Sotia si fiica insarcinata in luna a 8-a i-au murit intr-un stupid accident de masina, iar fostul, de atunci, ginere s-a mutat la vechea sa locuinta.

Dupa nici doua luni de la tragicul accident, el a revenit in casa batranului, care l-a gazduit in perioada in care era casatorit cu fiica sa, a intrat cu forta in locuinta si a golit-o de toate lucrurile de valoare. Si asta, doar dupa ce l-a sechestrat pe fostul socru intr-o camera din casa veche si sub privirea ingaduitoare a sefului de post din comuna. Batut de soarta si jefuit de rude, Florian Filip, un batranel de 66 de ani din satul bihorean Hotar ne-a declarat: „Am muncit o viata intreaga.

Am respectat legile statului roman si sper ca drepturile si libertatile mele, care decurg din faptul ca sunt cetatean roman, sa fie si ele respectate".

E singur si neputincios. Politia Alesd i-a raspuns ca fapta fostului sau ginere nu este violare de domiciliu si ca pentru a-si recupera bunurile pentru care a muncit o viata nu are decat sa se adreseze unei instante de judecata. Nu l-a multumit raspunsul si s-a adresat ierarhic mai sus. Cine il mai baga insa in seama pe bietul mos? Noi speram ca materialul care urmeaza nu va ramane fara ecou.

Accidentul si urmarile….

Dimineata zilei de 28 iulie 2005, avea sa fie una nefasta pentru Filip din satul Hotar, comuna Tetchea. O calatorie visata de mai multa vreme a fost intrerupta brusc si tragic de un tren Intercity. De cateva zile, sotii Dumitru si Ileana Secara din Fasca, Varciorog, au planuit sa plece pana la o manastire din judetul Salaj, unde sa se roage pentru sanatatea familiei.

Lor li s-au alaturat si Filip Agneta, de 60 de ani, invatatoare din satul Hotar, impreuna cu fiica sa, Amalia Luca, contabila in Alesd, insarcinata in luna a opta. Cei patru, imbarcati in autoturismul Dacia Logan cu numarul de inmatriculare BH 69 MYS, au pornit spre destinatie.

Cand s-au apropiat de trecerea la nivel cu calea ferata dubla, peste care mai trecusera de sute de ori, semafoarele cu semnale optice si acustice atentionau prezenta trenului personal Oradea - Cluj-Napoca, oprit in halta. Dupa ce acesta s-a pus in miscare, Dumitru Secara, soferul Daciei Logan, a asteptat trecerea ultimului vagon, apoi, desi semafoarele continuau sa palpaie, a pornit-o din loc. Ajuns pe linia cealalta, a fost surprins si izbit de catre un tren Intercity, care se deplasa cu o viteza de 100 km/h.

Desi femeia de la halta a strigat din rasputeri „Opreste-te! Opreste-te!", destinul celor trei pasagere s-a frant pe loc, pe calea ferata. Secara Dumitru, de 45 de ani, electrician la Holcim Alesd, vinovat de comiterea accidentului rutier, a fost internat in stare grava la Spitalul Clinic Judetean Oradea. Sotia acestuia, Ileana Secara, de 41 de ani, a decedat in drum spre spital. In urma lor au ramas doi copii.

Filip Agneta, de 60 de ani, invatatoare, a decedat pe loc impreuna cu fiica ei, Amalia Luca, de 36 de ani, gravida in luna a opta.

Jurnalistii prezenti la locul faptei au stat de vorba cu doua persoane carora, dupa consumarea tragediei, nu le venea sa creada ca simpatica dascalita a parasit viata atat de brusc si nemeritat, alaturi de alte doua persoane tinere si pline de viata...

„Am ramas ingrozita de ceea ce s-a intamplat. Nu ar fi meritat asa ceva. Agica (Filip Agneta), cum ii spuneam noi, era o femeie cu totul speciala, energica si plina de viata, avea mereu de spus o gluma si descretea fruntile celor cu care statea de vorba. Saritoare si de o harnicie deosebita, oferea oricui cu generozitate ajutorul. Era respectata si iubita de toti oamenii din sat", a relatat cu lacrimi in ochi Ana Simut, din Hotar.

„Sunt stupefiat. Agi a scolit jumatate din hotarani. De fapt, reusita multor copii din Hotar, care au ajuns cineva in viata, in mare masura i se datoreaza ei. Se implica activ si ii pasa de tot ce inseamna viata comunitatii. Lia, fiica ei, a fost o foarte buna prietena de-a mea. Era sarea si piperul intalnirilor dintre prieteni, dand cate un imbold de viata fiecaruia dintre noi.

De fapt, asa a fost pentru fiecare din cercul nostru: o buna si adevarata prietena. Iti vine greu sa crezi ca asa ceva s-a intamplat. Dar in fata sortii nu putem decat sa ne plecam capetele si sa ramanem inmarmuriti", a rostit, cu sufletul indurerat, Bujor Chirila, primarul comunei Tetchea.

Florian Filip a ramas fara sotie, fara fiica si fara nepot. Mai mult decat atat, in perioada imediat urmatoare, el a ramas si fara ginere si fara agoniseala de o viata.

