Alianta D.A. poate pierde functia de prefect, deoarece conservatorii lui Dan Voiculescu cer functia ocupata de democratul Ion Oprea.

PNL a acceptat sa ofere doua prefecturi Partidului Conservator, iar luni va avea loc sedinta conducerii Coalitiei in care se va lua o decizie.

Liderii Aliantei au fost bulversati de cererile conservatorilor, intrucit in Vrancea acestia au colaborat numai cu pesedistii lui Marian Oprisan.

Alianta D. A. poate pierde postul de prefect al judetului Vrancea si, implicit, singura institutie care o ajuta sa opuna o firava rezistenta PSD. Vinovatul este "solutia imorala", adica fostul PUR. Conservatorii cer acum posturile de prefecti la care a renuntat la inceputul anului, printre care si cel din Vrancea.

Motivul? De la 1 ianuarie 2006 prefectii nu vor mai putea fi numiti pe criterii politice, deoarece vor deveni functionari publici. Prilejul este oferit de schimbarea presedintilor camerelor Parlamentului, pesedistii Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.

La inceputul anului, scaunul prefectului Ion Oprea a fost unul dintre cele mai vinate de conservatori, si, din cite se pare, acelasi interes exista si acum. In aceste conditii, liberalii si democratii vrinceni s-au intors la situatia din ianuarie, cind Alianta D.A. cistigase alegerile la nivel national, dar era pe punctul de a pierde totul pe plan local.

Daca functia de prefect ar reveni conservatorilor, aliati fideli ai lui Marian Oprisan, PNL si PD isi pot semna testamentul politic.

Spectrul opozitiei ii pindeste pe liberalii si democratii vrinceni, deoarece conservatorilor le-a trecut supararea pentru care au renuntat la cinci posturi de subprefecti la inceputul anului. Oamenii lui Dan Voiculescu vor acum sa detina si pozitiile de "cel mai puternic om al judetului".

Aceasta este ultima sansa ca PC sa aiba prefecti in cinci judete, deoarece de la inceputul anului prefectii vor deveni functionari publici, iar posturile lor nu vor mai putea fi obtinute prin negociere politica. Solicitarea conservatorilor a fost formulata in ultima sedinta a conducerii a Coalitiei.

Contextul le este favorabil, deoarece PNL si PD se lupta sa-i inlature pe Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor si pe Nicolae Vacaroiu de la sefia Senatului, iar liderii de la centru nu par sa puna mare pret pe situatia din Vrancea. Liberalii au fost primii care au discutat cererea partidului condus de Dan Voiculescu, in timp ce democratii nu au luat inca o decizie.

"Da, a existat aceasta solicitare, in contextul modificarii legii. Unii prefecti vor ramine in politica si atunci vor fi niste posturi libere. Pentru Vrancea nu stiu daca a existat o solictare, noi vom ceda trei posturi, din care am cazut de acord la doua. Noi am discutat marti solicitarea. Numai la PNL s-a discutat, iar luni se intilneste Coalitia si se va pune in discutie cererea PC", ne-a declarat vicepresedintele liberal Teodor Melescanu. Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre, a confirmat si el discutiile purtate intre liberali, democrati si conservatori. "Nu e inca oficial, probabil sint discutii, dar la nivel politic, nu la nivelul executivului", ne-a spus secretarul responsabil pentru relatia cu prefecturile. Secretarul general al PC, Constantin Faina, a "surzit" brusc in momentul in care a auzit subiectul intrebarii.

Alianta spera ca totul este un "zvon"

Vestea unei posibile inlocuiri a prefectului Ion Oprea i-a bulversat pe oamenii politici locali. Principalii "beneficiari" in acest caz, conservatorii, nu stiau nimic despre acest subiect, sau cel putin asa a declarat liderul lor, Gicu Vrincianu. "Nu cunosc nimic in aceasta privinta. Din discutiile mele la nivel central nu cunosc asa ceva. Ultima discutie am avut-o cu cei de la centru in sedinta din 11 octombrie a Biroului Permanent. Categoric avem oameni pregatiti pentru functia de prefect, insa veti sti la momentul oportun care sint", ne-a declarat presedintele local al conservatorilor.

In schimb, de cealalta partea a baricadei, liderii Aliantei sint ingrijorati de aceasta schimbare de la centru, dar vor trebui sa arate cit de tari sint daca nu vor sa piarda Institutia Prefectului. Mai ales ca, dupa cum spune liderul democrat Jan Vraciu, prefectul Ion Oprea, care nu a putut fi contactat aseara, va opta pentru functie si nu politica. "Stiu ca exista o solicitare a lor sa li se atribuie cinci prefecturi.

