Evenimentele au avut un parcurs sinuos, mai mult decat inconform regulilor si legiferarilor la nivel de biserica.

Astfel ca, la ultima sesiune reunita a Sfantului Sinod, care a avut loc intre 20 si 21 octombrie, preambulul impartial al celor ce au urmat, se alegeau doi candidati la postul ramas liber, in urma decesului IPS Antonie Plamadeala, de mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului.

Acesti doi candidati se intrupau atunci in persoanele IPS Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba-Iulia si PS Laurentiu Streza, episcop de Caransebes.

Drept urmare a demersurilor eligibile in cadrul Consliului Elector laolalta cu Adunarea Nationala Bisericeasca, cel denumit in noua postura de mitropolit a fost episcopul Laurentiu Streza, care isi avea scaunul mitropolitan la Sibiu.

Pe langa formatia solida de veritabil teolog si om al bisericii, literat religios si nu numai a episcopului Laurentiu Streza, ramane de mentionat functia acestuia de presedinte al Comisiei de Canonizare a Sfintilor din cadrul Sfantului Sinod, cu studii postuniversitare la Institutul din Bossey si la Universitatea din Fribourg, Elvetia si recomandat la inalta treapta a arhieriei de catre IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.

Celalalt candidat, IPS Andrei Andreicut, are o biografie cu totul anacronica, patata inexprimabil de prestanta sa in calitate de informator al fostei forte de opresiune a regimului comunist, fata de care ex-preotul de Turda trebuia sa manifeste cele mai profunde inalienari spirituale, Securitatea.

S-a nascut in 1949, intr-un sat din judetul Maramures, numele sau din viata noncanonica fiind Andreicut Ioan. Actualul arhiepiscop de Alba-Iulia a lucrat la intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.

La varsta de doar 27 de ani, dupa patru ani de inginerie in cadrul CFR, drumuri si poduri, mai face doi ani de Teologie la Sibiu, intre 1976-1978, la fara frecventa, care, in mod surprinzator, ii ofera privilegiul de a se inscrie la studiile de doctorat, intre 1985-1989.

Pe cand lucra ca preot la Turda, incepand cu 1978, a fost prins ca se ocupa cu lucruri necinstite, printre care facilitarea inscrierii cvasiilicite a unor candidati la Facultatea de Teologie. A fost amenintat cu procese grele si santajat de catre fosta Securitate, cu excluderea din cler. Devine in acest fel informator al organului protectionist al Comitetului Central.

In mod normal, Sfantul Sinod ar trebui sa nu mai nominalizeze pentru inalte functii ierarhice "slujitori" ca IPS Andrei Andreicut, care au colaborat cu fostele organe ale Securitatii.

In acest moment, in scena spatelor de culise, apare personalitatea IPS Bartolomeu Anania, care, in noaptea de trei spre patru octombrie, anul curent, reuseste sa forteze mana Sfantului Sinod, fapt care duce la confirmarea rumorilor, ce se vehiculau de ceva vreme prin lumea Bisericii Ortodoxe, cum ca se va crea o scindare intrinseca a mitropoliei ardelene in jumatate.

Realitatea vie este urmatoarea& la alegerile care au avut loc la mitropolie au existat doar doi candidati, prezenta celui de-al treilea, in persoana IPS Anania fiind exclusa.

In cazul in care la actualele alegeri de la Mitropolia Ardealului ar fi participat si IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, cu siguranta ca diortositorul Bibliei oficiale a Sfantului Sinod n-ar fi parasit orasul studentiei si al patimirilor sale din tinerete.

Acest zvon mai vechi a fost reactualizat de curand in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod, cand, se pare, ca un grup de ierarhi nemultumiti de rezultatul alegerilor a facut presiuni asupra PFP Teoctist sa inscrie pe ordinea sinodala de zi si subiectul despartirii Mitropoliei Ardealului in doua, desi, cu o zi inainte, nici nu se punea problema unui asemenea punct al discutiilor in cadrul situational.

Cel mai nemultumit de rezultatul alegerilor se pare ca a fost IPS Bartolomeu Anania, care, sustinut de cativa dintre ierarhii ardeleni partizani cauzei acestuia, printre care amintim pe PS Justinian Chira, episcopul de Maramures si Satmar, sustinator fervent si al antesecuristului arhiepiscop Andreicut, PS Petroniu, episcop vicar de Oradea, carora, li s-a alaturat, in ultima instanta si IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, care, pare ca isi simte asediata dinafara pozitia catre ascensiunea spre scaunul patriarhal, prin alegerea PS Laurentiu Streza ca mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului.

