Beneficiarul noii constructii este, conform hotararii de Consiliu Local, Tudor Matusa, deputat PRM de Dolj, persoana ale carei interese par a fi destul de mari in Cluj, dat fiind faptul ca detine, impreuna cu sotia, diverse proprietati in localitate. Cine se afla in spatele acestei afaceri veti afla in cele ce urmeaza.

Imobilul de pe strada Victor Babes nr. 29 a fost subiectul unei solicitari spre restituire in baza Legii 10/2001, fiind retrocedat, in baza dispozitiei nr. 4114/6.09.2002, modificata de dispozitia nr. 4368 din 26.09.2002 fostului proprietar, Cosma Silvia.

Conform informatiilor primite de la biroul Mass-media al Primariei Cluj-Napoca, ,,imobilul a fost predat prin procesul verbal 334/12.10.2002 in cota de 100% fostului proprietar". Aceasta retrocedare s-a facut in perioada in care la carma administratiei clujene era peremistul Gheorghe Funar, actualmente senator din partea aceluiasi partid.

In aceste zile, a inceput sa se ridice, la numarul 29, imobilul cu destinatia birouri. Planul urbanistic de detaliu, indica faptul ca aceasta constructie va avea, in afara de demisol si parter, 4 etaje.

Hotararea de Consiliu Local nr.458/28 iunie 2005 reglementeaza amplasarea respectivei constructii cu retragerea parterului cu 2 m fata de strada V. Babes si 1,25 la 1,95 m, fata de strada Neagra, amenajarea unei parcari auto, accesul in parking-ul de la subsol, precum si avizul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism nr. 8662/ 5061/03.03.2005. Conform informatiilor primite de la Primaria Cluj-Napoca, ,,lucrarile realizate acolo, demolare, respecta prevederile legale in vigoare".

Beneficiarul noii constructii este Tudor Matusa, persoana ale carei interese par a fi destul de mari in Cluj, dat fiind faptul ca detine, impreuna cu sotia, diverse proprietati in localitate. In intervalul 2004-2005, deputatul PRM Tudor Matusa a vandut o parte din proprietatile sale din Cluj.

Este vorba despre doua terenuri arabile, pentru care a primit 48.000 Euro, respectiv 953 milioane lei vechi, si un apartament pe strada Racoti, al carui pret a fost 27.000 Euro.

Tudor Matusa detine in continuare la Cluj un apartament de 90 mp pe strada Observatorului, achizitionat in 2003, o casa de locuit pe strada Soporului, cu aceeasi suprafata, cumparata in 2004.

Din declaratia de avere a deputatului, am aflat ca acesta a fost, in perioada 1999-2004, director general adjunct la Reloc SA din Craiova, o societate al carei obiect de activitate priveste constructia si repararea materialului rulant. Salariul sau in aceasta functie nu a fost deloc neglijabil, ajungand, in medie, la 139 milioane lei pe luna.

Matusa este totodata actionar la firmele Ten Min SA Brasov, SC CM Expeditor Marasped Bucuresti, Sircuc SA Brasov si asociat la Confero SRL, la Domino SRL Si la Mighty Prod, toate din Craiova.

Nici conturile din banca ale parlamentarului nu sunt de ignorat, cele in dolari, insumate, ajungand la 724.000, iar cele in lei la circa 2 miliarde si jumatate. Tudor Matusa a investit in 2004 in terenuri in Cluj.

Pe strada Soporului, unde se afla casa de locuit, detine 309 mp, a caror valoare impozabila este un miliard, iar pe Babes, unde urmeaza sa apara blocul de birouri, 220 mp, cu o valoare impozabila de 897 milioane, conform informatiilor din declaratia de avere intocmita in 5 iunie 2005.

Tudor Matusa este deputat PRM de Dolj. Coincidenta cu privire la achizitionarea, in 2004, a terenului de pe Babes retrocedat de Funar? Sabin Funar, fiul fostului primar clujean, practica de multe ori artificii cand vine vorba de obtinerea autorizatiilor de constructie.

A fost si cazul Hotelului Capitolina, cand numele familiei Cerces aparea ca beneficiar. Din surse avizate am aflat ca in spatele constructiei de pe Babes 29 ar fi Sabin Funar, totusi acesta ne-a declarat ca ,,nu exista nici o legatura intre mine si terenul respectiv.

E vorba despre locul ce a fost ingradit acum cateva zile cu gard de lemn, nu? Nici nu stiam ca a fost al unui deputat PRM". Dupa discutii cu seful de cabinet, am obtinut si numarul de telefon al lui Tudor Matusa.

Contactat, deputatul Matusa s-a aratat mai mult decat surprins de faptul ca apare ca beneficiar al hotararii de Consiliu Local nr. 458/28 iunie 2005: ,,Eu nu stiu nimic despre acest lucru. Am vandut acel teren acum 6-7 luni. Chiar sunt surprins. Nu stiu nimic. Sotia mea s-a ocupat de vanzare. Cum sa fie pe numele meu? Sunati-o pe sotia mea.

Eu nu am nici o legatura cu Sabin Funar". Bulversat, deputatul ne-a dat multe numere de telefon, dar ale altor persoane, inclusiv alt numar aflat in utilizarea sa. In final, ne-a dat si numarul corect. Violeta Matusa a afirmat urmatoarele: ,,Am vandut acel teren. Cred ca a trecut mai bine de o jumatate de an.

Vrem sa scapam de tot ce avem acolo. Am primit amenzi pentru ca nu ne-am ocupat de spatiul verde, de deseuri. Daca nu esti la fata locului nu poti sa te ocupi. Am vandut terenul de pe Babes in 13 iunie 2005 unei firme. Nu stiu de ce apare numele sotului meu".

Deputatul a revenit cu un telefon pentru a se asigura ca am vorbit cu sotia sa.

Alexandru Tulbure, persoana de contact indicata de deputatul PRM ca fiind noul proprietar, a declarat ca ,,trebuie sa fie o greseala cu numele. Firma Computer Solutions construieste acolo. Autorizatia este pe acest nume. V-o pun la dispozitie. Noi ne ocupam de tot".

La doi pasi de terenul ingradit pentru constructie de la numarul 29 se afla si farmacia Elmafarm, unde apare ca persoana de contact Elena Funar, sotia lui Sabin Funar. Cotidianul Buna ziua, Ardeal va aprofunda investigatiile privind adevaratul proprietar al terenului si constructiei ce se ridica. Din cele observate, saga clanului Funar continua.