Pentru Vrancea exista un interes deosebit, in sensul ca au solicitat si prima data functia de prefect si ar putea s-o ceara si acum. Dupa stiinta mea, nu s-a discutat in forul de conducere al partidului", ne-a declarat Jan Vraciu. Acesta crede ca solicitarea PC pune in pericol la Uniunea Europeana, intrucit vine cu putin timp inainte ca prefectii sa devina functionari publici. "Daca la mijlocul lunii noiembrie s-ar numi prefecti conservatori, acest lucru ar fi de natura sa puna anumite semne de intrebare asupra integrarii. Prefectul s-a decis pentru functie, e normal, Guvernul a investit in el, s-a scolit pe tot parcursul anului. Nu stiu ce o sa facem daca vor pune prefect conservator, o sa vedem atunci. O sa le explic sefilor partidului care este situatia.

Nu cunosc amanunte de ce conservatorii sint asa interesati de Vrancea, probabil e vorba de afinitati", a mai spus liderul democratilor vrinceni. Liberalul Corneliu Momanu, copresedintele Aliantei D. A. Vrancea, spune ca nu a auzit nimic despre eventuala inlocuire a prefectului Ion Oprea, insa a tinut sa-l laude pe prefect. "Nu este corect, intrucit PC in judetul Vrancea nu a facut echipa cu noi, ci cu PSD. Ar fi o hotarire nedreapta pentru Vrancea, pentru ca ar trebui sa se stie ca PC are deja un vicepresedinte al Consiliului Judetean.

Daca se va numi un prefect conservator, sigur ca vom colabora, pentru ca nu avem alta solutie. Este nedrept sa se intimple asa ceva, pentru ca, in Vrancea, Alianta a cistigat mult fata de PC si la alegerile locale si la alegerile generale. Este nedrept, pentru ca prefectul Oprea face treburile cit se poate de bine, si trebuie sa tinem cont ca a avut un an greu. Sper sa fie doar un zvon", ne-a declarat Corneliu Momanu.

Se repeta instoria?

La inceputul anului, potrivit intelegerii din Alianta, postul de prefect ar fi trebuit sa revina liberalilor, iar cel de subprefect democratilor. Ulterior, a venit vestea ca functia de prefect ar fi fost alocata umanistilor, la numai citeva ore dupa ce liderul democrat Jan Vraciu a fost asigurat ca functiile sint batute in cuie.

Trebuie mentionat ca in Consiliul Judetean cei doi consilieri umanisti au votat cu PSD de la prima sedinta care a avut loc dupa investirea Guvernului Tariceanu. "Prefectul judetului trebuia sa fie de la PNL si postul de subprefect trebuia sa revina PD, dar noi am acceptat si varianta asta, pentru ca sintem colegi de Alianta. Insa varianta cu PC este mai greu de acceptat", ne-a mai declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL. Situatia de la inceputul anului a fost involburata si datorita aminarii datei initiale de numire a prefectului, care a dat prilej diverselor tabere din PNL si PD sa faca lobby pentru cei pe care ii sustineau. In aceste conditii, propunerile Aliantei D. A. Vrancea nu au mai contat foarte mult la Bucuresti, iar posturile de prefect si subprefect s-au schimbat intre ele.

Se pare ca nici acum nu se va tine cont, dat fiind ca Vrancea nu are un sprijin puternic la liderii care conteaza la centru. Alianta D.A. Vrancea nu a reusit in 10 luni sa profite foarte mult de pe urma faptului ca are Prefectura in "portofoliul" sau. Din acest motiv, liberalii si democratii au ramas in opozitie pe plan local si nu au fost in stare sa-i faca fata liderului PSD Marian Oprisan pina acum.

Institutia Prefectului a decazut mult din punct de vedere al credibilitatii si dupa ce secretarul "conserva" Constantin Mindrila a bagat mina in ajutoarele sinistratilor, iar fiul subprefectului Manole Merchea i-a facut zob acestuia masina de serviciu, ceea ce l-a facut sa piarda functia. Prefectul nu a devenit insa un lider de top nici dupa schimbarea lui Manole Merchea, noul subprefect Mircea Dragos incercind sa traga spuza politica pe turta lui, uneori prin gesturi cabotine, punindu-l in umbra pe democratul Ion Oprea. In cazul in care functia de prefect ar reveni conservatorilor, Alianta D.A. ar fi condamnata la opozitie, intrucit ar pierde controlul asupra singurei institutii care o ajuta sa se mentina pe linia de plutire.