Printre minunile lumii contemporane a fost decretat si "cel mai mare pitic din lume - piticul sovietic, de un metru opzeci ". Recordul a fost doborit recent de un copil din judetul Botosani. La numai 13 ani, Andrei Alexandru Apachitei, din Mihaileni, masoara 1,87 inaltime si cintareste nu mai putin de 115 kilograme.

E mult? E putin? Amintiti-va dumneavoastra de cind erati la virsta respectiva si veti avea poate un raspuns la intrebare.

Oameni unul si unul

"Piticul " din Mihaileni, Alexut, cum il alinta mama lui, Doina Apachitei, provine dintr-o zona de unde gena celor inalti si voinici s-a raspindit pe tot arealul. Nu trebuie sa uitam ca tot de pe aceste meleaguri isi trage obirsia si multipla campioana mondiala si olimpica Elisabeta Lipa, celebra canotoare a carei constitutie fizica ar face invidios orce barbat amator de sporturi cu bataie.

Iar pentru cei care l-au cunoscut pe fostul primar al comunei, Dorin Morosanu, n-ar fi o supriza ca "nasc si la Mihaileni oameni ". Oameni unul si unul. Alexandru Andrei Apachitei este unul dintre miile de locuitori ai comunei Mihaileni si chiar daca nu are inca drept de vot si nici macar buletin de identitate se impune printre consateni si nu se impune oricum.

Statura lui masiva, de Sfarma Piatra, presupune respect iar prezenta lui pe ulitele satului e mai importanta chiar decit cea a primarului. Alexandru Andrei Apachitei din Mihaileni e in general un copil ca oricare altul de virsta lui. Nu-l deosebesc de ceilalti colegi decit inaltimea si greutatea. E vesel, jovial, ii plac si jocurile copilariei, dar si pasiunile adultilor.

Recomandari pentru o cariera in sport

Casa familiei Apachitei nu e greu de gasit. De la Primarie tii drumul inainte pina intilnesti un gard vopsit in galben cu o poarta imensa pe masura mezinului familiei. Nu stiu de cine se tem membrii familiei Apachitie cind au in mijlocul lor un barbat de talia lui Alexut. Dar pentru orice eventualitate au pus la intrare un anunt: "Atentie ciini rai ".

Si ciinii familiei Apachitei sint rai cu adevarat. Doi ciini lup, fiorosi sint gata oricind sa sfisie pe intrusul care ar atenta la proprietate. Iar daca nu sint ei in stare, intervine "micutul " Alexut de care cu siguranta nu ar putea trece nimeni.

Primarul comunei Mihaileni, Victor Semciuc, l-a propus pe Alexandru Apachitei la un club sportiv din Botosani, pentru ca nu se poate sa nu fie expolatate calitatile lui fizice. Dar nu i-a mers. A fost directionat catre canotaj, ca ilustra Elisabeta Lipa, dar antrenorii au ramas surprinsi de proportiile baiatului si atit.

La bugetul pipernicit al clubului nu si-ar fi permis sa sacrifice o barca numai pentru a testa capacitatea "micutului ". Cu toate astea Alexut vrea sa faca un sport. Oricare. canotaj, lupte, box, K1, chiar si wrestling, numai sa-si puna in valoare calitatile fizice. Decit ca mama lui nu e prea de acord cu asta si l-ar vrea mai aproape de casa, fiindca prezenta lui da siguranta familiei.

"Am doua fete casatorite in Germania, daca-l mai pierd si pe el, eu cu cine ramin? ", se intreaba Doina Apachitei. Nu vrea nici sa se opuna unui viitor fericit pentru baiatul ei, dar nici nu l-ar lasa sa plece si sa comunice doar prin scrisori cum face cu cele doua fete.