Asa stand lucrurile, dintr-o data, Bartolomeu ajunge sa infiinteze la Cluj o noua delegatie mitropolitana, care sa aiba scopul, cel putin formal, de a acta mult mai categoric in ceea ce priveste preocuparile din cadrul eparhiilor, cu toate ca este de la sine cunoscut exemplul Greciei, antecedent, conform caruia, a aparut precedentul acestei situatii, si anume, al unei autopozitionari la nivel de mitropolie, in chiar lipsa unei eparhii, fapt condamnat de "Legiuirile Bisericii Ortodoxe Romane", lucrare cu caracter normativ, privind statutul si regulile de functionare ale instantelor bisericesti, v. art. 130, unde se specifica literalmente, ca& "Patriarhul, Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii se aleg prin vot secret de Colegiul Electoral, constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si cei ai Adunarii Eparhiale a Eparhiei vacante".

Din acest punct de vedere, desemnarea de catre Sfantul Sinod a IPS Bartolomeu Anania in functia de mitropolit al Ardealului de Nord este ilegala, prin neintrunirea prevederilor prevazute pentru un asemenea demers de catre legislatia bisericeasca in vigoare.

IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Bogdan Ivanov, nu a dorit sa faca declaratii cu privire la acest subiect, ci s-a rezumat sa ne recomande sa consultam comunicatul dat de conducerea Patriarhiei cu prilejul alegerii noului Mitropolit al Ardealului si reorganizarii Mitropoiliei din Transilvania.

Perdantul alegerilor pentru scaunul de Mitropolit al Ardealului, IPS Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba Iulia, a dorit insa sa faca unele precizari in legatura cu aceasta reorganizare si, nu in ultimul rand, sa dezminta zvonurile cu privire la influenta pe care ar fi avut-o unele persoane cu functii inalte in cadrul BOR in luarea deciziei& "E martor IPS Bartolomeu ca, acum ceva vreme, in ultimele zile de viata ale IPS Antonie Plamadeala, eu i-am abordat pe dansul si i-am spus ca ar fi bine sa se stramute scaunul Mitropoliei la Cluj, care este la ora actuala cel mai important oras al Transilvaniei. Dintotdeauna Mitropolia a avut sediul in cel mai important oras al provinciei.

Si Alba Iulia a fost sediu al Mitropoliei, dar, la 1700 aceasta a fost martirizata spiritual, iar la 1713 demolata fizic. Dupa 61 de ani, aceasta a fost reorganizata la Sibiu, dar Alba Iulia a fost Mitropolie mult mai mult timp decat Sibiul.

Mai tarziu insa, a castigat Clujul, care are si temeiuri istorice pentru a deveni Mitropolie& in apropierea orasului, Stefan cel Mare a intemeiat doua episcopii, la Vad si la Feleac. Este fireasca aceasta reorganizare de astazi. S-a nimerit clipa aceasta, dar repet, ideea este mult mai veche".

Punctul de vedere al Patriarhiei Romane a fost exprimat de consilierul patriarhal Constantin Stoica& "Aceasta reorganizare a avut loc din cauza unor necesitati pastoral-misionare. Ideea este mult mai veche, a aparut prima data acum 7 sau 8 ani.

Din perspectiva BOR, prin reorganizarea Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului in cele doua Mitropolii de la Sibiu si Cluj are loc o mai buna organizare a vietii misionare si pastorale din tara".

Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" Cluj-Napoca, parintele Ion Chirila considera ca& "Exista niste fapte care ar trebui bine intelese, nu este vorba despre nici o dezbinare. Trebuie doar sa luam istoria Transilvaniei si sa vedem ca nu am avut niciodata un mediu propice pentru a ne dezvolta.

Dupa 1989, era firesc sa inceapa aceasta reorganizare. Trebuia inceput candva acest demers, desi, poate, nu a fost ales un moment prea fericit. A fost un gest firesc, nu este vorba despre nici un fel de alergare dupa titluri.

Dupa alergerea PS Laurentiu Streza in functia de mitropolit al Ardealului, in cadrul reuniunii Sfantului Sinod , s-a adus la cunostiita aceasta nevoie fireasca de reorganizare si s-a tras concluzia simpla de organizare a inca unei mitropolii in Transilvania, ceea ce nu constituie o scindare.

Trebuie sa renuntam la a mai vedea intotdeauna nu ce bine face celalalt, ci cat de mult ne-a luat celalalt".