Desfasurarea de forte ne impresioneaza. "De ce ati venit cu fortele speciale?", il intrebam pe primarul Emil Boc. "Problema aici e veche si lucratorii din Primarie nu au putut niciodata sa intre nici macar in curte. Proprietara ne face probleme si am preferat sa fie si organele de ordine de fata", spune Boc. Primarul da citire unei sentinte judecatoresti investita marti cu formula executorie.

Conform acesteia, Primaria are dreptul sa intre pe proprietatea Lucretiei Ciupeiu si sa faca acolo curatenie, pe cheltuiala proprietarei. Aceeasi sentinta da drept autoritatilor sa ii ridice in termen de 10 zile cei sapte porci pe care Lucretia Ciupeiu ii creste ilegal intr-o zona a orasului in care legea interzice cresterea animalelor.

Primarul se limiteaza sa ureze succes lucratorilor din Primarie si pleaca inainte ca actiunea sa inceapa efectiv.

Lada de gunoi a cartierului

Se bate insistent la poarta, repetat, fara nici un raspuns insa. Lucratorii trec la fortarea portii. Cu greu, printr-o fasie de 30 de centimetri, reusim sa patrundem in curte. Peste tot gunoaie, maldare imense si un miros insuportabil. O cararuie duce catre intrarea casei. Proprietara iese suparata si incepe sa strige la directorul politiei Primariei, Minodora Fritea.

"Aici n-aveti ce cauta, e casa mea, e curtea mea. Sa veniti numai cu procuratura, altfel nu aveti ce cauta aici", protesteaza Lucretia Ciupeiu. Directorul Fritea cauta sa ii explice ca exista o sentinta si ca i se vor ridica atat cainii si porcii pe care ii are, cat si mormanele imense de gunoaie ce sunt culcus pentru sobolani. "E un focar de infectie.

Nici nu pot sa imi imaginez cum poate sa locuiasca acolo. Are in curte un fel de cotet. Acolo sunt sapte porci, cred ca de 4-5 ani ca varsta, foarte mari. Trebuie sa le facem analizele si sa vedem daca nu sunt bolnavi", spune doctorul veterinar Radu Dan. Femeia continua sa protesteze si sa-i ameninte pe cei care trebaluiesc de zor la incarcarea gunoiului din fata portii si de pe langa gard.

"O sa platiti voi in fata lui Dumnezeu, fiecare centima. Ce credeti ca faceti aici? Ati sustinut mafia si coruptia in tara asta si acum veniti sa imi luati lucrurile mie. O sa va fac o afurisenie la fiecare, iar eu am sa ma ridic ca Pasarea Phoenix. Ce credeti, ca nu stiu de telefonul lui Tariceanu?", si-a continut demonstratia Ciupeiu.

Cinci remorci de gunoi

Intrarea in curte a fost in sfarsit eliberata. Asistatii sociali au umplut numai de acolo doua remorci. Se pregateste intrarea in curte din nou, pentru a ridica gunoaiele. Femeie striga in continuare si se opune, ba chiar incepe sa il loveasca pe unul din gardieni. Politistii se reped si o imobilizeaza. Lucretia Ciupeiu e dusa in duba politiei si se pleaca catre spitalul de psihiatrie.

"O vom aduce inapoi. Intre timp, vom pune de paza doi gardieni si vom sigila usa casei, ca sa nu avem reclamatii ulterioare", spune Minodora Fritea, constienta ca, potrivit legii, femeia ar trebui sa fie prezenta atunci cand autoritatile ridica lucruri de pe proprietatea ei personala, fie ele si mormane imense de gunoaie.

"Mama ce e acolo, am fost pana in fundul curtii, la porci, si unul e mare cat un vitel. Dar ce de gunoaie…", spune socat unul dintre politisti. Asistatii sociali incep sa incarce cu spor. Deja incepe si "colectarea selectiva", pentru ca oamenii separa fierul vechi de celelalte gunoaie.

"Bine ca Primaria vine sa curete cacatul altora", spune nemultumit un vecin, care trece in graba cu masina prin zona. Restul vecinilor s-au adunat la "spectacol". "Bine ca se face odata curatenie, ca nu mai puteam locui aici de miros", spune altul. Cazul e cunoscut tuturor. Sesizari si plangeri in legatura cu gunoaiele de pe Balzac 8 s-au adunat mormane la Primarie.

Pana acum, femeia a fost amendata de mai multe ori cu circa 40 de milioane de lei, pe care nu i-a platit niciodata. In plus, ea mai are si datorii la impozitele locale. Actiunea de salubrizare va continua si maine, inspectorii de la Primarie fiind optimisti ca in aceste doua zile vor reusi sa duca tot gunoiul pe care Lucretia Ciupeiu il strange de cinci ani in curtea casei sale.