Cu ocazia implinirii a trei decenii de la infiintarea rafinariei Petromidia, Grupul Rompetrol - actualul proprietar al Petromidiei - a organizat ieri o vizita pe platforma acestei moderne unitati de prelucrare a titeiului, precum si o receptie la restaurantul hotelului IAKI din statiunea Mamaia.

Invitatii evenimentului au fost atat reprezentantii mass-mediei centrale si locale, cat si numeroase personalitati ale vietii economice si politice ale Romaniei.

Intre cei care au participat la receptie, mentionam parlamentarii Crin Antonescu, Puiu Hasotti, George Dragomir, Alexandru Mazare, Andrian Mihei, prefectul Danut Culetu, viceprimarul Nicolae Nemirschi, directorul Oil Terminal Mihai Lupu si altii.

Cu ocazia implinirii a trei decenii de la infiintarea rafinariei Petromidia, Grupul Rompetrol - actualul proprietar al Petromidiei - a organizat ieri o vizita a platformei acestei moderne unitati de prelucrare a titeiului, precum si o receptie la restaurantul hotelului IAKI din statiunea Mamaia.

Invitatii evenimentului au fost atat reprezentatii mass-mediei centrale si locale, cat si numeroase personalitati ale vietii economice si politice ale Romaniei.

Intre cei care au participat la receptie, mentionam parlamentarii Crin Antonescu, Puiu Hasotti, George Dragomir, Alexandru Mazare, Andrian Mihei, prefectul Danut Culetu, viceprimarul Nicolae Nemirschi, directorul Oil Terminal Mihai Lupu si multi altii.

In urma cu 30 de ani, locatia actualei rafinarii de la malul Marii Negre era o intinsa zona mlastinoasa, cateva zeci de hectare pe care se afla astazi o parte insemnata din instalatiile rafinariei fiind „rapite" marii si transformate in teren solid, propice pentru edificii cu caracter industrial, isi aminteste Sandu Nicolcioiu, presedintele Consiliului de Administratie al societatii

Rompoetrol Rafinare. Mai tanarul sau coleg, Cozmin Cocean, directorul Rominserv - o alta companie a Grupului Rompetrol care a reprezentat antreprenorul general al lucrarilor de modernizare a instalatiilor rafinariei - vorbeste despre cele 30 milioane de dolari americani investiti de Rompetrol in finalizarea a 24 de proiecte de modernizare a instaltiilor Petromidiei.

Profitand de revizia instalatiilor rafinariei care se executa o data la patru ani, Rominserv a reusit - cu contributia a 30 de companii subcontractoare reunind 3000 de lucratori - ca numai in 35 de zile sa retehnolgizeze numerose instalatii productive care au determinat o sporire a capacitatii anuale de prelucrare a rafinariei Petromidia, cu 400.000 tone de titei in plus, majorand astfel

capacitatea de rafinare de la 3,5 milioane tone/an la aproximativ 4 milioane tone/an. De altfel, suma totala a investitiilor efectuate de Grupul Rompetrol in perioada 2001-2005 in vederea transformarii Petromidiei in cea mai mare si mai moderna rafinarie din sud-estul Europei a fost de nu mai putin de 200 milioane USD.

La randul sau, Silvian Potlogea, directorul tehnic al rafinariei, a precizat cateva dintre cele mai importante proiecte de viitor, unele dintre ele aflate deja in faza finala de realizare. Astfel, in curand va fi pusa in functiune o moderna statie de epurare a apelor (inclusiv cele ale orasului Navodari).

In plus, va mai fi realizata o instalatie de Bio Diesel in colaborare cu firma italiana Balestra, o noua fabrica de hidrogen finanantata cu 45 milioane USD de catre compania americana Air Product, va fi pusa in functiune o instalatie de reducere sub concentratia de 1% a benzenului din combustibili si va fi terminat un proiect de distilare a apelor reziduale, precum si a namolurilor ce vor fi transformate in brichete pentru incalzirea sobelor.