Surprinzator, duelul nu este pentru scaunul de prefect eliberat de Hardau, ci pentru evitarea functiei respective. De vina nu sunt beneficiile pe care le poate aduce demnitatea respectiva, ci renuntarile pe care le impune. Iar acestea din urma par a cantari mult mai greu decat avantajele.

Conform noii legi care reglementeaza activitatea institutiei Prefectului, adaptata normelor Uniunii Europene, incepand de la 1 ianuarie 2006, prefectul va obtine statutul de inalt functionar public si nu va mai avea dreptul sa faca parte din vreun partid politic.

De asemenea, se pastreaza, in continuare, restrictiile potrivit carora prefectul nu va mai putea desfasura nici o alta activitate profesionala, cu exceptia celei didactice, nu va mai putea detine nici o alta functie de conducere sau firma privata.

Practic, cel care ar urma sa acceada la functia de prefect va trebui sa renunte, cel putin pe perioada mandatului, la orice alte ambitii politice sau profesionale. Conform algoritmului Coalitiei de guvernare, Prefectura Cluj apartine PD.

Desi a declarat ca nu vrea sa se amestece in nominalizarea viitorului prefect, pasand aceasta sarcina Biroului Permanent Judetean (BPJ) al PD, presedintele partidului, Emil Boc, a rostit, marti, cateva nume posibile a ocupa scaunul pe care urmeaza a-l elibera viitorul ministru al Educatiei: presedintele interimar al PD Cluj, deputatul Daniel

Buda, consilierii locali Florin Stamatian si Alin Tise, consilierul judetean Mircea Morosan sau primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie.

Buda prefera cariera politica

Daca in urma cu numai o zi Buda declarase pentru ZIUA de Cluj ca este tentat de Prefectura, ramanind sa se mai gandeasca, ieri, acesta se intorsese cu 180 de grade. "Recunosc ca imi suradea, la un moment dat, functia de prefect, dar pot sa spun ca, in acest moment, nu ma mai intereseaza.

Sunt intr-o pozitie (cea de deputat – n.red.) in care am fost ales de clujeni pentru a legifera si nu pot insela increderea celor care mi-au dat votul", a declarat Buda.

In calitate de presedinte interimar al PD Cluj, acesta a spus ca decizia in privinta celui care va deveni prefect se va lua in cadrul unei sedinte a BPJ, care se va desfasura, insa, abia dupa ce Hardau va depune juramantul ca ministru.

"N-ar fi firesc sa nominalizam un nou prefect atata timp cat actualul prefect este, inca, in functie", a explicat Buda.

El a negat ca s-ar fi luat, pana acum, vreo decizie politica neoficiala in privinta persoanei care il va inlocui pe Hardau, dar a nominalizat aceiasi candidati ca si Boc, intre care l-a inclus, insa, si pe directorul tehnic din Primarie, Sorin Apostu.

Buda nu si-a putut reprima o reactie de nemultumire la auzul faptului ca cel putin o parte dintre cei numiti nici nu vor sa auda de Prefectura. "Cum vine asta ca nu vor sa mearga la Prefectura? In partid se face ce se decide in forurile de conducere.

Sigur ca se va tine cont de dorintele personale ale fiecaruia in cadrul sedintei de BPJ, dar, in principiu, te duci acolo unde partidul considera ca are nevoie de tine", a avertizat seful democratilor clujeni.

"Nu vrem la Prefectura!"

Fara exceptie, toti cei numiti de Boc si Buda sunt departe de a fi incantati de perspectiva renuntarii la politica, profesie sau afaceri pentru functia de prefect, reactiile lor variind intre refuzul categoric si acceptarea doar sub imperiul respectarii disciplinei de partid.

Dintre toti cei numiti, cel caruia este cel mai improbabil sa i se propuna, in mod real, functia de prefect este Tudor Stefanie, pentru simplul motiv ca e putin credibil ca democratii clujeni isi vor asuma riscul pierderii Primariei din Turda, castigata de omul lor abia la a treia tentativa.

"Problema e foarte clara: am fost ales de cetateni aici, in Turda, si vreau sa-mi duc treaba pana la capat. E o mare onoare ca s-a gandit cineva si la mine, dar eu am o misiune aici, pe care trebuie sa mi-o indeplinesc", a fost, extrem de transant, Stefanie. Un refuz la fel de ferm si-a manifestat si Florin Stamatian.

"Nu voi accepta, pentru ca ar insemna iesirea mea din sistemul de sanatate si eu tin prea mult la meseria pentru care m-am format", a declarat Stamatian luni, pentru ZIUA de Cluj. In fine, ultimul care se declara total neinteresat de functia respectiva este Sorin Apostu.

"Consider ca activitatea pe care am inceput-o in cadrul Primariei trebuie si vreau sa o continui. Sunt onorat ca am fost propus pentru aceasta functie, dar, in continuare, vreau sa ma concentrez exclusiv pe munca pe care o desfasor in Primarie", a spus Apostu.

Spre deosebire de "contracandidatii" sai, Alin Tise isi manifesta disponibilitatea de a lua in calcul o astfel de posibilitate, fara a fi, insa, foarte incantat.

Tot luni, Tise afirma, pentru ZIUA de Cluj, ca singurul argument in favoarea acceptarii rolului de prefect ar fi provocarea personala pe care i-ar oferi-o functia respectiva.

In schimb, argumentele "contra" erau: perspectiva renuntarii la viata politica, la exercitarea profesiei de avocat si, nu in ultimul rand, pierderi financiare personale semnificative. "Trebuie sa discutam in partid. N-am dat, inca nici un raspuns. Inca nu am luat o decizie", a declarat, ieri, Tise.

Singurul care ar accepta functia de prefect, dar cu inima stransa si numai daca partidul i-o va cere, este Mircea Morosan. "Daca va fi o prioritate pentru partid, voi accepta. Eu sunt un membru de partid disciplinat si, daca se va considera ca sunt o varianta viabila, voi accepta", a declarat Morosan.

El a recunoscut ca nimanui nu-i prea surade ideea Prefecturii, dar si-a exprimat convingerea ca toti sunt la fel de disciplinati ca el si "oricare dintre noi va accepta, daca va fi nominalizat". "Marea problema e ca trebuie sa renunti la partid si la profesie", a recunoscut si Morosan.

In aceste conditii, se naste, in mod firesc, intrebarea: cat de dedicat muncii de prefect si cu cata tragere de inima si constiinciozitate isi va indeplini sarcinile de serviciu cel care va primi si va privi aceasta functie doar ca pe o "sarcina de partid"? Conform semnalelor din interiorul filialei, pana la urma, "victima" ar putea fi aleasa dintre Alin Tise si Mircea Morosan, dintr-un motiv foarte simplu: le-o va impune Boc.