de grava prin consecintele ei, daca se confirma: sunt directorii de scoli, numiti in 2003, in legalitate sau nu? De asemenea, nu ar strica sa tulbure grupurile de interese create la nivelul scolilor, adevarate clanuri care stabilesc cine sunt merituosii care sunt abonati la gradatiile de merit, la salariile de merit. Am vrea si noi o statistica cu pensionarii care activeaza in scoli, pe posturi blocate, in timp ce cadre didactice tinere nu pot accede in domeniu. Dupa aceea o sa ne intereseze si transparenta.