Ambasadorul Romaniei din Canada, Liviu Maior a fost unul dintre diplomatii rechemati in tara de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in primavara acestui an. Odata cu Liviu Maior au fost "pensionati" inca 29 de ambasadori si consuli trecuti de 60 de ani.

Surse avizate mentioneaza ca dincolo de motivul varstei inaintate, decizia ministeriala a fost legata de activitatea diplomatilor in perioada comunismului, multi dintre ei fiind susceptibili de colaborare cu diverse servicii secrete.

Desi ambasadorul Liviu Maior a primit decizia de pensionare inca din luna iunie, nefiind inca la sfarsit de mandat, s-a reintors in Romania abia in octombrie. Diplomat de felul sau, Maior declara in cadrul unui interviu publicat in august 2005 de "Pagini Romanesti", revista editata in Canada, ca de fapt renuntarea la functia de ambasador ii revine personal.

Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" dezvaluie care sunt legaturile economico-politice girate de Maior. Dinastia politico-diplomatica Maior junior si senior a dat roade.

Liviu Maior este considerat un apropiat al lui Ion Iliescu si este acuzat in mediile academice de mentinerea invatamantului romanesc in starea de dinainte de 1989. Pentru ca nu a mai avut loc pe listele PDSR la alegerile din 2000, Maior a fost trimis in Canada pentru a reprezenta Romania ca ambasador.

Liviu Maior a urmat o cariera academica, fiind profesor universitar si istoric, pentru ca in anul 1992 sa devina ministru PDSR al Educatiei pana in 1996. In perioada 1996-2000 a fost senator PSD, iar in 2002 a fost numit ambasador. Maior este nascut in anul 1940 la Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, asadar are deja 65 de ani.

Fiul sau, George Cristian Maior, senator PSD, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si membru in Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE s-a remarcat in vara acestui an ca unul dintre initiatorii legii privind ascultarea telefoanelor, chiar si fara mandat.

Initiativa celor patru parlamentari PSD, printre care se afla si fiul ambasadorului Maior, a starnit dezbateri aprinse atat in mediul politic, cat si al societatii civile, amintind de metodele folosite de Securitate pentru a se insinua in viata privata a cetatenilor.

Revenind la seniorul Maior, activitatea acestuia ca diplomat si reprezentant al intereselor romanesti in Canada nu a fost apreciata pozitiv de diaspora, dovada fiind reprosurile care ii sunt aduse in mai multe scrisori deschise.

Legatura dintre Maior senior si Ioan Talpes-Ovidiu Tender este prea putin cunoscuta, insa reprezinta cheia unor afaceri importante pentru Romania. Liviu Maior si Ioan Talpes au fost colegi de facultate si au absolvit cursurile universitare in acelasi an.

Mai tarziu, cei doi s-au reintalnit, fiind colaboratorii si subalternii lui Ilie Ceausescu la Institutul de Istorie Militara din Bucuresti. George Cristian Maior a fost chiar nasul fiului lui Talpes, care ulterior a divortat.

Contractul MApN cu firma canadiana Intelcan Technosystems este legat, de asemenea, de numele Maior, insa de aceasta data e vorba de fiul ambasadorului. Fortele Aeriene Romane au semnat in anul 1999 un contract cu Intelcan privind modernizarea a trei baze aeriene – Fetesti, Campia Turzii si Boboc.

In anul 2004 lucrarile la Baza Aeriana Fetesti au fost finalizate cu succes iar contractul a fost reevaluat si prelungit pana in 2007 pentru celelalte doua baze.

Valoarea contractului a fost de 24 de milioane USD, din care 80% reprezinta contract de tip offset (operatiuni compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala).

In anul 2001 MApN anunta ca va colabora cu firma canadiana pentru introducerea unui nou sistem de asistenta tehnica terestra a navigatiei aeriene (ATTNA).

Insa, MApN a semnat un contract cu Intelcan in acest sens abia in anul 2004, desi firma canadiana, unul dintre liderii mondiali in furnizarea de sisteme de management al traficului aerian pe partea civila, cat si pe cea militara a dat dovada de seriozitate in contractul semnat cu Romania inca din 1999.

Se pare ca nu este deloc neglijabil faptul ca George Cristian Maior a fost in perioada guvernarii PSD secretar de stat la MApN si sef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare. Coincidenta sau nu, semnarea contractului a coincis cu perioada campaniei electorale, care dupa cum se stie a necesitat surse de finantare.

George Cristian Maior a avut, de asemenea, o cariera diplomatica. Potrivit curricumului sau a fost diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe incepand cu 1992, insarcinat cu afaceri a.i.

- Ambasada Romaniei din Irlanda intre 1997-1999, secretar de Stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare -Ministerul Apararii Nationale, decembrie 2000 si ambasador Ministerul Afacerilor Externe, incepand cu 2004.

De altfel, in perioada in care Liviu Maior sau era ambasadorul Romaniei in Canada, Cristian Maior a facut o vizita oficiala in calitate de secretar de stat, fiind bine primit chiar de tatal sau.

O alta veriga ce face mai evident modul in care se facea diplomatie in perioada PSD este Magda Botez, fost consul la Montreal. Din intamplare, Magda Botez este nasa de cununie a fiului lui Maior. Activitatea sa diplomatica a fost adeseori criticata, iar actualul ministru al Afacerilor Externe a rechemat-o definitiv in tara.

Totodata, surse credibile spun ca Magda Botez este vecina lui Ioan Talpes la Snagov iar relatia lor ar fi una de prietenie.

Liviu Maior vorbind in Pagini Romanesti despre incidentul petrecut cu ocazia vizitei lui Ion Iliescu in Canada, cand a fost "primit" de diaspora cu o tarta de branza puturoasa in fata, despre activitatea sa ca ambasador si despre planurile de viitor.

"Am fost in comunitatile romanesti, am participat la diferite evenimente. Sigur ca exista persoane care m-au criticat, mai ales dupa evenimentele din toamna trecuta de la Montréal, insa eu nu faceam decat sa pun in aplicare un acord care exista din 1999 intre Primaria municipiului Bucuresti si Primaria Montréalului.

Chiar daca nu l-am semnat eu, am considerat ca, daca exista un astfel de acord, el trebuie respectat.

La intrebarea reporterului& Credeti ca presedintele nu trebuia sa vina atunci la Montréal? Maior raspunde& "N-am spus asta. Sigur ca printre persoanele blamate in acea perioada am fost si eu. Nu am nici o problema& am trecut eu prin altele si mai si.

Vreau sa precizez ca a fost dorinta mea de a reveni in Romania, incepand cu data de 1 octombrie 2005, dintr-un motiv simplu& la inceputul lunii octombrie implinesc 65 de ani, varsta de pensionare in Ministerul Afacerilor Externe. Mie mi-a placut intotdeauna sa respect legile Romaniei.

In plus, doresc sa revin la catedra pe care am ocupat-o - prin concurs - cand eram ministrul Invatamantului (fiindca eu nu mi-am transferat catedra de la Cluj la Bucuresti, eu m-am dus la concurs).

Daca ma intorceam la sfarsitul lui martie 2006 - atunci cand imi incheiam mandatul in Canada - ajungeam in mijlocul semestrului doi la Universitate, ceea ce crea o situatie de disconfort, atat pentru mine cat si pentru Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Acestea sunt motivele reale, iar cine vrea sa le creada, sa le creada, cine nu vrea sa le creada, sa nu le creada."