ZIUA de Cluj demareaza o serie de investigatii fara precedent in presa locala, cu referire la modul in care industria grea din Romania a fost prealuata de oligarhii rusi, in complicitate cu personaje importante din mediul politic si economic. Punctul de plecare este combinatul de sarma Mechel de la Campia Turzii.

In martie 2003, APAPS, actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a vandut catre societatea elvetiana Conares Trading pachetul majoritar de actiuni al societatii, contra 27 de milioane de dolari. Contractul a fost semnat dupa ce, in prealabil, societatea LNM Holding, parte a concernului Mittal Steel, ce detine Sidex Galati, a fost descalificata din procedura de negocieri.

Conares Trading este o societate offshore inregistrata in orasul elvetian Zug, cunoscut ca un paradis fiscal. Orasul Zug, dupa cum vom vedea, este placa turnanta a multor afaceri in spatele carora stau multimiliardarii rusi, numiti de presa oligarhi, afaceri care duc si spre Romania.

Conform documentelor obtinute din baza de date a registrul elvetian de firme, pe aceeasi adresa exista mai multe societati numite "Conares", dar si "Mechel", titulatura pe care proprietarii Conares au inceput sa o foloseasca din anul 2003.

Astfel, exista societatile Conares Holding, Conares Trading, controlate de Mechel Trading AG, dar si societatea Conares Energy, ai carei directori sunt cetateni belgieni si elvetieni. Personajul care controleaza pe hartie grupul "Conares - Mechel" este Vladimir Iorich, un mangnat rus prezent, in ultimii patru ani, in topurile Forbes - cei mai bogati oameni din lume.

Conform presei rusesti, Iorich este asociat in grupul "Conares - Mechel" alaturi de Igor Zyuzin, la fel, un oligarh rus recent aparut pe piata industriei miniere si a carbunelui din fosta URSS.

Fridman si Rich, nasii grupului Conares - Mechel

Zyuzin si Iorich au detinut, pana in anul 2001, cateva mine de carbune in bazinul Kuznet de langa Urali, afaceri nu foarte vizibile si nici profitabile. Cei doi erau total necunoscuti pentrul mediul de afaceri din fosta URSS. In vara anului 2001, se produce o mutare spectaculoasa in industria metalurgica ruseasca.

Compania "Glencore International" vinde catre firma lui Zyuzin si Iorich unul din cele mai mari combinate metalurgice din Rusia, AO Mechel. In acest mod, din simpli anonimi, cei doi afaceristi capata statutul de jucatori importanti in industria ruseasca.

Acelasi traseu l-au avut si alti magnati rusi care, in interval de cativa ani, din simpli ingineri in combinatele rusesti au devenit multimiliardari.

La inceput s-a speculat ca in spatele afacerii s-a aflat deputatul din Duma ruseasca Boris Zubitsky, proprietarul grupului industrial Koks Group, care ar fi urmarit sa detina monopolul in afacerile cu metale feroase, prin atragerea resurselor de carbune detinute de cei doi afaceristi din bazinul Kuznet. Lucrurile nu stau deloc asa, itele afacerii ducand, din nou, inspre orasul elevetian Zug.

"Glencore International" este compania offshore infiintata, tocmai la Zug, de omul de afaceri american Marc Rich, implicat in numeroase sacandaluri de spalare de bani si acuzat de legaturi cu mafia rusa. Micul oras de munte Zug este resedinta sa oficiala.

In acelasi an in care Rich a "vandut" Mechel catre Zyuyin si Iorich, presedintele Bill Clinton, in ultima saptamana de mandat, l-a gratiat pe Rich de acuzatiile grave pentru care fusese condamnat in SUA. Rich, ascuns la Zug si apoi in Federatia Rusa, fusese dat in urmarire de FBI si CIA.

Extinderea spre Romania

Magnatul american Marc Rich detinea, la un moment dat, prin compania Nordex, un important procent din piata mondiala a petrolului, in special datorita afacerilor facute in Rusia si in tarile ex-sovietice, bogate in resurse petroliere.

Partenerul sau de afaceri din Rusia este oligarhul Mikhail Fridman, patronul holdingului "Alfa Group", nimeni altul decat al treilea om ca bogatie din Rusia, proprietar in Romania al bancii Alfa Bank. Omul de legatura dintre Rich si Fridman este Gregory Loutchanski, care apare in toate firmele americanului.

Fridman este cercetat, acum, in SUA pentru numeroase acuzatii de spalare de bani si alte infractiuni economice. Grupul ALFA (energie, petrol, comert cu lemn, industrie grea), pe care acesta il conduce, apare intr-un raport FBI ca fiind implicat, la inceputul anilor ’90, in spalarea de bani proveniti din traficul de droguri.

Asadar, ascensiunea grupului "Conares - Mechel", care timp de trei ani s-a extins formidabil in Romania, coincide cu iesirea lui Rich din afacerile sale din Rusia. Prin vanzarea de catre "Glencore International" a combinatului rusesc AO Mechel, compania lui Rich si-a lichidat afacerile la vedere din spatiul ex-sovietic.

La fel, ascensiunea "Conares - Mechel" din Romania a fost dublata de ascensiunea unui alt grup aflat in legatura cu Fridman, cel al omului de afaceri Alexandru Bittner.