Fostul director general al CJAS Bihor, Valentin Moldovan, e un personaj pitoresc.

Dupa ce a fost destituit, el i-a trimis celui care l-a succedat la conducerea institutiei mai multe scrisori, care demonstreaza faptul ca este un individ ahtiat dupa functii si care e convins ca fara el nu se invarte Pamantul, nu se coc perele si nu dau vacile lapte. Spre exemplificare, publicam in cele ce urmeaza, in exlusivitate, cea mai elocventa dintre epistolele lui Moldovan, nr. DG 312/23.01.2002, care, nu ne indoim, va provoca hohotele de ras ale cititorilor si ale angajatilor CJAS Bihor.

Ecce homo

Valentin Moldovan a fost, intre 2001 si 2003, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor. Numit pe criterii politice de fosta putere pesedista, Moldovan, medic de profesie, s-a judecat (si inca se mai judeca) cu diversi indivizi, din cauza sumelor de bani imprumutate de el cu dobanzi enorme. „Cariera" postrevolutionara a doctorului Moldovan este povestea insului parvenit pe alte crierii decat cele profesionale.

Fost medic militar, Valentin Moldovan a fost indepartat cu discretie de conducerea Spitalului Militar Oradea in urma unui scandal de camatarie si a violentei fata de personalul medical. Surse din cadrul unitatii ne-au declarat ca Valentin Moldovan chiar a batut doua asistente inainte de a fi exclus din spital.

Plecat in Golf in timpul razboiului impotriva Irakului cu unitatea romaneasca de asistenta medicala, Moldovan nu a mai fost reprimit la Spitalul Militar. Angajat cu dificultate la Spitalul Judetean Oradea, dr. Moldovan s-a remarcat prin noi scandaluri cu colegii si subalternii, in principal acestea avand la baza slabiciunea sa, de-a dreptul patologica, pentru camatarie.

Fara a avea studiile economice strict necesare pentru o functie de asemenea importanta, fiind simplu doctor, el a fost sustinut pentru directoratul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de directorul Departamentului de Audit din cadrul CNAS, Aurel Teodorescu. Fost ofiter de informatii, Teodorescu, azi director al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, a obtinut o „derogare de studii" pentru Moldovan si se poate presupune ca nu a facut-o gratuit. Dupa cum au scris si alte ziare, atat de dezgustati erau colegii lui Moldovan de caracterul josnic si violent al acestuia incat la plecarea sa al Casa de Asigurari de Sanatate, au incins un chef strasnic in cinstea evenimentului. Dar Moldovan e si un personaj pitoresc.

Dupa ce a fost destituit, el i-a trimis noului director al institutiei mai multe scrisori, care demonstreaza faptul ca fostul director al CJAS Bihor este un individ ahtiat dupa functii si care e convins ca fara el nu se invarte Pamantul, nu se coc perele si nu dau vacile lapte. Spre exemplificare, publicam in cele ce urmeaza cea mai elocventa dintre epistolele lui Moldovan, nr. DG 312/23.01.2002, care, nu ne indoim, va provoca hohotele de ras ale cititorilor si ale angajatilor CJAS Bihor.

Smiorcaielile unui „specialist de clasa"

„Catre presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Bihor (la acea data, Nicolae Mester - n.n.) Tergiversarea cu buna stiinta a incadrarii mele pe o functie publica corespunzatoare ma obliga sa va adresez urmatoarea scrisoare:

Dle presedinte, ati ajuns la CJAS Bihor in cursul lunii ianuarie 2003 printr-un hazard politic si conjunctural al carui substrat il cunoasteti foarte bine.

Prin impunerea dvs. ca si castigator al unui concurs discutabil, subsemnatul am ramas fara functie de conducere si, mai rau, chiar fara salariu.

Sunteti venit din afara sistemului de asigurari de sanatate si nu aveti cum sa cunoasteti o institutie complexa ca si CAS Bihor, guvernata de legi si acte normative specifice (Valentin Moldovan venise si el „dinafara sistemului" si, ca si cel caruia ii adresa aceste reprosuri, ajunsese director al CJAS Bihor «printr-un hazard politic si conjunctural» - n.n.)".

