Desi isi desfasoara activitatea in aceeasi cladire, cei doi sefi ai culturii comunica doar prin scrisori, dind de lucru postasilor.

In plus, subordonatii pesedistului Danut Stoianof nu mai au voie sa foloseasca toaleta din cladirea ale carei facturi sint achitatede liberalul Paraschiv Usturoi. Marian Oprisan a ajuns, in sfirsit, la mina lui Paraschiv Usturoi, cerindu-i sa-l pasuiasca cu platafacturii pina la sfirsitul anului

Desi viata culturala a judetului duce lipsa unor activitati consistente, sefii a doua dintre institutiile care ar trebui sa promoveze cultura si traditiile Vrancei isi pierd timpul si nervii disputindu-si accesul intr-un spatiu unde si regele intra singur, WC-ul. Nu este o gluma proasta.

Este unul din conflictele care submineaza de ceva timp activitatea culturala din Vrancea. Cei doi directori - Paraschiv Usturoi, care conduce Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, si Danut Stoianof, seful Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, - locuiesc acelasi nivel al cladirii si comunica doar prin ravase.

Mai mult, s-a ajuns la un moment dat ca functionarii sa mearga la WC-ul public, datorita fapului ca Danut Stoianof nu a platit facturile la utilitati iar toaleta i-a fost pusa sub cheie. Asta din cauza orgoliului celor doi directori si pentru ca Paraschiv Usturoi tine de Ministerul Culturii si Cultelor, deci de Alianta D.A., iar Danut Stoianof de Consiliul Judetean Vrancea, altfel spus de PSD.

Desi pare neverosimil, doua institutii de cultura din judet isi disputa, atentie, baia si garajul! Nu este vorba despre o familie aflata in divort.

Este vorba despre Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National - institutie deconcentrata, subordonata Ministerului Culturii si Cultelor- si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, institutie subordonata Consiliului Judetean Vrancea. Ambele institutii locuiesc acelasi imobil istoric din strada Nicolae Titulescu nr. 1 din Focsani, inca de la infiintare. Proprietarul cladirii este Directia pentru Cultura. In anul 2004, pentru o scurta perioada de timp, cladirea a trecut in proprietatea Consiliului Judetean Vrancea.

Conflictul dintre cele doua institutii este mostenit de la fostul director, Gheoghe Vlajie, iar ultimul protocol dintre cele doua institutii a fost semnat pe vremea cind cultura era condusa interimar de prof. Venera Arvinte. Ultima faza a conflictului a inceput dupa numirea ca director al DCCPCN Vrancea a lui Paraschiv Usturoi, in luna iunie. "La preluarea functiei de director al DJCCPCN Vrancea am constatat ca pentru 2005 Centrul Judetean nu achitase nici un ban pentru utilitati, desi protocolul prevede plata a 25% din totalul utilitatilor. Pentru acest motiv am oprit accesul la utilitati, respectiv utilizarea WC-ului, a apei si a curentului electric.

De asemenea, am cerut retrocedarea garajului deoarece acesta este ocupat permament in mod bizar cu o masina", ne-a spus seful culturii, Paraschiv Usturoi.

Alta e parerea lui Eugen Stoianof

"Acest garaj, cu doua incinte construite in timpul comunismului si care nu figureaza in acte, este utilizat de institutia noastra conform unui protocol pe care il reinoim anual. Ultimul Protocol este din 5 mai 2005. Conform acestuia, avem dreptul sa utilizam garajul si WC-ul, cel putin pina la sfirsitul anului.

Personal nu am discutat cu directorul Directiei pentru Cultura. Am primit doar vreo 17 inscrisuri din partea sa care contravin protocolului stabilit. Or, acest protocol prevede plata din partea Centrului Judetean a 25% din totalul utilitatilor. Suma a fost calculata in functie de suprafata pe care o ocupam in aceasta cladire si nu in functie de numarul personalului. Am intirziat cu plata in acest an din lipsa banilor", ne-a spus Danut Stoianov, directorul Centrului Judetean.

Conflictul a fost aplanat oficial la interventia presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, care a cerut, prin adresa nr.5268/01.11.2005, sa-i pasuiasca pina la sfirsitul anului.

"Referitor la solicitarea dumneavostra, avem rugamintea ca pina la sfirsitul anului 2005 relatiile contractuale intre cele doua institutii sa se desfasoare in baza protocolului incheiat in luna mai, urmind ca in luna decembrie sa se reanalizeze si semneze un nou protocol.

Venim cu aceasta rugaminte intrucit prevederile bugetare ale anului 2005 nu asigura sursele necesare reanalizarii protocolului si a clauzelor acestuia", ii scrie Marian Oprisan lui Paraschiv Usturoiu. Altfel spus, Oprisan a ajuns la mina directorului DJCCPCN Vrancea. Asta nu l-a impiedicat insa pe baron sa boicoteze Festivalul Viei si Vinului 2005. "

Directorii sint condamnati sa colaboreze

Pe linga problema utilizarii celor doua spatii comune si indispensabile, toaleta si garajul, intre cele doua institutii exista de mai multi ani un conflict care se manifesta printr-o disputa intre sefii celor doua entitati, accentuata si de faptul ca acum sefii au optiuni politice diferite.

In plus, legislatia care guverneaza cultura nu este destul de clara in ceea ce priveste raporturile intre cele doua institutii care gestioneaza cultura. Practic, pe baza interpretarii legilor, Paraschiv Usturoiu ar dori ca Eugen Stoianof sa-l informeze cu privire la actiunile culturale pe care le promoveaza.

"Ca responsabil al Ministerului Culturii si Cultelor in teritoriu si responsabil al politicilor culturale a Guvernului Romaniei in plan local sintem institutia care acorda avizul pentru activitatile culturale din teritoriu, respectiv pentru Centrul Judetean. Acest lucru este reglementat de Legea 292/2003", ne-a spus Paraschiv Usturoi.

Directorul Centrului Judetean, Danut Stoianov, sustine insa, in baza aceleasi legi, ca "fiind o institutie locala, nu sintem subordonati DJCCPCN Vrancea, ci Consiliului Judetean", pentru ca acesta din urma este cel care sustine financiar activitatea centrului.

Intre timp, aversiunea dintre cei doi directori s-a transferat si la subordonati, care au inceput sa nu se mai salute atunci cind se intilnesc pe holuri. Daca pesedistul Eugen Stoianof se poarta rece si chiar ii umileste pe angajatii banuiti ca "au facut pact cu diavolul", colericul liberal Paraschiv Usturoiu le spune in fata ce-l doare celor din institutie.

Pentru a avea o parere avizata cu privire la relatia dintre cele doua institutii, am cerut secretarului general al judetului, Romeo Paul Postelnicu, sa comenteze asertiunile celor doi directori. "Dintru inceput trebuie sa precizam ca cele doua institutii culturale nu se gasesc pe acelasi palier: Directia pentru Cultura este o institutie deconcentrata si tine de Ministerul Culturii, iar Centrul este o institutie subordonata Consiliului Judetean Vrancea. Intre cele doua servicii nu exista o relatie de subordonare. Mai degraba de colaborare.

Acestea trebuie sa colaboreze pentru a realiza sarcinile culturale care le revin. Este o chestiune mai mult de orgolii. Cei doi sefi sint dondamnati sa colaboreze", ne-a spus Romeo Paul Postelnicu, secretar general al Consiliului Judetean. No comment!