Valea Jiului este diferita de restul tarii. Asta ar fi concluzia desprinsa in urma realizarii unei debzteri la care am invitat reprezentanti ai clasei politice locale. Ideea de societate civila este mai aproape de politicieni doar in Opozitie, cand ajung la Putere acestia nu mai dau doua parale pe aceasta. (Vezi cazul Alinantei D.A. care a colaborat bine cu Coalitia pentru un Parlament Curat, dar care la nivel local este total insensibila la ideea de societate civila.) Asa pare sa fi stat lucrurile si in Valea Jiului, insa PD si PNL n-au avut niciodata o simpatie pentru societatea civila si cu atat mai putin acum. Lucru foarte clar reprezentat de lipsa oricarei reactii la aceasta idee.

In contradic]ie cu restul tarii si chiar cu conducerile de la Bucuresti, mai apropiati de aceasta idee sunt reprezentantii locali ai PRM si PSD. De altfel, trebuie spus ca peremistii din Valea Jiului au fost primii care au raspuns lansarii in dezbatere publica a criteriilor pentru introducerea pe liste.

Pesedistii din unele orase sunt constant receptivi la colaborarea cu, deocamdata timida societate civila din Valea Jiului.

Onoarea Partidului Conservator a fost salvata de un politician care nu e din Valea Jiului si prin urmare nu intra intr-u totul in gasca PD-PNL De ce insa primarii si politicienii locali ai majoritatii nu mai dau prea multe parale pe parerea cetatenilor, societatea civila fiind constituita din fiecare cetatean chiar daca numai unii sunt vizibili. E simplu.

Pentru ca votul i l-au luat, iar pana peste patru ani mai este mult timp pentru ca, la un moment dat, sa aplece ureche si la parerile lui. In acest dispret se incadreaza si dezinteresul politicienilor in aplicarea Legilor Transparentei, ei nesocotind faptul ca cetatenii trebuie sa stie totul despre cheltuirea banilor lui si despre actiunile si hotararile care se iau in numele lui.

Reformarea accederii lor pe listele electorale si in functii publice nu este pentru cei care astazi se cred nemuritori din punct de vedere politic pentru simplul fapt ca intr-un fel sau altul i-au convins pe cetatean sa le dea votul anul trecut.

Toate aceste forme de dispret ar trebui sa atarne greu in mintea cetateanului, care vazandu-le ideile si modul de actiune in raport cu fiecare dintre ei, ar trebui sa-i sanctioneze. Este devreme inca sa stabilim daca o va face, cert e ca presa si societatea civila, in formele ei coagulate, o face si o va face in continuare.

Vom sanctiona cu toata taria fatarnicia europenismului acestor partide, devenite, de la preluarea mandatelor, caste inchise ermetic la ideile din exterior, politicieni tematori de dezbateri, conferinte de presa sau dezbateri publice.

Toate astea se intampla din cauza nebuniei data de puterea absoluta dintr-un oras, de ideea ca poti face absolut orice fara ca cineva sa poata sa te traga la raspundere. Ei uita insa ca acesta realitate este doar temporara si ca aceste forme de dispret se vor intoarce impotriva lor. Asta daca nu cumva diferenta fata de restul tarii a acestei zone se va manifesta si in acest domeniu.