Pretinzand ca poate interveni intr-un proces civil (avand influenta asupra judecatorului), o localnica din Desesti a primit 11 litri de horinca. A fost condamnata la doi ani inchisoare pentru trafic de influenta. Austriecii au refuzat extradarea, pe motiv ca... tuica nu constituie decat obiectul unui protocol. Ulterior, femeia a fost arestata in Serbia-Muntenegru. Iar sarbii nu au iertat-o.

Cazurile de coruptie fac parte din categoria dosarelor "grele" si sunt de competenta Tribunalului. Un intreg angrenaj se pune in miscare in situatia existentei unei sesizari referitoare la o infractiune de trafic de influenta, luare de mita sau primirea de foloase necuvenite. Inca din faza de cercetare penala, intervine procurorul, care supravegheaza dosarul.

In cazul solutionarii dosarului cu trimiterea in judecata a inculpatului, judecatoriile sunt prea "mici" pentru a se pronunta. In multe cazuri, dosarele ajung sa fie solutionate de presedintii de Tribunale. Asa stand lucrurile, ne-am astepta ca aceste procese sa fie dintre cele mai spectaculoase.

Din nefericire, legislatia romaneasca precara duce la o lupta anticoruptie de tot rasul-plansul si la procese de nu ai mai vazut. Un astfel de caz este cel in care o maramureseanca din comuna Desesti a fost condamnata la doi ani inchisoare pentru ca a luat o spaga de proportii infioratoare, respectiv 11 litri de tuica (horinca, in dialect maramuresean).

Horinca pentru jude’

Vasile Roman, un localnic din Desesti, avea un proces "de delimitare de mejda", adica de delimitare a proprietatii, cu un vecin. Problema sa a fost ca judecatorul Ioan Sas, de la Judecatoria Sighetu Marmatiei l-a nedreptatit in acel proces. Asa pretindea Roman. Ileana Grujic, o ruda a familiei, s-a oferit sa-l ajute.

Cica l-ar fi cunoscut pe judecatorul cu pricina si i-a garantat lui Roman ca va face ea sa fie bine, numai sa-i dea 1 milion lei si 11 litri tuica. Roman s-a lasat convins si, in prezenta mai multor martori, i-a dat lui Grujic suma de bani si tuica pretinsa.

Increderea lui Roman a fost alimentata de faptul ca vecinii lui Grujic i-au spus ca l-au vazut pe judecator trecand in mai multe randuri pe la femeie pe acasa, asa ca Roman a stat linistit. Asa o fi sau nu, deocamdata nu ne intereseaza. Suma de bani si tuica ar fi fost destinate judecatorului, dar intamplarea a facut ca asteptarile lui Roman sa nu se adevereasca.

Dupa un timp a realizat ca procesul decurge in defavoarea sa si Grujic ii cere in continuare bani. Intre cei doi a intervenit o neintelegere si Ileana Grujic a fost nevoita sa ii restituie lui Roman banii. Dar tuica... bat-o vina!, a ramas la ea. Iar Roman a depus un denunt penal.

S-o prinda Interpolul!

Au fost audiati mai multi martori, s-au confruntat declaratiile, Grujic a fost trimisa in judecata, iar judecatorii Tribunalului Maramures au condamnat-o la 2 ani inchisoare, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, desi Grujic nu mai avea antecedente penale. Nici vorba de posibilitatea unei suspendari a executarii pedepsei. Partea interesanta acum vine.

Inainte de condamnarea definitiva, Grujic a plecat in Austria si nu a revenit in tara, dupa care autoritatile romane au dat persoana Ilenei Grujic in urmarire internationala. Asta se intampla in 2001.

La inceputul anului 2004, Biroul National Interpol a anuntat Tribunalul Maramures ca Grujic a fost arestata in Austria. Tribunalul a initiat procedura cererii de extradare, numai ca austriecii au dorit amanunte legate de acest caz. La aflarea motivului condamnarii, reactia acestora a fost pe masura capturii facute.

In concluzie, au refuzat extradarea femeii, argumentand ca in legislatia lor au prevazuta aceasta infractiune, dar nu cu 11 litri de tuica. In Austria, aceasta cantitate de bautura alcoolica (una care nici nu era inregistrata in circuitul comercial) ar fi facut mai degraba obiectul unui protocol. Mai simplu spus, i-a infundat rasul si au respins cererea de extradare.

Complexul sarb

Greseala lui Grujic, pentru ca numai din greseala putea fi arestata din nou, a fost sa treaca in Serbia (fiind casatorita cu un cetatean de origine sarba). Aici si-a gasit nasii.

Vajnici luptatori impotriva coruptiei (la fel ca romanii), sarbii nu au pregetat o clipa in a-si trece in condica o noua mare realizare (capturarea unui infractor international, condamnat pentru trafic de influenta) si au extradat-o pe Grujic imediat, fara prea multe formalitati.

Dupa ce a stat o vreme inchisa in Penitenciarul Timisoara si dupa ce dosarul ei s-a plimbat pe la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Grujic a revenit in Baia Mare, la penitenciarul din municipiu, unde sta inchisa de aproape un an. Asadar, pentru cei 11 litri de tuica (considerati in alte tari un cadou de protocol), Grujic a fost condamnata la doi ani inchisoare.

Ne intrebam cate sute sau mii de ani de pedeapsa le-ar reveni atunci celor care au furat de nu isi mai aduc aminte numarul milioanelor de dolari negri cu care si-au captusit conturile, cei despre care scriem in fiecare saptamana?