Un botosanean caruia i-a ars masina din cauza unei sine de tramvai desprinse din calea de rulare a actionat in instanta primarul, Consiliul Local si Eltrans solicitind despagubiri materiale si morale in valoare totala de peste doua miliarde de lei vechi. In urma incidentului, inregistrat pe 30 iulie, automobilul a fost distrus in proportie de 80%. "Am trait un adevarat cosmar.

Interiorul masinii s-a umplut de fum si flacari, bancheta din spate ardea, partile metalice ale automobilului erau incinse, iar sotiei mele i-a luat foc parul si a suferit arsuri pe piciorul drept. Cind am reusit sa ne dam jos, tremuram amindoi si nu puteam scoate nici un cuvint ", spune Neculaie Padurariu.

Imediat dupa intimplare, acesta a purtat discutii cu primarul municipiului si cu reprezentantii Eltrans pentru a-si recupera valoarea masinii distruse, respectiv 873 milioane de lei vechi. Intrucit nu s-a ajuns la un consens, botosaneanul a actionat in instanta institutia primarului, Consiliul Local si Eltrans.

Mai mult, acesta spune ca imediat dupa producerea accidentului, pompierii au constatat ca incendierea autoturismului a fost provocata de o defectiune la sina de tramvai. "Aceasta a provocat spargerea rezervorului si scurgerea benzinei din autoturismul proprietate personala pe asfalt.

Tot in procesul verbal se mai arata ca benzina a luat foc de la contactul cu toba de esapament, dupa care a incendiat tot autoturismul ", mai spune Neculaie Padurariu.

Primul termen al procesului a avut loc ieri, dar instanta nu a putut analiza cauza pentru ca dintre cei citati nu s-a prezentat decit Claudia Verestiuc, consilier juridic la Eltrans. Reprezentantii societatii considera ca nefondata actiunea familiei Padurariu, intrucit incidentul a fost in fapt un "caz de forta majora ".

Prin intermediul documentului, Eltrans recunoaste ca are in concesiune calea de rulare si trebuie sa se ocupe de administrarea acesteia, dar ruperea si desprinderea invelitorii de tabla sint considerate "evenimente imprevizibile ". "Primul vatman care trece pe linga o astfel de invelitoare de tabla desprinsa are obligatia de a opri tramvaiul si de a o rupe.

Analizind imprejurarile in care s-a petrecut incidentul din 30 iulie, consideram ca avaria a avut loc intr-un interval de 6-7 minute, intre doua curse ale tramvaielor ", se mentioneaza in respectivul document. In concluzie, reprezentantii Eltrans au apreciat ca incidentul ar fi de fapt rezultatul mai multor cauze cum ar fi parcarea autoturismelor pe banda I, (n.r. - care a facut ca masina distrusa sa circule pe calea de rulare a tramvaielor), lipsa semnalizarii rutiere adecvate si calcarea repetata a invelitorii din tabla. Astfel, reprezentantii Eltrans si-au rezervat dreptul de a solicita o expertiza judiciara care sa stabileasca exact cauzele incendierii masinii.

Contactat de reporterii cotidianului "Monitorul de Botosani ", primarul Catalin Flutur a respins orice raspundere in acest caz, cu toate ca legea administratiei publice locale il pozitioneaza in postura de "paznic juridic al drumurilor din oras ". "Familia Paduraru are dreptul sa ceara despagubiri, dar instanta va stabili daca exista vreo vinovatie a cuiva.

Numai o expertiza poate sa spuna din vina cui a ars masin ", a spus primarul. Daca initial sotii Padurariu luau in calcul retragerea plingerii, in eventualitatea unei intelegeri privind acoperirea distrugerilor, ieri acestia au spus ca sint decisi sa continue procesul.