"Daca Romania vrea sa devina un centru financiar regional pentru Europa de Sud-Est, atunci trebuie sa ne hotaram ce vrem. Ori ne apucam de treaba, ori stam numai si ne uitam cum se dezvolta bancile din tarile din jurul nostru si apoi ne dam seama ca nu mai e nimic de facut si ne multumim cu faptul ca am fost infiltrati aici de catre bancile din spatiul european.

Avem putine banci mari in Romania si putine banci eficiente", a remarcat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania. El a adaugat ca, pentru a se ridica la nivel european, sistemul financiar romanesc are nevoie de politici monetare predictibile, de reglementari flexibile, care sa nu franeze dezvoltarea bancilor.

"Pe termen scurt, bancile mici vor supravietui, dar, in cele din urma, vor fi asimilate de jucatori mai mari. Un investitor care nu va cumpara o banca romaneasca va putea sa achizitioneze Raiffeisen Bank International, pentru a nu mai fi nevoit sa cumpere bancile mai mici din aceasta regiune a Europei", este de parere presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.

El crede ca intarzierile in privatizarea bancilor de stat au fost, pana la urma, in avantajul Romaniei, pentru ca, daca sumele mari de vanzare se vor confirma, atunci banii obtinuti din vanzarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si CEC ar ajunge la 10% din produsul intern brut al tarii.

"Am iesit din lupta pentru BCR, suntem in carti pentru cumpararea CEC, dar, daca nu vom reusi, vom uita de achizitii si vom opta pentru o crestere organica in Romania", a marturisit Andreas Maragkoudakis, reprezentant al grupului financiar National Bank of Greece. "Pentru un mare grup financiar, ceea ce conteaza este reteaua de unitati a bancii.

O «multinationala» poate apela la infiintarea de subsidiare in Romania, dar, la un moment, Mihai Tanasescu, presedinte al Comisiei Buget-finante din Camera Deputatilor, s-a aratat ingrijorat in privinta situatiei bancii centrale. Banca Nationala a Romaniei trebuie sa fie pregatita pentru o depreciere cu 1% a PIB pe 2005.

Ne bucuram ca BCR si CEC vor aduce mai multe venituri la buget, dar nu stim cum vor fi folosite aceste sume. In mod normal, fluxul masiv de capital ar trebui sa contribuie la sporirea credibilitatii BNR", a spus Tanasescu.

Seful Institutului Bancar Roman, Petru Rares, a mentionat ca, potrivit cercetarilor, Romania se va confrunta, dupa o perioada de consolidare a sistemului, in care bancile straine asteapta o depreciere a indicatorilor bancilor romanesti, la un nou val de achizitii si de fuziuni pe piata bancara romaneasca.

Prezent ieri la Bucuresti, presedintele Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara, Jaime Caruana, a subliniat ca trebuie intreprinse eforturi pentru imbunatatirea managementului riscului in sistemul bancar. "O banca are nevoie de capital si in vremurile bune, si in vremurile grele", a spus Caruana.

Pregatit de banci centrale si de autoritati de supraveghere bancara din tarile dezvoltate, Acordul Basel II ofera un nou set de standarde in privinta cerintelor de capital minim impus institutiilor bancare.

Specialistii au atras atentia ca implementarea acordului va putea sa determine cresterea concentrarii bancare, influentand negativ competitia pe piata, precum si retragerea de pe piata a bancilor mici.