Spuneam ca numai hazardul v-a adus in ipostaza in care sa puteti hotari soarta unui specialist de clasa (cata modestie! – probabil, „specialist" in camatarie - n.n.) cum putini ati intalnit in efemerul directorat la Spitalul clinic de pneumoftiziolog Oradea (ha-ha).

Va solicit sa va purtati cavalereste si sa-mi oferiti un post pe masura valorii, experientei si pregatirii profesionale pe care am acumulat-o, urmand exemplul predecesorilor (care, in 2001 i-au oferit d-nei Sipos o functie de conducere dupa ce nu a fost confirmata ca director general, la finele celor trei luni de proba) (de ce nu ati cerut direct un post de director, dle Moldovan?! - n.n.).

Si pentru ca ati refuzat sistematic dialogul cu mine, va prezint succint realizarile si titlurile personale de care ati fi trebuit sa tineti cont atunci cand ati intocmit adresa D.G. 182/16.01.2003 prin care mi se solicita acordul de a fi trecut pe o functie de executie in cadrul Serviciului Decontarea Serviciilor Medicale si a Medicamentelor. O astfel de functie in cadrul acestui serviciu este o inventie a dvs., data de necunoasterea Statului de functii si a faptului ca la acest serviciu nu se prevad functii pentru medici.

In loc sa va concentrati pe starea de sanatate a judetului (Moldovan s-a „concentrat" pe impartirea preferentiala a fondurilor pentru medicamentele gratuite si compensate, pe achizitii inutile din banii Sanatatii si pe camatarie-n.n.) grevat de un buget mic, veniti cu o oferta jignitoare, care dovedeste un singur lucru: vendeta personala si politica. Ce sa faca un medic primar chirurg la un astfel de serviciu?!

Daca spuneti ca sunteti un pricepator, ati fi observat din studiul bugetului ca si in 2003, furnizorii de servicii spitalicesti sunt cei mai mari consumatori din fondul asigurarilor sociale de sanatate… Stiti si dvs. ca sumele mari in spitale nu se cheltuiesc pe cartofi si varza ci pe investigatii, tratamente si spitalizari nejustificate."

Un om de 40 de milioane de…gogosi

„Si pentru ca nu stiti, sau nu vreti sa stiti, iata care-mi sunt principalele realizari si calitati personale: Sunt medic primar chirurg, cu o vechime in activitatea spitaliceasca de 30 de ani: participant, ca medic militar chirurg, la Razboiul din Golf, am adus Statului Roman peste 40 milioane de dolari, in anul 1991 (ha-ha!); am condus compartimentul U.P.U. (Unitate primire Urgente) la Spitalul Clinic Judetean Oradea timp de mai multi ani; am o multime de lucrari stiintifice publicate si prezentate la diverse simpozioane si congrese; cariera in sistemul asigurarilor sociale de sanatate; din anul 1999, sef Serviciu Corp Control al presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate Bihor, in urma examenului promovat…In aceasta perioada, serviciul pe care l-am condus a identificat peste 2 miliarde lei, sume propuse a fi recuperate de la diversi furnizori si persoane fizice…Domnule presedinte, trebuie sa tineti seama de realizarile care dovedesc don plin calitati de conducator! Fara modestie, sunt cel mai titrat specialist din CAS Bihor (poate, la camatarie-n.n.)! Lecturand toate acestea, va rog sa nu fiti complexat de faptul ca ati lasat Spitalul Clinic de pneumoftiziologie Oradea cu un minus de peste 7 miliarde de lei in anul 2002 si sa apreciati ca aveti sansa de a va intalni cu cel mai bun specialist din judet pe teme de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, va rog sa nu fiti complexat nici de notele obtinute la proba scrisa, caci numai eu va pot da sfaturi utile si practice in ceea ce priveste conducerea CAS Bihor (ha-ha!)" – ii scria fostul director celui aflat in functie.

