Fiul sefului Politiei Economice Cluj a fost arestat, luni seara, de catre judecatorii de la Tribunalul Cluj. El este acuzat ca ar fi facut parte, impreuna cu inca o persoana, din mafia cazinourilor din Cluj.

Surse din cadrul Tribunalului au declarat ca se asteapta in aceste zile arestarea patronului italian al cazinoului "Chios" din Cluj-Napoca, care ar fi fost identificat in orasul Milano de catre politistii italieni. Autoritatile italiene asteapta punerea oficiala sub acuzare a acestuia inainte de a elibera un mandat de arestare.

Comisarul Ioan Pop si-a anuntat ieri demisia iar seful Politiei Romane, Dan Fatuloiu a cerut inceperea unei anchete interne in acest caz. In total, in dosarul mafiei cazinourilor din Cluj sunt arestate sapte persoane. Ioan Pop, de 23 de ani, este fiul sefului Politiei Economice din Cluj, care de asemenea se numeste Ioan Pop.

Politistul clujean spune ca nu ii vine sa creada ca fiul sau ar fi facut parte dintr-o astfel de organizatie si considera ca el este cel vizat de fapt de arestarea baiatului sau. Politistul Ioan Pop a mai fost implicat intr-un scandal de proportii.

Este vorba de dosarul mafiei camatarilor, in care in urma unui denunt depus de bulibasa tiganilor din cartierul clujean Someseni, Gabor Lajos, au fost arestati si apoi condamnati fostul sef al sectiei penale a Curtii de Apel Cluj, ex-judecatorul Viorel Burzo, fostul sef pe Transilvania al Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministeru-lui Justitiei, ex-colonelul Floricel

Vitan, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, ex-colonelul Vasile Muresan si ex-maiorul Ioan Morari.

Paza pentru cluburi sau taxa de protectie?

In noul scandal al mafiei cazinourilor, pe langa fiul ofiterului Ioan Pop, a mai fost arestat si Dorel Misca, de 28 de ani. Cei doi tineri erau angajati ca bodyguarzi la clubul "Prive" din cartierul Marasti. Ei sunt acuzati ca ar fi cerut taxe de protectie de la patronii mai multor baruri din Cluj.

Mai mult, cei doi ar fi participat si la "recuperarea" unor sume de bani, impreuna cu bodyguarzii de la Cazinoul Chios, care au fost deja arestati.

Politistii de la Brigada de Combatere de Crimei Organizate si Antidrog din Cluj spun ca oamenii lui Vlad Alexandru Tepes, seful bodyguarzilor de la Chios, provocau scandaluri in mai multe cluburi din Cluj iar pentru linistirea spiritelor, interve-neau complicii lor.

Dupa incheierea scandalului, Tepes negocia cu patronii angajarea oamenilor sai pe posturi de bodyguarzi si cu salarii de circa 20 de milioane de lei lunar. Daca patronii refuzau, li se sugera ca scandalurile s-ar putea relua. In total, exista alte opt localuri, in afara de Cazinoul Chios si de clubul "Prive" in care erau angajati oamenii lui Vlad Tepes.

Arestarile facute luni seara de judecatorii clujeni sunt cea de-a treia serie. Prima serie de arestari a fost facuta in data de 16 septembrie, cand dupa gratii au ajuns Vlad Tepes si "locotenentii" sai Dan Ferdean si Alexandru Caba. In data de 19 octombrie, au mai fost arestate doua persoane, Remus Sule si Adalbert Szabo, amandoi de 23 de ani, amici de-ai lui Ioan Pop-junior.

Supravegheati de mai multe luni

Politistii ii aveau pe cei cinci sub supraveghere de la inceputul anului insa nu i-au putut retine pana acum deoarece, desi stiau ca sunt membri ai lumii interlope din Cluj, nu aveau suficiente probe astfel incat sa obtina arestarea lor.

Cei trei bodyguarzi luau jetoane, fara sa le treaca prin caseria cazinoului, cu care apoi ii imprumutau pe clientii care pierdeau si care nu mai aveau bani sa joace. Imprumutul era de pe o zi pe alta, cu o dobanda de 20-30 la suta. Daca clientii incepeau sa castige, ce trei luau jetoanele imprumutate, dupa care ii dadeau afara.

In cazul in care pierdeau jetoanele, a doua zi mergeau acasa la clienti ca sa ceara restituirea imprumutului. Cei care nu aveau bani erau amenintati si batuti. Una dintre victime s-a ales cu maxilarul fracturat in urma "atentionarii" primite. De la persoanele care nu faceau rost de bani, cei trei bodyguarzi luau diferite bunuri de valoare.

Intreaga operatiune se derula cu complicitatea directorului cazinoului, cred politisti clujeni. Bodyguarzii ajunsesera sa aiba averi impresionante. Unii dintre ei aveau mai multe cladiri si terenuri, precum si masini de lux. Ei ar fi obtinut castiguri de cel putin 100.000 de euro.

Ofiterii care investigau cazul au luat legatura cu o serie de victime care au declarat ca vor depune plangeri abia dupa cei trei bodyguarzi vor ajunge dupa gratii. Politistii spun ca marea majoritate a celor care imprumutau jetoane de la bodyguarzi nu sunt persoane tocmai onorabile, desi printre victime se numara si cativa oameni de afaceri.

Bodyguarzii au fost ridicati de politisti joi dupa-amiaza. Ei nu au opus rezistenta, pentru ca in fiecare caz in parte a fost trimisa cate o duba cu patru jandarmi si trei politisti. Cei implicati in aceasta afacere vor fi trimisi in judecata pentru santaj, evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii unor infractiuni.