Membrii din conducerea PSD Sibiu au anuntat ca i-au solicitat sefului statului, Traian Basescu, printr-o adresa oficiala trimisa cancelariei prezidentiale, sa verifice legalitatea deciziei de retrocedare catre Consistoriul si Biserica Evanghelica CA a Complexului Muzeal National Brukenthal, precum si a bunurilor de patrimoniu care se afla incluse.

Dupa ce in mandatul 2000-2004, autoritatile din fosta guvernare social-democrata au refuzat sa aprobe o solicitare oficiala de retrocedare a institutiei muzeale catre detinatorii sai testamentari, acum, cand aceasta operatiune de reparatie istorica a intrat in linie dreapta, cei care o contesta sunt tot liderii PSD.

Social-democratii nu pot, insa, sa aduca un argument fundamentat in favoarea contestatiei lor. Erijandu-se in reprezentanti a natiunii romane, reprezentantii PSD Sibiu considera ca decizia de retrocedare a Muzeului Brukenthal catre reprezen-tantii Bisericii Evanghelice din Romania reprezinta un act ilegal si imoral.

"Am facut deja doua tipuri de demersuri. Unul catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, caruia ii solicitam sa verifice legalitatea retrocedarii, si al doilea catre Cancelaria primului ministru, in atentia presedintei Autoritatii Nationale pentru Restitu-irea Proprietatilor, Ingrid Zaarour, primului ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrului Justitiei, Monica Macovei, si ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, pentru a face publice toate documentele legate de retrocedarea Muzeului Brukenthal", a declarat presedintele filialei PSD, deputatul Ioan Cindrea.

Mai mult, in baza Legii 544/2001, a liberului acces la informatii publice, social-democratii au solicitat o copie exacta a testamentului lasat de baronul Samuel von Brukenthal pentru ca acest document sa fie "studiat" de catre juristii din cadrul filialei principalului partid din Opozitie.

"Ne mira faptul ca acum institutiile statu-lui abilitate, care au respins o solicitare de retrocedare venita si in perioada guvernarii PSD, conduse acum de reprezentantii Aliantei, au dat castig de cauza Consistoriului Evanghelic", a mai spus Cindrea.

Practic, social-democratii considera ca restituirea complexului de imobile ce au apartinut lui Bruzkenthal, precum si a tuturor bunurilor de patrimoniu national gazduite in acestea, nu are obiect in masura in care, in opinia teoreticienilor PSD, statul nu a procedat in 1945 la o "nationalizare abuziva" in dauna Consistoriului Evanghelic.

In joc nu sunt doar Palatul Brukenthal din municipiul Sibiu sau Palatul de vara al baronului de la Avrig (transformat de comunisti in sanatoriu pentru boli profesionale), ci si cele cateva zeci de mii de repere de inventar (tablouri, piese de mobilier, carti vechi, manunscrise, statui, colectii numismatice, de arme etc.) ce au o valoare istorica inestimabila.

Toate acestea, sustin membrii PSD, trebuie sa ramana in patrimoniul si administrarea Statului Roman si sa nu fie lasate la dispozitia reprezentantilor comunitatii germane si a Bisericii Evanghelice.