Dar tupeul, ingamfarea si prostia lui Valentin Moldovan par fara margini. „Pe cale de consecinta, aveti obligatia morala sa interveniti la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru crearea unui post pe masura pregatirii profesionale si a experientei acumulate. Pana la finalizarea contestatiilor pe care le-am depus, sunt acceptabile urmatoarele doua variante: consilier categoria A, cl. I, gradul I la Serviciul Audit Intern, pe functia de sef birou-serviciu, in care am mai lucrat si care la aceasta ora nu are medici sau consilier cat. A., cl. I, gradul 1 – sef Serviciu Politici si Strategii cu rang de director adjunct – la fel ca si la CNAS, functie prevazuta si in organigrama CAS Bihor" – se lauda Moldovan in ridicola scrisoare trimisa succesorului sau, Nicolae Mester.

„Moldovan dauneaza grav Sanatatii!"

Insa cum ridicolul si absurdul fac casa buna in Romania cu coruptia si incompetenta, Moldovan a primit si despagubiri dupa „debarcarea" sa. Desi probele din dosar si legile in vigoare demonstrau absurditatea pretentiilor acestuia, magistratii bihoreni i-au acordat fostului sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate daune morale si materiale de 300 de milioane de lei.

Moldovan, reangajat ulterior ca economist in aceeasi institutie, desi are doar studii medicale, reprezinta unicul caz in care un sef al unei astfel de institutii, deconspirat de presa ca un camatar veros, a castigat" un proces scandalos cu CJAS Bihor, prin care i s-a acordat in mod scandalos si ilegal o mare suma de bani cu titlu de despagubiri pentru „daunele" suferite, chipurile, ca urmare a destituirii sale de la sefia Casei de Asigurari de Sanatate, la care doctorul-camatar credea ca are dreptul pentru vesnicie.

In perioada cat a fost director general al CJAS Bihor, Valentin Moldovan a concediat abuziv mai multi angajati. Acestia au actionat in judecata institutia si instanta le-a dat castig de cauza, Casa de Asigurari de Sanatate fiind obligata sa-i reangajeze pe functiile avute anterior si sa le plateasca daune de sute de milioane de lei.

Desi e limpede cine era vinovatul pentru prejudicierea CJAS, iar Legea Functionarului Public interzice in mod expres (re)angajarea unui individ care a adus prejudicii institutiei, Moldovan a fost reangajat la CJAS Bihor doar dupa cateva luni, in cadrul Serviciului Audit Public Intern.

Impotriva lui Valentin Moldovan au fost inregistrate mai multe plangeri penale. O parte a acestora au fost respinse, iar in dosarele aflate pe rol la parchete sau pe rolul diferitelor instante, in ciuda probelor evidente, acesta este scos „basma curata".

Moldovan, dupa destituirea din functia de director general al CJAS Bihor, in 2003, de suparare, n-a mai dat pe la serviciu luni intregi. Mai exact, 3 luni si 10 zile. Conform legii, trebuia concediat fara drept de apel. Insa noul director, Nicolae Mester, i-a trecut cu vederea toate belelele antecesorului sau. Cand Moldovan a revenit in institutie, dupa ce a refuzat mai multe functii, sustinand ca el accepta „doar functie de director", doctorul-camatar a dat CJAS Bihor in judecata, solicitand daune morale astronomice. Tupeul lui Valentin Moldovan a frizat ridicolul.

Desi, dupa ce a fost destituit, luni intregi el nu a mai fost vazut la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a actionat institutia in instanta, solicitand daune morale in suma de 2 miliarde de lei (!) si „obligarea paratelor Casa Nationala de Asigurari Bucuresti si CAS Bihor sa creeze si sa bugeteze un post de functionar public al CAS Bihor, de consilier categoria A, clasa I, gradul I, specialitate medicala, pe care sa fie incadrat incepand cu 07.12.2002, de preferat la Serviciul Audit Intern". De asemenea, destituitul a pretins celor doua institutii „sa-i plateasca drepturile salariale, sporurile, majorarile de intarziere, incepand cu 24.12.2002".