„Mi-a lasat casa ca pentru zugravit…"

„Jaful" despre care vorbeste Florian Filip a avut loc in data de 20 septembrie 2005, in jurul orei 17. „Eram in vizita la vecinul meu Dumitru Petruca, cu care urmaream impreuna, la televizor, jurnalul de stiri. La un moment dat, vecinul meu a iesit in curte, s-a intors si mi-a comunicat ca in fata casei mele stationau un autoturism de culoare neagra si o carosata, in care mai multe persoane incarcau bunuri pe care le scoteam din locuinta mea. Era vorba bunuri electrocasnice si mai multe cutii. Am iesit urgent in strada si am dat nas in nas cu seful de post din comuna, Nicolae Stimut, care m-a intrebat ce se intampla.

Eu i-a raspuns ca nu stiu si ca probabil a fost anuntat telefonic de fiul meu, care se afla acasa, ca un grup de indivizi ne-a violat proprietatea. Era vorba despre fostul meu ginere, Vasile Luca, care imi golea casa impreuna cu vreo 5-6 amici de-ai lui.

Acestia au continuat sa sustraga toate bunurile din casa sub paza sefului de post al comunei, care statea cu mainile in buzunare in strada, noi fiind sechestrati intr-una din camerele casei vechi, unde locuieste fiul meu", ne-a declarat Florian Filip.

Din casa lui Filip au disparut, potrivit celor spuse de acesta, un televizor color, un frigider, un congelator, o masina de spalat, un spalator de vase si mai multe cutii cu haine. „In acelasi timp, mi-au fost sustrase bunuri dobandite de mine si de sotia mea in 42 de ani de casnicie; bibelouri, obiecte artizanale, set serviciu de masa, set de vase inox, tacamuri, lenjerie pat, robot de bucatarie, calcator, doua combine muzicale, pat si dulap, doua telefoane mobile si bijuterii in valoare de peste 60 de milioane de lei. Mi-a lasat casa ca pentru zugravit", mai spune Filip.

Pagube adiacente…

„Mentionez ca in urma acestui jaf am ramas cu o datorie de 60 milioane de lei vechi la banca, reprezentand imprumutul pentru bunurile cumparate de mine si furate de fostul ginere, ceea ce pot dovedi cu contractele de vanzare-cumparare si cu documentele bancare.

Ba mai mult, sotia fiului meu s-a ales cu o poprire pe salariu in valoare de 35 milioane lei vechi, deoarece mi-a girat imprumutul pe care l-am facut pentru a achizitiona respectivele bunuri furate, iar eu nu am mai platit dupa jaf.

De asemenea, la magazinul „Hotafi" din Hotar, ginerele meu a lasat o datorie de 6 milioane de lei vechi, pe care patronii se asteapta sa o platesc tot eu. Si, colac peste pupaza, mai am de platit si o factura RENEL de 15 milioane de lei vechi.

Drept de proprietate

„Mentionez ca sunt unicul mostenitor al tatalui meu, Filip Iosif (decedat), in conformitate cu art. 42 din Constitutia Romaniei, fiind unicul proprietar al imobilului situat in satul Hotar nr. 304, conform titlului de proprietate nr. 1135 cod 500821.

Chiar daca a locuit impreuna cu fiica mea, adica fosta lui sotie, la mine in casa, Vasile Luca isi are domiciliul in orasul Alesd, bl. E2, apt. 17. Mai mentionez ca in timpul vietii fiicei mele, cand cei doi au locuit la mine in casa, eu am achitat in intregime toate cheltuielile de intretinere a casei – factura curent electric, factura cablu TVS, lemne de foc, alimente, rate bancare pentru bunurile care ulterior mi-au fost sustrase.

Foarte important mai este si faptul ca fostul meu ginere, Vasile Luca, nu a muncit nicaieri in decursul celor 10 luni de casnicie cu fiica mea.

Nici macar fiul meu, Calin Filip, nu are drept de proprietate asupra casei mele. El este insurat si chiar daca mai sta pe la mine isi are domiciliul stabil in satul Tetchea, la nr. 102", declara Filip

Adrese peste adrese…

Florian Filip s-a adresat, initial, in data de 21.09.2005, Politiei comunei Tetchea, apoi Politiei Orasului Alesd, prin adresa nr. 183/22.09.2009, in care descrie cu lux de amanunte intreaga intamplare. Ba mai mult, in cadrul acestei sesizari, barbatul citeaza din Constitutia Romaniei, Legea de organizare si functionare a Politiei Romane si Legea privind statutul politistului.

In data de 05.10.2005, Filip primeste un raspuns surpriza. Seful Politiei Alesd il instiinteaza ca „am constatat ca numitul Luca Radu-Vasile nu a savarsit fapta de violare de domiciliu, deoarece la acea data locuia in casa dumneavoastra.

Cu privire la bunurile pe care acesta le-a dus de la dumneavoastra in data de 20.09.2005, va rugam sa va adresati pe cale civila Judecatoriei, intrucat aceasta institutie este competenta in solutionarea cauzei".

Nemultumit, pe buna dreptate, de raspunsul primit, Filip a adresat o noua sesizare Politiei Alesd, mai detaliata, din care am citat si noi in randurile de mai sus. Ba mai mult, in data de 04.10.2005 el a adresat o sesizare si Inspectoratului Judetean de Politie Bihor. La care nu a primit, inca, nici un raspuns.