Urias cu zece pe linie

Surorile lui Alexut s-au realizat deja peste hotare. Corina a terminat facultatea in Romania iar acum isi da doctoratul in informatica, iar Dana a derminat Facultatea de Drept, iar in prezent studiaza in Germania despre cultura ebraica si islamica. Ambele sint casatorite si asteapta ca si fratiorul lor mai "mic " sa se dezvolte din toate punctele de vedere.

Iar Alexut se tine de cuvint. Este un elev sirguincios, premiant. El spune ca profesorii ii pun zece fiind suficient sa ii vada gabaritul impresionant. Glumeste, desigur, caci dupa cum se manifesta nu pare un copil violent. Ba chiar are oarece teama sa se ia la harta cu colegii de clasa, daramite cu profesorii. "El prefera sa ia bataie si sa taca, decit sa dea in ei ", spune mama lui, Doina.

Parere confirmata si de colegii lui Alexut. Iar "micutul " familiei Apachitei din Mihaileni motiveaza atitudinea lui fata de colegi: "I-am dat unuia o palma de l-am aruncat cu doua trepte mai sus pe scari. M-au certat atunci si diriginta si directoarea si mi-am zis ca decit sa am probleme, mai bine imi vad de treaba ".

Alexandru este un elev eminent la Scoala din Mihaileni, este premiant, cunoaste foarte bine limba engleza desi n-a studiat-o in scoala, ci a invatat-o de la televizior. Stie foarte multe lucruri pe care maturii inca nu le-au aflat, ii place sa fie tot timpul bine informat de aceea urmareste emisiunite tv si citeste ziarele.

Copil de altar

Dar tot ce il intereseaza in momentul de fata este practicarea unui sport. Indiferent care. Mama il cam cicaleste ca vrea sa-l pregateasca mai mult prin invatatura, prin scoala. De aceea l-a si recomandat la preotul satului si in ultima vreme Alexut este "copil de altar " la biserica din sat. Cinta la strana, bate clopotele. Nu-i dascal, cum ii spun consatenii. "Dascalul e un... ca si mine " spune Alexut ". Dar el inca nu vrea sa urmeze o astfel de cariera. "Eu vreau sa fac sport, mama. Vreau sa fac performanta ", spune el. "Fac performanta in sport si vin cu buzunarele uite-asa. Dupa aceea ma fac popa ".

A crescut intr-un an cit altii in zece

Alexandru Andrei Apachitei s-a nascut normal, a evoluat normal ca orice copil de virsta lui. Nu-l deosebeai de cei din jurul sau. Evolutia sa in dimensiuni a luat-o piezis de acum un an. Atunci cind tatal sau, Constantin, a trecut in lumea celor drepti. De atunci, Alexandrui a crescut ca Fat Frumos, intr-un an cit altii in zece.

"De acum un an, de cind a murit tatal lui, s-a inaltat fara capat ", spune Doina Apachitei. Asa a ajuns ca la numai 13 ani sa masoare un metru si optzeci si cinci, sa cintareasca 115 kilograme si sa poarte la sandale numarul 46. "Da-mi, mama, ceva greu sa ma dau smecher! ", vrea Alexut sa faca o demonstratie de forta in fata noastra. Ar fi vrut sa ia vaca in spinare, dar nu l-a lasat mama.

Dar ca sa demonstreze de ce e in stare, a luat masina "Monitorului " la impins de nu mai reuseam s-o ajungem din urma. "Asa face el. Noi tot timpul am avut masini care nu porneau din prima. El le impingea pina porneau ", spune mama baiatului.

Chiar daca are calcatura de tractor si o palma cit capacul de la cazanul popotei, Alexut este totusi un copil. In timpul liber isi construieste masinute din cuburi, face "brrru brrru " si umbla cu ele pe sub masa si pe sub paturi. Ii plac desenele animate si povestile cu pitici.

Mama lui Alexut e mindra de fiul ei si spera ca nu doar forta herculiana si nici inaltimea de Big Ghita sa-l faca celebru nu doar in tara, ci si in lume. Dar l-ar vrea si aproape de ea sa-i tina de urit la batrinete