Dar sa vedem cat de legale si temeinice au fost pretentiile lui Moldovan si sentinta care i-a facut cadou acestuia 300 de milioane de lei.

Valentin Moldovan a fost eliberat din functie prin Decizia nr. 8/07.12.2002 a presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de la acea vreme, Eugeniu Turlea.

Potrivit aceleiasi decizii, incepand cu aceeasi data, Moldovan ar fi trebuit sa treaca pe o functie de executie, respectiv consilier categoria A, clasa I, gradul I, „pentru care i se va solicita acordul".

Conform documentelor aflate in posesia noastra, succesorul lui Moldovan la carma CJAS Bihor, Nicolae Mester, s-a conformat si i-a oferit acestuia un post de executie in cadrul institutiei, potrivit pregatirii sale ,care nu era una economica sau juridica, ci strict medicala.

In sedinta din 14 ianuarie 2003 a consiliului de administratie al CAS Bihor, se decide, prin Hotararea nr. 1, „sa se ofere dlui dr. Moldovan Valentin, fost director general al CAS Bihor, un post la Serviciul de Decontare a Serviciilor Medicale si Medicamentelor in Ambulatoriu, conform pregatirii profesionale". In data de 16.01.2003, prin Adresa cu nr. DG 182, acestuia i se aduce la cunostinta hotararea conducerii institutiei, punandu-i-se in vedere ca in termen de 3 zile sa precizeze daca accepta sau nu postul oferit. „Mentionam ca acceptul dvs. este absolut necesar pentru a putea interveni la CNAS Bucuresti in vederea suplimentarii cu un post de consilier categoria A, cl. I, gradul I, in Statul de Functii al CAS Bihor"– se spune in documentul amintit.

„Pilele" camatarului

In loc de recunostinta sau macar un raspuns favorabil, Moldovan, care nu duce lipsa de tupeu si care avea „pilele" lui la conducerea CNAS, chiar in ziua in care i se inmana adresa prin care i se oferea un post pe masura pregatirii sale, se acopera de ridicol, amenintand conducerea CAS Bihor ca ar fi incalcat legea oferindu-i o slujba.

„Va rog sa anulati de urgenta Hotararea nr. 1 a Consiliului de Administratie ca fiind ilegala si netemeinica. Consiliul de Administratie al CAS Bihor are alte atributii, pe care va recomand sa le studiati. Considerand prezent ca cerere prealabila, astept raspunsul dvs. inainte de a ma adresa instantei" – zice Moldovan cu mult „aplomb" in raspunsul trimis Casei Judetene de Asigurari.

Printr-o alta hotarare (nr. 50) emisa in aceeasi zi in care-l destituise, respectiv 07.12.2002, presedintele CNAS, din motive care ar merita studiate de Parchetul National Anticoruptie, l-a numit din nou pe Moldovan cu titlu „temporar"… director general al CAS Bihor „pana la ocuparea postului prin concurs". Prin aceeasi decizie, Valentin Moldovan „se suspenda din functia publica de executie". Primele doua decizii date de CNAS au fost anulate prin Decizia nr. 43/24.12.2002 a aceluiasi Eugeniu Turlea, prin care Nicolae Mester a fost numit director general al CAS Bihor.

Desi i se oferise un post de executie conform pregatirii sale profesionale, printr-o reclamatie (nr. DG9/07.01.2003, inregistrata la CNAS, Moldovan se plange, in mod stupid, ca prin numirea in functia de director al CAS Bihor a lui Nicolae Mester si trecerea sa pe o functie de executie „imi sunt incalcate drepturile cuvenite de Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici si in principal nerespectarea principiilor care stau la baza exercitarii functiei publice, prin aceea ca nici pana la aceasta data nu mi s-a indicat postul din organigrama pe care urmeaza sa-mi exercit functia de consilier cat. A, Cl. I, gr. I si nici nu mi s-a solicitat acordul de a ocupa un asemenea post" – minte cu nerusinare Moldovan, solicitand „sa inlaturati eroarea continuta in actul mentionat".

Reactionand ca si cum ar fi fost la dispozitia acestuia, presedintele CNAS ii trimite lui Nicolae Mester o noua adresa, (ET/46/20.01.2003), in care ii pune in vedere sa solicite Casei Nationale „suplimentarea statului de functii prin bugetarea unui post corespunzator pregatirii si experientei profesionale a dlui Moldovan Vasile Valentin".

Fiind sesizat de CNAS despre reclamatia fostului director, Nicolae Mester ii raspunde acestuia, in conformitate cu prevederile legale, prin Adresa nr. DG 342/27.01.2003, ca „in statutul de functii al CAS Bihor nu exista post vacant de executie consilier categ. A. cl. I, gr I, reamintindu-i ca i se ofera un post similar in cadrul Biroului de Statistica si Evaluare a Serviciilor Medicale, punandu-i in vedere ca pana la data de 30 ianuarie 2003 sa isi exprime acordul pentru functia amintita.

Totodata, prin Adresa nr. DG 412/30.01.2003, directorul Mester informeaza CNAS despre faptul ca i-a oferit lui Moldovan un post de executie conform pregatirii sale si ca acesta l-a refuzat.

„Este regretabil ca fostul director nu este receptiv la propunerile care i s-au facut. Mai mult, prin adrese jignitoare, isi exprima idei si convingeri personale pentru a ma discredita in fata subordonatilor si intretine o stare conflictuala permanenta in cadrul institutiei"– spune Nicolae Mester in raspunsul trimis Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. O alta adresa (nr. DG 1382/24.03.2003), prin care era din nou invitat sa accepte amintita functie de executie, i-a fost trimisa lui Valentin Moldovan, care, in cele din urma, prin adresa-raspuns nr. 3632/28.03.2003, si-a dat, in cele din urma, acceptul sa fie angajat ca si consilier in cadrul Biroului de Statistica si Evaluare a Serviciilor Medicale. Ca urmare, Mester solicita CNAS sa suplimenteze statul de functii al CAS Bihor cu postul „pregatit" pentru Moldovan. Urmatorul director al CNAS, Cristian Celea, care i-a succedat lui Eugeniu Turlea, aproba, prin Adresa DG nr. 1803/10.04.2003, suplimentarea de posturi ceruta.

O sentinta cumparata

Si acum, vine partea frumoasa: in ciuda tuturor celor de mai sus, Valentin Moldovan a dat CJAS Bihor in judecata, pe motiv ca prin neincadrarea sa pe un post corespunzator pregatirii sale profesionale, i s-ar fi adus prejudicii morale si materiale importante, solicitand doua miliarde de lei cu titlu de despagubiri.

In conditiile aratate mai sus, prin Sentinta nr. 231/CA/2003, a Curtii de Apel Oradea, data in dosarul nr. 1213/CA/2003, judecatoarea Ana Maria Tőrős Vig a acoperit de ridicol justitia bihoreana, acordandu-i doctorului camatar daune morale de 300 de milioane lei.

„Sublima" judecatoare a luat in considerare, in motivarea sentintei, si o adeverinta prin care se atesta faptul ca la CJAS Bihor exista un post de auditor, iar ex-directorul reclamagiu nu a fost angajat, pasamite, pe functia vacanta, fiind „lovit" in drepturi. Dar problema e ca acest post necesita studii economice, pe care Valentin Moldovan nu le are, el fiind medic de profesie.

Dar astfel de „amanunte" nu conteaza pentru Tőrős Vig, cand e vorba sa umple de bani un „client". Ca doar „legea lui Om", „Sunt om cu tine, esti om cu mine", functioneaza si in Justitie!

Pentru a va edifica si in privinta altor „argumente zdrobitoare" ale magistratei, citam din textul sentintei:

„… Se constata ca, in prezenta cauza, reclamantul in mod real a suferit un prejudiciu moral (ha-ha)!, avand in vedere conduita paratei CAS Bihor, care a conditionat trecerea reclamantului in functie de executie de alegerea unui post in raport cu pregatirea si competenta reclamantului, iar atunci cand reclamantul a exprimat aceasta dorinta, I s-a raspuns cu adrese ironice la adresa competentei lui profesionale, desi nici un text de lege nu prevede ca functionarul sa depuna asemenea cereri si dovezi cu privire la autoevaluarea lui. Din adresa emisa la 03.02.2003 de parata, rezulta, incontestabil, ca expresia de «simplu cetatean al orasului» care ar fi ramas fara serviciu, este folosita intr-un stil inadmisibil pentru autoritatea publica pentru a fi vatamat in demnitatea umana.

Actele emise de parata sunt acte oficiale, inregistrate la sediul institutiei publice si nu este vorba despre o simpla disputa particulara, pentru care urmeaza a se acorda 300.000.000 lei daune morale".

In atentia ministrilor Macovei si Nicolaescu

Interpelat de reporterii nostri cu privire la situatia creata, Nicolae Mester ne-a declarat: „Personal, cred ca procesul amintit de dvs. s-a «jucat» la Oradea si nu la Bucuresti. Sentinta publica data in ziua de 19 mai 2003 este o mare gafa profesionala a magistratului care a semnat-o la Curtea de Apel Oradea, demonstrand lipsa de respect pentru toti romanii care asteapta de la Justitie cinste, responsabilitate si demnitate profesionala.

Sentinta amintita mai sus reprezinta un amalgam de confuzii si interpretari eronate ale legislatiei muncii, canalizandu-se spre favorizarea lui Valentin Moldovan. Dna magistrat sustine in sentinta respectiva unele aberatii dand dovada ca nu cunoaste nici Codul Muncii. Cum este posibil sa spui ca nu exista nicaieri o dispozitie legala care sa-l oblige pe salariat sa-si exprime acordul pentru ocuparea unui alt post in cadrul institutiei cand in cap. III din Codul Muncii este stipulat clar: «Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor». Acelasi magistrat sustine ca numitului Moldovan i s-a oferit post de specialitate economica in loc de post de specialitate medicala , ceea ce este din nou aberant.

La Biroul de Statistica si Evaluare a Serviciilor Medicale din cadrul CAS Bihor un medic chirurg isi desfasoara activitatea mai bine decat la Serviciul Audit, care este un serviciu strict economic. Sirul confuziilor aberante sustinute in cadrul sentintei respective poate continua. Eu, personal, consider ca sosit momentul ca acest caz sa fie cunoscut si de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a analiza modul in care magistratii care au dat aceasta solutie au inteles sa-si faca datoria.

Consider ca sentinta Curtii de Apel Oradea trebuie sa ajunga pe masa d-nei ministru Macovei, sa stie si dansa cu ce magistrati vrem sa intram in Uniunea Europeana".

In mod cu totul scandalos, sentinta care l-a umplut de bani pe fostul director-camatar a ramas definitiva si irevocabila, in ciuda faptului ca juristii CJAS Bihor au epuizat toate caile de atac legale. Moldovan a incasat banii, dar noua directoare a institutiei, Simona Ardelean, care s-a destainuit colegilor ca fostul director i-a fost „ca un tata", in loc sa impute suma platita lui Moldovan vinovatilor, prefera ca „gaura" sa ramana in bugetul CJAS Bihor, institutie finantata din banii publici.

Pe de alta parte, in mod ciudat, toate dosarele penale ale lui Valentin Moldovan au ajuns sa fie repartizate pentru cercetari ofiterului de politie Tiburca. Si, lucru si mai ciudat, in ciuda dovezilor evidente, acesta a facut tot posibilul pentru a-l scoate pe Moldovan „basma curata". Drept pentru care, pana acum, fostul sef al CJAS Bihor nu a fost inca trimis in judecata.

Nu intelegem nici pozitia Directiei Generale a Finantelor, care nu catadicseste sa-l impoziteze pe Moldovan cu sumele datorate statului aferente veniturilor din camatarie.